Recordant Josep Català

Era conegut pel seu tarannà discutidor, però també pel rigor i la bona feina que va fer. Doctor en Biologia, enginyer químic i periodista, Josep Català va morir el passat 2 de gener als 65 anys. Català va ser a l’equip inicial del suplement de ciència a La Vanguardia, i va col·laborar amb l’Avui, El Periódico, el programa Els Matins de TV3 i molts altres mitjans, com la revista Ciencia y Vida. Va restar actiu fins l’any passat, en què col·laborava amb COMRàdio.

Josep Català serà, segurament, recordat popularment per algunes intervencions polèmiques i vehements a la televisió –sovint per combatre les creences supersticioses– i per un caràcter potser agre i esquerp. Però sobretot, sens dubte, se’l recordarà –almenys des de la comunitat científica i els mitjans de comunicació– per la seva passió per la ciència i la seva gran tasca de divulgació científica.

La seva feina per apropar la ciència a la gent l’ha fet un referent en el periodisme científic al llarg de les darreres dècades i ens recorda que hi ha molt camí per recórrer i que cal apostar més per la divulgació de la investigació, especialment en aquest país. Des d’aquí ens sumem al condol expressat per mitjans de comunicació i per la comunitat científica.

2 comentaris

 • Marga Danec

  14/01/2011 0:53

  Quan sentia al sumari de Via Lliure que l’anunciaven, l’esperava “amb candeletes”. M’agradava escoltar-lo i molt sovint he seguit els seus consells. M’agradava el seu sarcasme.
  N’estic molt agraïda, els trobaré a faltar.

 • David Pérezdolz i Galtés

  13/01/2011 18:49

  Vaig tenir la sort de treballar amb en Josep Català ara fa més de 25 anys. I si bé es cert que tenia un caràcter esquerp i a cops malcarat, em va transmetre la passió per la ciència, el rigor en la anàlisi i la vocació per la divulgació. A la feina que ara desenvolupo, sovint recordo els seus ensenyaments i els aplico amb un somriure als llavis tot recordant-lo. Descansi en pau.