Els suplements vitamínics poden provocar problemes de son

Milions de nord-americans prenen suplements vitamínics cada dia, buscant els molts tipus de beneficis per la salut que en teoria aporten. Entre els catalans és una pràctica en augment. Però quan es tracta de dormir, pot ser que aquestes pastilles facin més mal que bé?

Al llarg dels anys, alguns usuaris han informat que les multivitamines els escurçaven les hores de son i els duien a despertar-se a mitjanit més freqüentment. En un estudi del 2007, investigadors van reclutar centenars d’individus i van investigar-ne els hàbits a l’hora de dormir –inclòs un estudi del seu ús de vitamines i medicacions– i després els van fer mantenir diaris del son durant dues setmanes.

Després de controlar variables com l’edat, el sexe i altres, els científics van trobar una quantitat lleugerament més alta de son lleuger o interromput en la gent que prenia multivitamines. Però com que només van trobar-ne una associació, no van poder descartar la possibilitat que sigui precisament la gent amb el son més lleuger la que surt a buscar les multivitamines.

Si hi ha un efecte, el problema és separar els efectes dels diferents tipus de vitamines. Hi ha proves que les vitamines B poden jugar un paper. Alguns estudis han mostrat que prendre vitamina B6 abans d’anar al llit pot dur a somnis molt intensos, cosa que pot despertar les persones. La B6 ajuda el cos a convertir el triptòfan en serotonina, una hormona que afecta el son. En altres estudis s’ha vist que la vitamina B12 pot afectar els nivells de melatonina, tot estimulant l’estat despert.

Per qui sospiti que les seves multivitamines els poden estar abreujant el son, doncs, la millor solució pot ser simplement prendre les pastilles al matí, o almenys set hores abans d’anar a dormir.

C. Claiborne Ray per THE NEW YORK TIMES

1 comentari

  • Josep Queralt Grimau

    30/12/2010 12:42

    Bé… és de sentit comú que te les prenguis al matí. Jo ho faig tot just esmorzant. Si que es veritat que cada cop dormo menys que abans, pero ho atribueixo a l’edat.