La cafeïna pot matar?

Beure massa cafeïna pot matar-nos?

En casos molt poc comuns, les sobredosis de cafeïna han estat mortals. La dosi oral mortal estimada, que varia per factors com el pes, és de 5 a 10 grams.

Seria molt difícil, probablement impossible, ingerir prou cafeïna per matar-se a un mateix tot bevent cafè normal. Segons estimacions del govern nord-americà, una tassa d’un quart de litre de cafè preparat conté entre 60 i 120 mil·ligrams de cafeïna. Suposant que el contingut de cafeïna a la tassa fos el més alt i la dosi mortal per nosaltres fos la més baixa, hauríem de beure com a mínim 42 tasses seguides.

Però la cafeïna es troba en quantitats més grans en begudes energètiques, medicaments i preparats d’herbes.

Les concentracions de cafeïna al plasma sanguini més altes de 15 mil·ligrams per litre de sang poden causar reaccions tòxiques, i les sobredosis de cafeïna són una causa relativament comuna d’emergències per intoxicació, amb 4.183 casos comptats el 2007 per l’Associació Nord-americana de Centres de Control d’Intoxicacions. Només hi va haver una mort entre aquells casos.

Quan la cafeïna sí que mata, les causes que s’hi atribueixen són ritmes cardíacs anòmals, atacs i ofegar-se amb el vòmit.

C. Claiborne Ray per THE NEW YORK TIMES

2 comentaris

  • Gerard

    15/02/2011 12:11

    Molt interessant l’article. A veure per quan un article que parli sobre els efectes positius i negatius del cafè, amb tots els seus macronutrients. He cercat informes a Google i n’he trobat de tots colors, per la qual cosa em deixen una idea confusa sobre el tema. Avui, però, m’ha quedat més clar el tema de la cafeïna. Gràcies!

  • exhibA

    08/02/2011 11:13

    Eps! Que el o la corrector/a faci menys cafès i revisi els escrits abans de ser publicats. :-P Us ho dic amb tot l’afecte del món, però és que essent un text tan curt, veure “morrals”, “bebent”, “sobredosis”… no mata, però fa un mal als ulls!!!!!!! ;-)