Les escames fan veloç el tauró mako

El tauró mako d’aletes curtes és un dels taurons més ràpids que hi ha, potser per la variació en mida i flexibilitat de les escames, amb aspecte de dents, incrustades a la seva pell.

Amy Lang, enginyera aeroespacial de la Universitat d’Alabama, i col·legues seus han descobert que les escates flexibles del costat del tauró li permeten canviar de direcció veloçment sense perdre velocitat.

Lang va presentar la seva recerca recentment a la trobada anual de la Divisió de Dinàmica de Fluïds de la Societat Física Americana a Long Beach, Califòrnia.

Tot treballant amb biòlegs i amb fons de la Fundació Nacional per a la Ciència, Lang va estudiar espècimens morts de taurons.

Malgrat que el cos sencer del tauró està cobert amb les escames, fetes del mateix esmalt dur que les seves dents, les que hi ha a les parts superior i inferior del seu cos són més grans i no tan flexibles.

“Les escates dels costats del mako mesuren uns 0,2 milímetres”, diu Lang. “I a les altres espècies poden ser molt més grans”.

Les escates minúscules són flexibles fins a un angle de 60 graus o més, i permeten al tauró controlar la separació del fluxe d’aigua a través del seu cos.

Lang intenta, ara, crear models a escala de taurons al seu laboratori, amb esperances de trobar aplicacions per a la vida real.

“La separació dels fluxos és important en moltes aplicacions d’enginyeria diferents”, diu. “Pot utilitzar-se en els rotors de les aspes dels helicòpters, en parts de submarins o de torpedos”.

Sindya N. Bhanoo per THE NEW YORK TIMES

P. Motta/Universitat de Florida del Sud via The New York Times

3 comentaris

 • josep

  17/05/2011 15:05

  Volia dir sescames per correr.

 • Iu Gal i Leu

  01/05/2011 13:47

  Escames? mecagumsantcristu…

  Qui ha escrit això no ha escatat mai un peix…ni escatit una olivera…

 • Lluís Mª Bassas

  01/05/2011 2:48

  escates, si us plau!, escates!!!!