Més fibra per combatre la mort i les malalties

Un estudi de gairebé 400.000 persones d’edats compreses entre els 50 i els 71 anys ha trobat un vincle fort entre una dieta rica en fibra i una vida més llarga.

Concretament, els subjectes que menjaven una dieta rica en cereals integrals, fruita i verdura (sumant 29 grams de fibra al dia per a cada home, i 26 per a cada dona) tenien un 22% menys de probabilitats de morir després de 9 anys que els que menjaven menys fibra (13 i 11 grams per dia), segons aquest estudi dels Archives of Internal Medicine.

Els que estaven en el grup de menjar molta fibra era menys probable que morissin de malalties cardiovasculars, infeccioses i respiratòries; una dieta alta en fibra també s’associa amb menys morts per càncer en homes, però no en dones.

Aquestes taxes inferiors de morts s’associen amb la fibra dietètica dels cereals integrals, diu l’autor principal, el Doctor Yikyung Park, un científic de l’Institut Nacional del Càncer.

“Un dels nostres descobriments va ser que la fibra té propietats antiinflamatòries”, diu Park, i afegeix que els cereals també són rics en vitamines beneficioses, minerals i substàncies químiques.

Cal afegir que la gent que menjava més fibra, en general, solien ser persones més sanes, més ben educades i més actives físicament, segons apunten els autors. Però l’estudi ha tingut en compte aquestes diferències i les ha compensat.

Al començament de l’estudi, tots els participants van omplir qüestionaris sobre la freqüència amb què menjaven cada aliment d’una llista de 124 productes. Nou anys després, 20.126 homes i 11.330 dones havien mort.

Roni Caryn Rabin per THE NEW YORK TIMES

4 comentaris

 • Laura

  20/04/2011 21:18

  Pot ser que “més ben educats” no sigui la millor manera d’al·legar-ho, si bé que costen de trobar els centres preocupats per educar als alumnes en aquests aspectes. Ara s’imposa molta normativa per promoure menjars més sans a les escoles i instituts, però qui s’encarrega d’explicar als nens el per què de cada canvi? Llavors ens fem grans, decidim quan i què mengem, i no tenim ni una petita noció del que ens posem al cos.
  És evident que per saber què és la fibra cal que rebre una educació, però on hem d’anar perquè ens ho ensenyin?

 • Joan Mateo Razquin

  03/04/2011 10:00

  Veig que no has entès res de res M. Eva, que potser menges poca fibra?

 • Roser Orquin

  21/03/2011 17:36

  Sí, M. Eva. L’estudi no diu que si menges fibra ebràs una millor educació, sinó que la gent més educada menja més fibra (normal, en coneixen o sospiten els beneficis). Per això s’explicita que l’estudi va tenir cura de compensar-ho.

 • M.Eva Sanchez

  19/03/2011 21:10

  Aixi els que mengen més fibra son més educats?? Siguem seriossus, porfi.