La futurologia: el complicat art de conèixer el futur

Un llibre del 1972 –anomenat Living in the Future– que predeia com seria la vida al 2010 ha estat reeditat després d’atreure una legió de seguidors, i arrel d’aquesta publicació la BBC dedica un article a l”art’ de predir el futur. Com n’és, de complicat?

Entre les prediccions més encertades de la història hi ha la d’Arthur C. Clarke, que el 1945 va visionar que algun dia hi hauria una xarxa de satèl·lits de comunicacions orbitant al voltant de la Terra. H.G. Wells va predir les armes nuclears, les guerres mundials i l’auge del poder aeri, i George Orwell va imaginar un futur en què vigilar la població amb càmeres era normal.

Els futuròlegs, però, no sempre l’encerten –més aviat tendeixen a equivocar-se–. Geoffrey Hoyle, l’autor de Living in the Future, creia que al 2010 tots ens vestiríem amb granotes, treballaríem tres dies a la setmana i faríem la compra setmanal per ordinador. Aquestes i altres prediccions, unes més errònies que altres, les trobareu aquí.