La dieta mediterrània alimenta el cervell

La dieta mediterrània –en la qual abunden les verdures, el peix i l’oli d’oliva, i quantitats moderades de vi– pot anar associada a ritmes més lents de deteriorament mental en la gent gran. Alguns estudis previs han suggerit que la dieta té efectes beneficiosos per al cervell, però les proves no eren conclusives. Un nou informe ha analitzat dades d’un estudi continuat de 3.790 habitants de Chicago de 65 anys i més que va començar el 1993. Els investigadors van examinar l’agudesa mental dels subjectes en intervals de tres anys, i van seguir la seva adhesió a la dieta mediterrània en una escala del 0 al 55.

Les altes puntuacions en l’adhesió a la dieta anaven associades amb ritmes més lents de declivi cognitiu, fins i tot després de controlar per factors com el tabac, l’educació, la obesitat, la hipertensió i altres factors.

L’autora principal, Christine Tangney, professora associada de nutrició al Rush Medical College a Chicago, va dir que cenyir-se a la dieta marcava una gran diferència. Aquells en el terç més alt d’adhesió, diu en una entrevista telefònica, eren cognitivament l’equivalent de dos anys més joves que aquells en el terç inferior.

L’estudi, publicat a The American Journal of Clinical Nutrition, té una solidesa significativa en el seu disseny, una mostra gran i l’ús d’un qüestionari dietètic molt vàlid. Però els autors reconeixen que no podien explicar totes les possibles variables i advertien que era un estudi observacional que no treu conclusions de causa i efecte.

Nicholas Bakalar per THE NEW YORK TIMES