El mal d’esquena ve de família?

Aixecar objectes pesants o rondar la mitjana edat són alguns dels riscos més coneguts per patir mal a la zona baixa de l’esquena. Però per a molta gent, predir una vida de problemes lumbars podria ser tan simple com consultar l’arbre genealògic.

Un nombre creixent d’estudis estan trobant que el mal d’esquena crònic té un component genètic fort. En el passat, els investigadors que estudiaven famílies amb múltiples pacients amb mal d’esquena tenien problemes per distingir els factors ambientals –que els familiars normalment comparteixen–, com estils de vida o feines similars, dels hàbits com fumar o la manca d’exercici. Ara, però, nous estudis han mostrat una connexió clara.

En un anàlisi de moltes dades publicat al febrer a la revista The Journal of Bone and Joint Surgery, investigadors de la Universitat de Utah han utilitzat els registres d’una gran base de dades de salut i genealogia, per estudiar més d’un milió de residents de l’estat nord-americà de Utah. En analitzar les dades, van centrar-se en les persones amb discs herniats o en procés de deteriorar-se –diagnosis que normalment resulten en dolor crònic.

Les dades mostraven que tenir un familiar de segon grau (tiet o avi) o de tercer grau (cosí) amb un d’aquests problemes augmentava el risc d’una persona de patir-los, fossin quins fossin els factors ambientals. Si era un familiar immediat, el risc era quatre vegades més gran que el d’algú els familiars del qual no ho patissin.

Altres estudis han contribuït a reforçar la hipòtesi tot identificant almenys dues versions d’un gen que produeix una proteïna de col·lagen i sembla estretament relacionat amb la ciàtica i els discos herniats.

Anahad O’connor per THE NEW YORK TIMES

1 comentari

  • Maria

    30/03/2011 12:59

    Pos vaya futur que m’espera… mun pare operat d’hernia discal, la seva mare sempre amb ciàtica, tiets i avis amb mals d’esquena…
    Sort que per ara estic bé.