Deixar petjada per sempre

Fa uns 315 milions d’anys, un insecte va aterrar en un terreny fangós, s’hi va asseure una estona i va tornar a emprendre el vol.

Increïblement, la petjada fangosa d’aquella bèstia, de poc més de 3,5 centímetres de llarg, es va endurir i ha sobreviscut fins avui.

“Va deixar una còpia perfecta del seu cos”, diu Richard J. Knecht, assistent de comissari al Museu de Zoologia Comparada de Harvard, que va descobrir el fòssil en roques arenoses al sud-est de l’estat nord-americà de Massachusetts. “Essencialment, tot menys les ales”.

En altres ocasions s’han trobat fragments d’insectes voladors –normalment només les ales– que daten de fins a 235 milions d’anys enrere. El fòssil de Massachusetts ofereix la mirada més antiga, i potser la millor, al cos d’un insecte volador antic. Knecht buscava fòssils prop d’un pantà i va trobar un aflorament rocós prometedor. “La primera peça que vaig agafar estava dividida naturalment pel mig”, recorda. “La vaig obrir com un llibre i allà era el fòssil, ambdues meitats, el guix i el motlle”.

Knecht diu que fa 315 milions d’anys, aquest lloc era a prop d’un turó empinat on els sediments s’acumulaven amb rapidesa. Poc després que la mosca se n’anés volant, l’empremta va ser enterrada i preservada.

La forma de l’insecte ha dut Michael S. Engel, entomòleg a la Universitat de Kansas, a identificar-lo com un entom o efèmera, un dels primers grups d’insectes voladors. “Tindria un aspecte molt semblant als que hi ha avui en dia”, diu Knecht.

Knecht, Engel i Jacob S. Benner, paleontòleg a la Universitat Tufts, han descrit la petjada del fòssil en un article publicat a The Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kenneth Chang per THE NEW YORK TIMES

Jacob Benner/Tufts University via The New York Times

 

2 comentaris

  • Patrick

    27/02/2012 21:38

    Joan P. escirgue:vallfosca,Quanta rao!! a veure si aprenem tots de les errades propies i alienes i d’una punyetera vegada ens deixem de fer el llepafils i colze amb colze i espatlla amb espatlla comencem a fer pinya per que hi grimpi un enxaneta, tan me fa d’on vingui aquest. Quan estas aixecant un castell no et pots aturar a ensumar-li l’aixella al vei, si no, hi ha llenya!!.Una abracada company i Visca la Patria

  • IKARIAM

    19/05/2011 11:45

    algu ma fa un resum no e entes res de res