Els arbres creen massa arrels

Els arbres tenen moltes més arrels de les que necessitarien per capturar nutrients del sòl, diu Ray Dybzinski, un ecologista especialitzat en plantes a la Universitat de Princeton. Així, quina és la funció d’aquestes arrels extra?

Amb la utilització de programes informàtics per predir els patrons de creixement en boscos al llarg del temps, Dybzinski i els seus col·legues estan descobrint que les arrels sobreabundants actuen com armes per prevenir que els altres arbres creixin.

L’acció de crear arrels gasta energia, i idealment cada arbre tindria només la quantitat necessària d’arrels per capturar els nutrients i l’aigua que necessita.

Enlloc d’això, aquests científics escriuen a The American Naturalist, els arbres creen massa arrels – probablement no per ajudar-los a créixer amb més èxit, sinó per fer que els altres arbres creixin amb menys èxit–.

En el sistema resultant, els arbres que produeixen menys arrels (o massa arrels) hi surten perdent.

El comportament és anàleg a la batalla entre arbres per creixer més alt per rebre el màxim de llum solar, diu Dybzinski.

“Estan lluitant per mantenir-se a dalt amb la llum, i això no és òptim”, afirma. “Si poguessin posar-se d’acord d’alguna manera per cooperar i no competir, tots ells podrien restar més propers al terra i fer alguna altra cosa amb aquella energia, com crear llavors”.

Malgrat que l’estudi es basa en arbres de climes temperats, els investigadors també planegen mesurar el creixement dels arbres en els tròpics i les praderies.

Sindya N. Bhanoo per THE NEW YORK TIMES

Els arbres creen massa arrels

Chris Gash/The New York Times

2 comentaris

 • joan llobera

  09/01/2011 18:29

  una altra explicació seria que les arrels serveixen com a suport estructural, o inclús per comunicar-se entre si.
  En tal cas, els resultats d’aquest treball serien correctes, però no ho seria la interpretació: es tractaria més d’un joc col·laboratiu que no pas competitiu, i llavors de lliberal poca cosa.

 • josep | sabadell

  09/01/2011 3:16

  La natura és lliberal.
  La raó caldria que no ho fora,
  ja que sinó la natura serà eliminada per una raó… lliberal.