Beneficis cardíacs per als bevedors habituals

Un nou estudi suggereix que el que importa per a la salut no és quant alcohol bevem, sinó quan i on el bevem.

Científics francesos van recollir dades dels hàbits de 2.405 homes a Irlanda i 7.373 a França, i van trobar que els francesos bevien més quantitat d’alcohol. A més, només el 12 per cent dels irlandesos bevia cada dia, comparat amb el 75 per cent dels francesos. Però també van descobrir que els irlandesos bevien d’una altra manera: el 9 per cent d’ells s’emborratxaven sovint (això es definia com cinc begudes o més durant un dia, com a mínim un cop a la setmana), comparat amb un 0,5 per cent a França.

Els científics van seguir tots aquests homes durant 10 anys. Després de controlar les dades per variables com si fumaven, els seus nivells de colesterol, la pressió sanguínia i altres riscos, van trobar que, comparats amb els que bevien una mica cada dia, tant els que s’emborratxaven sovint com els abstemis tenien el doble de probabilitats de tenir problemes al cor.

Hi ha diferències culturals en els hàbits a l’hora de beure, diu l’autor principal d’aquest estudi publicat a la revista BMJ, el Doctor Jean Ferrieres, professor de medicina a la Universitat de Tolosa.

“A França, la fruita, les verdures i el vi es consumeixen en el mateix àpat”, va dir. “Creiem que pots protegir el teu cor bevent cada dia amb un dels àpats complets. Però no sabem com desvincular l’efecte del vi de les altres coses”.

Nicholas Bakalar per THE NEW YORK TIMES

Attila Kisbenedek/AFP Photo

Attila Kisbenedek/AFP Photo

2 comentaris

 • M Farran

  12/11/2012 16:55

  Tenia entès que son els fenols del vi negre els que afavoreixen la millor eliminació o no acumulació del colesterol. La noticia ni diu si veuen vi, cervesa o conyac i wisky

 • Núria BR

  24/05/2012 13:16

  Vigileu què publiqueu!

  El caràcter protector del vi no recau en l’alcohol sinò en les propietats antioxidants del raïm que evidentment no són les mateixes que per exemple, les propietats dels cereals amb els quals es fa la cervesa, imagino beguda amb la qual s’emborratxen els irlandesos com dieu.

  “Els científics … van trobar que, comparats amb els que bevien una mica cada dia, tant els que s’emborratxaven sovint com els abstemis tenien el doble de probabilitats de tenir problemes al cor”

  Aquesta frase pot ser molt mal interpretada!