Per què la grip porcina matava els sans?

El virus pandèmic H1N1 va agafar el món per sorpresa quan va aparèixer la primavera de l’any passat. Una de les preguntes més intrigants de la coneguda com “grip porcina” era per què feia més mal a la població d’entre 20 i 50 anys, els més saludables, en principi, i no afectava els molt joves i els molt grans. Un estudi publicat a Nature Medicine revela que el virus podria haver tingut un còmplice inesperat: els propis sistemes immunitaris de les víctimes. Aparentment, els anticossos d’infeccions prèvies podrien haver augmentat la severitat de la grip porcina.

Segons els investigadors, els sistemes immunològics dels pacients de mitjana edat van fallar o respondre malament. Després d’examinar els pulmons de 75 víctimes joves i d’edat mitjana, van trobar una quantitat sorprenent d’una proteïna anomenada C4d, una molècula que normalment s’uneix amb anticossos per formar complexos immunitaris que lluiten contra els virus.

Quan els anticossos combaten un virus en condicions normals, fan venir el C4d, un compost que normalment ajuda a destruir virus. En el cas de la grip, la majoria de persones tenien anticossos per a les varietats de grip que circulaven, però aquests no van poder amb el virus pandèmic. Malgrat que el reconeixien i l’intentaven atacar, no eren capaços d’aturar-ne la multiplicació. Quan els anticossos i el C4d formaven els sistemes immunològics, Polack, un dels autors de l’estudi, creu que el tot el sistema es descontrolava. Enlloc de perforar els virus, els complexes immunitaris perforaven les venes de les víctimes i els inundaven els pulmons amb aigua i plasma. Així, aquesta proteïna que acostuma ajudar a eliminar virus, quan va trobar-se amb el del 2009 va ajudar a matar l’hoste.

Per conèixer-ne més detalls podeu consultar l’article de Nature News, o el que publica Science.

efectes H1N1

A l'esquerra, pulmons plens de la proteïna C4d (de color taronja). A la dreta, pulmons d'una persona sana

2 comentaris

 • Ferran Martí

  16/12/2010 19:36

  No ho compliquem més del compte: en català és molècula i no, mol·lècula

 • Josep Queralt Grimau

  08/12/2010 13:01

  Doncs Déu n’hi do! Molt interessant.
  Aprofito per suggerir que poseu moltes mes noticies de ciencia i tecnologia. S’agraeix llegir coses realment interessants.