Els millors assistents per als científics: els gossos

Els gossos s’estan convertint en uns assistents cada cop més populars per als científics, als quals ajuden a recaptar dades de zones amb vida silvestre.

Els gossos poden ser entrenats per a trobar, ensumant, els excrements d’altres animals i per ajudar els investigadors a estimar estadístiques de les poblacions de fauna.

Però segons nova recerca publicada al The Journal of Wildlife Management, la capacitat d’un gos d’ensumar excrements podria variar en base a certs factors, inclosa la temperatura de l’aire i les precipitacions.

“Volíem entendre quins eren alguns dels factors que limiten la capacitat dels gossos per detectar”, diu Sarah Reed, l’autora principal de l’estudi i una biòloga de la conservació a la Universitat de l’Estat de Colorado.

L’estudi va ser part de la seva recerca de postgrau a  a la Universitat de California, Berkeley.

Reed i els seus col·legues van trobar que les precipitacions eren el que tenia més influència en les habilitats dels gossos.

Els gossos és més probable que trobin excrements entre el maig i l’octubre, època més seca, perquè els excrements s’acumulen més.

La temperatura també sembla tenir un efecte, perquè els gossos no poden ensumar igual de bé quan tenen molta calor i esbufeguen. L’efecte exacte depèn de la tolerància a la calor d’un gos específic, diu Reed.

Reed té l’esperança que altres investigadors crearan eines de calibratge que mesurin en quin grau els gossos de detecció són efectius en diferents condicions.

Siguin quins siguin els seus handicaps, els gossos són molt més capaços que els humans de trobar els excrements.

Els gossos entrenats poden ensumar excrements a fins a 10 metres aproximadament el 75 per cent del temps, segons els investigadors.

Els humans, per la seva banda, poden trobar-los només a entre 1 metre i 1 metre i mig.

1 comentari

  • Gossos sempre

    12/10/2011 13:14

    Aqui ja hi ha una Associacio que s’hi dedica amb molts bons resultats. Son la Associacio Argus Detection dogs. Us deixo la seva web per si algu li interessa. http://www.gossosdedeteccio.com