Un registre explora les morts de gossos per raça

La majoria d’amos de gossos i veterinaris saben que els gossos petits viuen més anys que els grans, però fins ara no hi havia hagut cap examen sistemàtic meticulós de les causes de mort relacionades amb la raça.

Ara, un grup d’investigadors ha estudiat més de 74.000 casos de morts canines arxivades entre el 1984 i el 2004 a la Base de Dades de Medicina Veterinària, un registre establert per l’Institut Nacional del Càncer dels Estats Units, que rep informes de 27 hospitals universitaris de veterinària de Nord-amèrica.

L’anàlisi, publicat a l’edició de març/abril de la revista ‘The Journal of Veterinary Internal Medicine’, va descobrir que la causa de mort més habitual varia considerablement de raça a raça i per edats.

Els Golden retriever i els bòxer tenen les taxes més altes de càncer, la causa principal de les morts canines globals. En diverses races molt petites –chihuahua, pequinès, pomerani i caniche petit– el càncer era molt menys comú. Per aquestes races, la causa principal de la mort eren els traumatismes.

Les malalties del sistema nerviós eren la causa més comuna de mort en gossos més vells, mentre que les malalties gastrointestinals afectaven gossos de totes les edats per igual. La mort per malalties del sistema músculo-esqueletal era comuna en races més grans, però els gossos grossos patien menys xacres neurològiques i endocrines.

Els autors són conscients que l’estudi és retrospectiu i subjecte a errors de classificació de raça i malaltia. Tot i així, una de les coautores, Kate E. Creevy, professora adjunta de medicina interna veterinària a la Universitat de Geòrgia, diu que saber quins tipus de malalties és propensa a agafar una raça és útil.

“Podem usar aquesta informació per evitar malalties, més que per tractar-les”, diu Creevy.

Nicholas Bakalar per THE NEW YORK TIMES

1 comentari

  • montserrat pijuan

    28/04/2011 20:15

    Voleu dir que esta ben traduït i ben resumit ??