Inhalar vapor pot curar els constipats?

Usar la calor per vèncer un constipat és de sentit comú.

Inhalar vapor o aire humidificat –un remei per als constipats tan vell com les olles i teteres en què s’escalfa– se suposa que destapa la congestió, millora la respiració i eradica els virus del constipat, que són sensibles a la calor. Estudis de laboratori mostren, per exemple, que el rinovirus, la causa més comuna dels constipats, s’inactiva a temperatures superiors als 43 graus centígrads.

Tot i això, alguns estudis no han trobat proves convincents que una dosi d’aire escalfat i humidificat tingui alguna influència en les persones constipades.

El 2006, un informe a The Cochrane Database of Systematic Reviews va examinar el remei tot combinant dades d’estudis previs. L’informe incloïa sis proves fetes a l’atzar i controlades en què els patidors de constipats s’exposaven al vapor d’aigua escalfada.

Tres dels estudis mostraven beneficis, mentre que els altres van trobar o bé un empitjorament dels símptomes o bé cap mena de canvi en els nivells d’anticossos o cap desaparició dels virus. En un d’aquells estudis, dut a terme al Cleveland Clinic i publicat a The Journal of the American Medical Association el 1994, 68 persones constipades van aguantar tractaments de vapor de 60 minuts que pujaven la temperatura dins del nas fins als 43 graus requerits. Els tractaments n0 van tenir cap efecte en símptomes com la congestió i els esternuts.

Al final, l’informe del Cochrane va concloure que la inhalació de vapor no s’hauria de recomanar com a remei per als constipats fins que més més experiments amb el mètode doble cec (en què ni els analitzadors ni els subjectes en coneixen les condicions, per eliminar biaixos o efectes placebo) en corroborin la utilitat.

En conclusió: falten proves per l’aire escalfat o humidificat com a tractament per als constipats.

Anahad O’connor per THE NEW YORK TIMES

3 comentaris

 • Roger Guimerà

  27/01/2011 14:36

  L’article original no diu que “[u]sar la calor per vèncer un constipat és de sentit comú.” Diu, literalment, que “[u]sing heat to conquer a cold sounds like a no-brainer”: vaja, que “sona a obvietat”… no que ho sigui. De fet, i això és el que diu l’article, no hi ha cap evidència que sigui així. Estic fart de la frase “Abriga’t que t’encostiparàs”,que té la mateixa base científica que “No et banyis que se’t tallarà la digestió”.

 • TRF

  25/01/2011 15:28

  Donç a mi, que hi sóc propensa, i encara que no hi trobo explicació, em funciona anar a la montanya i, si pot ser, que hi hagi neu i hi faci molt fred.

 • LVC

  25/01/2011 13:57

  lo que ells diguin… però a mi aquest hivern m’ha anat de conya. millor que cap altra cosa. i encara que fos per efecte placebo… i què? cura oi? doncs suficient i de sobres.