E-Mail 'L'ADN de la pneumònia muta per esquivar les vacunes' To A Friend

Email a copy of 'L'ADN de la pneumònia muta per esquivar les vacunes' to a friend

* Required Field


Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...

5 comentaris

 • Julia

  17/06/2011 10:40

  si, teniu rao. pero sense la pressio de la vacuna, la mutacio que confereix resistencia al bacteri no seria seleccionada ni prevaldria de la mateixa manera, sino que seria diluida en totes les soques del bacteri.
  (perdoneu la manca d’accents, aquest teclat no en te)

 • Josep

  03/03/2011 15:42

  Estic d’acord amb en MateuSV, ja que les mutacions (tal i com els científics les entenen actualment) són ATZAROSES i totalment ESPONTÀNIES. Una mutació d’un bacteri MAI es produirà perquè es faci resistent als antibiòtics o vacunes. Dit col·loquialment: Un bacteri no canviarà la seva informació genètica perquè no “se’l carreguin” els antibiòtics. Un bacteri no té aquesta “capacitat”. Simplement es produeix la mutació i, de casualitat, resulta fer ineficaç l’antibiòtic, però no es pot buscar una relació causa-efecte en aquest cas. TOT AIXÒ SEGONS ELS PRINCIPIS EVOLUTIUS ACCEPTATS EN L’ACTUALITAT, QUE ES BASEN EN EL NEODARWINISME

 • Martí Quixal

  22/02/2011 10:37

  No tinc res a veure amb ara.cat, ni amb els redactors d’aquesta secció, ni amb els traductors. En defensa seva el link (http://www.nytimes.com/2011/02/01/science/01obpneumonia.html?_r=1) a l’original, que ja conté algunes de les pífies que critiqueu.

  Per exemple el títol en anglès diu: “Pneumonia DNA Morphs To Dodge Vaccines”. On “dodge” es pot definir com a “make a sudden movement in a new direction so as to avoid; “The child dodged the teacher’s blow””. És a dir, ja en l’original se suggereix que el bacteri pot modificar el seu ADN conscientment, tot i ser un error. Pot ser és una malhaurada llicència periodística.

  I, per cert, a parer meu, és una traducció decent, no pas una mala traducció, i en cap cas una traducció dolenta.

 • pedraforca

  17/02/2011 21:10

  No només no és encertat el titular, en el text es torna a insistir en la mateixa errada. El nom científic del bacteri tampoc està escrit correctament i… crec que s’ha fet una traducció dolenta de la notícia apareguda en algun altre medi. Realment és una excepció a l’excel·lent qualitat de la secció de Ciència d’aquest diari.

 • MateuSV

  16/02/2011 17:20

  Permeteu-me protestar per com s’ha escrit el titular. En tot cas hauria de dir alguna cosa com: “Mutacions en l’ADN del bacteri de la pneumonia fan que es torni resistent a les vacunes”. Tal i com s’ha escrit, pot donar a entendre que els mecanismes de l’evolució són “conscients” d’alguna manera, que l’ADN és quelcom místic capaç de prendre decisions.