L’instint maternal de les joves ximpanzés

A les ximpanzés joves femelles els agrada jugar amb branques com si fossin nines, segons un nou estudi publicat a la revista Current Biology.

Tot i que es van observar joves ximpanzés tant mascles com femelles jugant amb branques al Parc Nacional Kibale, a Uganda, les femelles tendien a bressolar-los més i a tractar-los com si fossin nens.

En els humans, els estereotips socials poden dictar amb què juguen els nens i les nenes, diu Sonya Kahlenberg, biòloga al Bates College a Maine i una dels autors de l’estudi.

“Els micos ens diuen que hi ha alguna cosa diferent al darrere d’això”, afirma.

Els investigadors han estudiat el comportament juvenil en una sola colònia de ximpanzés al llarg de 14 anys, i han observat 15 femelles i 16 mascles.

De les 15 femelles, 10 duien els pals amb elles, mentre que 5 dels mascles van ser vistos amb pals. Les femelles joves estaven, aparentment, imitant les seves mares, explica Kahlenberg. “Les femelles són les que més actituds maternals tenen”, diu. “Però no podem dir que no veiéssim aquesta actitud en els ximpanzés mascles”.

Una vegada, un mascle de vuit anys amb un pal va sortir del cau de la seva mare, va construir-ne un de més petit i va estirar-hi la seva branca.

Malgrat que es coneix que els ximpanzés adults també utilitzen branques o pals, les usen com a eines, no com a joguines. Ximpanzés “joves” es va definir com els que tenien entre 5 i 7.9 anys. Això equival aproximadament a les edats humanes d’entre 6 i 9 anys, diu Kahlenberg.

Sindya N. Bhanoo per THE NEW YORK TIMES

Chris Gash/The New York Times

Chris Gash/The New York Times