Potser no fa tant que els homes dominen el foc

El foc, coincideixen els científics, va ajudar a fer augmentar una població humana pròspera en donar-li escalfor per cuinar i protecció del foc.

Però no estan d’acord en quan va ser exactament que els humans van començar a utilitzar el foc. Alguns investigadors diuen que va ser fa més d’un milió d’anys, quan els primers humans van arribar a Europa des de l’Àfrica, i altres diuen que va passar molt després. Ara, un nou estudi argumenta que els humans no van dominar el foc fins fa uns 400.000 anys.

Dos arqueòlegs, Wil Roebroeks de la Universitat de Leiden a Holanda i Paola Villa del Museu de la Universitat de Colorado a Boulder, expliquen els seus descobriments a la present edició de la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’. Els científics van analitzar informes d’excavació i estudis de 141 jaciments a Europa, que tenien entre 35.000 i 1,2 milions d’anys d’antiguitat; han conclòs que no hi ha proves clares d’un ús habitual del foc fins fa uns 400.000 anys, diu Villa.

A l’Àfrica hi ha diversos jaciments amb proves que hi va haver foc, però aquestes podrien ser marques d’incendis naturals de la sabana africana. Tot i això, hi ha jaciments més vells de 400.000 anys a Europa que indiquen la presència d’humans: el més vell, a Espanya, té més d’un milió d’anys. Això indicaria que, malgrat els climes extrems d’hivern a Europa, els primers humans van trobar una manera de sobreviure sense l’escalfor d’una foguera.

L’estudi revela que els primers humans eren forts i resistents. “Els primers homínids eren molt adaptables”, diu Villa. “Intentin anar avui a Anglaterra sense roba d’abric”.

Però aquesta també és una explicació desconcertant segons Richard Wrangham, un antropòleg biològic a Harvard que ha fet la conjectura que els homes van començar a usar el foc fa gairebé 2 milions d’anys.

“Cal pensar seriosament en com els primers Homo podrien haver sobreviscut amb una oferta de menjar que variava cada estació, tot i tenir dents petites i intestins petits”, diu. “Ningú ha resolt aquest problema, encara”.

Sindya N. Bhanoo per THE NEW YORK TIMES