La cafeïna, pot calmar els símptomes de l’asma?

La cafeïna es coneix més com a estimulant que com un remei casolà, però durant anys els científics s’han preguntat si té beneficis per als asmàtics.

La sospita ve, en part, de la seva estructura química, que s’assembla a la de la teofil·lina, una medicament utilitzat sovint per tractar l’asma que relaxa els músculs de les vies respiratòries i calma el panteix, la manca d’alè i altres problemes respiratoris. En efecte, quan bevem cafeïna i aquesta és descomposta pel fetge, un subproducte en són petites quantitats de teofil·lina.

En un estudi del 2007 publicat al Cochrane Database of Systematic Reviews, els investigadors van recollir i analitzar els resultats de mitja dotzena d’assajos clínics que estudiaven els efectes de la cafeïna en els asmàtics. Van trobar que la cafeïna produïa petites millores en la funció de les vies respiratòries durant una estona de fins a quatre hores, comparada amb un placebo, i que fins i tot una petita dosi –menor a la quantitat d’una tassa de cafè del Starbucks– podia millorar la funció dels pulmons durant fins a dues hores.

En altres paraules, en un destret, una tassa de cafè o te fort pot donar un alleujament momentani.

Però les millores són molt lleugeres, segons mostren molts estudis – de cap manera suficients per fer de la cafeïna una substituta de la medicació. L’altre problema és que, per culpa de les seves similituds químiques, consumir massa cafeïna pot agreujar els efectes secundaris de la teofil·lina. Per tant, els metges aconsellen a les persones que prenen aquesta medicació que vigilin el seu consum de cafè, te, xocolata i altres aliments amb cafeïna.

En conclusió: Els beneficis de la cafeïna per a l’asma són reals però mínims.

Anahad O’Connor per THE NEW YORK TIMES