Un volcà de gel a Tità, lluna de Saturn

Els tres volcans de gel trobats a Tità, la lluna més gran de Saturn, donen proves que les erupcions explosives són possibles fora de la Terra. Els ha detectat la nau Cassini. Els cims i fosses volcànics són en una zona anomenada Sotra Facula, una zona de dunes de sorra a l’hemisferi sud del satèl·lit. Les muntanyes fan gairebé un quilòmetre d’alçada, i la fossa més profunda fa 1.500 metres de profunditat. Segons el geofísic nord-americà Randolph Kirk, “és una combinació que no pot provenir de res que no sigui el vulcanisme”, com informa Wired. “Això és el que ens emociona: Per fi hem trobat proves que Tità és un món actiu”.

Tità és l’únic cos del Sistema Solar, a part de la Terra, que té llacs, rius, núvols, i un cicle d’evaporació i pluja que els connecten a tots. Però les temperatures hi són tan baixes (al voltant de 150 graus sota zero) que els líquids fluïds són hidrocarburs com el metà i l’età, no pas aigua.

La lluna glacial, doncs, té una atmosfera densa i nuvolosa de metà i altres hidrocarburs. Però els astrònoms pensen que tot el metà s’hauria d’haver trencat per culpa de la llum solar fa milions d’anys, cosa que suggereix que alguna cosa a Tità vessa constantment metà fresc a l’atmosfera.

Un volcà de gel, anomenat criovolcà, podria ser el sortidor de metà que els científics buscaven. Però fins ara no s’havien trobat aquest relleu que indica la presència d’erupcions volcàniques.

Les dades que han permès el descobriment provenen de la nau Cassini de la NASA, gràcies a la qual els astrònoms han construït un mapa topogràfic en 3-D de la regió Sotra Facula. Han trobat tres muntanyes alineades. Els espectròmetres de la Cassini han trobat proves d’una mena de magma que flueix dels volcans i que cobreix les planes que els envolten, però encara no se sap de què està fet el magma. Podria ser una combinació d’aigua i amoníac, o podrien ser hidrocarburs semblants a asfalt fos, cera d’espelma o polietilè, segons el científic planetari Jeffrey Kargel de la Universitat d’Arizona. “Sotra Facula és el millor exemple d’una muntanya criovolcànica a Tità i a la resta del Sistema Solar”, afirma.

Si el material volcànic estigués basat en l’aigua, podria ser un lloc adequat per la formació de la vida, segons Kargel. El científic continuava “els volcans, a la Terra, destrueixen la vida, però a Tità, el criovolcanisme podria representar, potser, els líquids que formarien l’hàbitat per a la vida”.

Imatge de colors falsos, en què els verds representen el material volcànic i els blaus es creu que són dunes de sorra

1 comentari

 • Ferran Martí

  16/12/2010 19:33

  Tres correccions a l’article.

  Volcanisme, és Vulcanisme
  Nuvolosa, és nuvolosa i
  Macma, és magma

  Ànim…