La primera illa amb el cel (oficialment) fosc del món

Sark és el paradís per als astrònoms. És la més petita de les masses terrestres de les Illes del Canal de la Mànega, i no té carreteres pavimentades, ni cotxes, ni enllumenat públic. Així, té una quantitat tan increïblement petita de contaminació lumínica que captiva els que busquen una vista clara i nítida del cel a la nit. Aquest dilluns, la International Dark-Sky Association (IDA), o Associació Internacional per al Cel Fosc, amb base a Tucson (Arizona) i que treballa per fer créixer la consciència de la contaminació lumínica i els seus efectes, en va reconèixer aquestes qualitats tot designant-la la primera “illa de cel fosc” del món. Sark té uns 650 habitants, i molts dels propietaris de cases i empreses de l’illa han modificat el seu enllumenat per minimitzar la quantitat de llum que s’aboca cap al cel, diu Steve Owens, membre del comitè de l’IDA que identifica i reconeix llocs amb cels foscos adequats. Amb el nou reconeixement, apunta, Sark segurament experimentarà un augment del turisme, especialment entre els astrònoms amateurs que podrien visitar-la per aprofitar els cels nítids de l’illa durant els mesos d’hivern, potser per atrapar una vista espectacular de la Via Làctia com la d’aquesta imatge. Ho trobareu a Science Now.

Martin Morgan-Taylor (fotografia gran), Bob Embleton (fotografia petita)

3 comentaris

 • Xavier

  02/02/2012 12:49

  No hi ha color! El Pirineu ja no té quasi cap lloc amb el cel fosc. Potser serà més o menys fosc, però de foscor absoluta, res de res!! Sempre hi ha resplandors de poblacions. Mai he vist un cel tant fosc com al desert (qualsevol punt del nord d’Àfrica) o a la zona d’Arizona.

 • vermutero

  22/02/2011 18:45

  Que el viatger sempre va bé, no cal tancar-se en les nostres petiteses

 • Nissu

  17/02/2011 22:16

  I quina diferència hi ha amb anar-se’n al mig del Pirineu?