Els sons de les balenes revelen on tenen la llar

L’estudi dels crits de les balenes ha permès a científics descobrir que milers de iubartes (o ‘balenes amb gep’) podrien estar hivernant i procreant a les remotes illes del nord-oest de Hawaii.

Malgrat que les illes hawaianes principals són el principal lloc de cria per les iubartes del nord del Pacífic –són la llar de més de 8.000 balenes entre el desembre i el maig–, fins ara es desconeixia que també procreaven més a l’oest de l’arxipèlag.

La investigació apareix en una edició recent de la revista ‘Marine Ecology Progress Series’.

“No estem segurs dels nombres exactes, però l’abundància de sons de balenes iubartes que hem gravat és essencialment idèntic al que rebem a les illes principals de Hawaii, cosa que suggereix que els nombres no són totalment desproporcionats”, diu Marc Lammers, biòleg marí a l’Institut de Biologia Marina de Hawaii i principal autor de l’estudi.

Ell i els seus col·legues van submergir-se a les aigües de la regió per desplegar-hi gravadores acústiques que detecten els sons de les balenes, una indicació de l’activitat de cria de l’hivern.

Encara hi ha preguntes sense resposta, com on passen els estius aquestes balenes. Les que hivernen al voltant de les illes principals neden cap al nord per passar l’estiu i alimentar-se a Alaska, i és possible que les que s’acaben de detectar vagin al mateix lloc.

Però al 2008, un grup de iubartes prèviament desconegut va ser descobert passant l’estiu a les illes Aleutianes (arxipèlag a Alaska) i al mar de Bering. Donat que no se sap on hivernen, les balenes podrien ser les mateixes que s’acaben de trobar a les illes hawaianes del nord-oest, diu Lammers.

Per determinar-ho, els investigadors esperen continuar la seva feina tot recollint identificacions en forma de fotografies de les cues de les balenes, així com mostres genètiques de biòpsies.

Les iubartes del nord del Pacífic també procreen a Taiwan, les Filipines, Baja California i les costes pacífiques de Mèxic, Guatemala, El Salvador, Nicaragua i Costa Rica, entre altres localitzacions.

Sindya N. Bhanoo per THE NEW YORK TIMES

1 comentari

  • Iu Gal i Leu

    01/05/2011 12:25

    Molt interessant… També estaria bé incloure algun article sobre espècies que tenim més a prop…

    Per exemple del tema balenes, cada any passen rorquals comuns (el 2n animal més gran del món) per la costa catalana…