L’herbívor amb dents de sabre

Investigadors han descobert al Brasil els fòssils d’una espècie que va viure fa 260 milions d’anys amb unes estranyes i aterradores dents: molars al paladar (cosa que no s’ha trobat mai en cap altre animal) i uns canins enormes que mai va usar per menjar carn.

La nova espècie, una mica més gran que un senglar, és membre del grup extingit de rèptils semblants a mamífers anomenats teràpsids, les espècies de quatre potes més abundants durant el període Permià (entre fa uns 300 milions d’anys i fa uns 250). Els paleontòlegs que l’han trobat al sud del Brasil, prop de les fronteres d’Argentina i Uruguai, l’anomenen Tiarajudens eccentricus; la seva descoberta apareix a la present edició de la revista Science.

L’espècie, de morro curt, també tenia dents a la part frontal de la boca (a dalt i a baix) que encaixaven, com les dents humanes, cosa que li permetia mastegar fàcilment.

“És un tret molt estrany i inusual”, va dir l’autor principal de l’estudi, Juan Carlos Cisneros, paleontòleg a la Universitat Federal de Piaui.

Els Tiarajudens eren herbívors, i els investigadors sospiten que els seus canins llargs –semblants als del tigre amb dents de sabre– podrien haver-los utilitzat per espantar els depredadors, o els mascles per lluitar amb altres membres de l’espècie.

Sindya N. Bhanoo per THE NEW YORK TIMES

Juan Carlos Cisneros

 

4 comentaris

 • IKARIAM

  19/05/2011 11:43

  aixo no es un dinosaure ho han fet per guanyar el novel

 • IKARIAM

  19/05/2011 11:37

  akesta cosa no tenia ressssss de herbívor poseu-vos en contacte amb mi soc especialista en akest tema: pauclaraso@gmail.com
  es la meva adreça

 • IKARIAM

  19/05/2011 11:35

  Si tenia dent d’aquesta forma això apunta a varies coses: 1-es “l’avi del sengla”
  2- Era omnívor
  3-Allò que han trobat no eren les seves dents.
  Jo ja tinc 57 anys sóc especialista en aquest tema i us puc concedir una entrevista per explicar-vos el què volgueu sobre el tema de dinosaures. Poseu-vos en contacte amb mi

 • Joandomènec Ros

  10/05/2011 8:40

  herBíVor!!! si us plau