Les tortugues marines que migren agafen més contaminació

Una de les moltes amenaces que les tortugues marines ‘babaues’ o ‘caretes’ ha d’afrontar és la contaminació provocada per l’home, però l’abast del risc és una incògnita. Per començar a buscar-ne la resposta, els experts han mesurat els contaminants a la sang d’un grup de tortuges mascles adultes i han seguit la pista a la seva migració al llarg de la Costa Atlàntica dels Estats Units.

El grup, liderat per Jared M. Ragland, estudiant de postgrau al College of Charleston, a Charleston (Carolina del Sud), va capturar 18 tortuges babaues a prop de Cap Canaveral, Florida, al 2006 i al 2007. Els membres del grup van mesurar i pesar les tortugues, van agafar-ne mostres de sang i en van examinar els sistemes reproductius amb biòpsies testiculars. Després, van col·locar-los aparells transmissors per satèl·lit i les van deixar anar. Al llarg de dos mesos, 10 dels animals van viatjar cap al nord, tot arribant fins a Cape May (Nova Jersey), mentre que 9 van quedar-se a prop de Cap Canaveral.

L’estudi, publicat a la revista ‘Environmental Toxicology and Chemistry’, va trobar que els animals tenien nivells mesurables a la sang de 67 químics usats en pesticides i altres productes industrials. Les tortuges que havien migrat en tenien nivells més alts que aquelles que s’havien quedat a prop de Florida, tot confirmant la recerca prèvia que trobava més contaminants en latituds del nord.

És possible que els peixos i invertebrats de què les tortugues s’alimenten a aigües septentrionals estiguin més contaminades, però els científics apunten que les tortugues que migren mengen més, i per tant consumeixen més contaminants. Les tortugues que migraven eren, de mitjana, més grans que les residents permanents.

Els animals semblaven saludables, diuen els investigadors, però què constitueix la bona salut en una tortuga marina babaua mascle no està clar.

“Eren animals reproductivament actius”, diu Jennifer M. Keller, coautora de l’estudi i biòloga al National Institute of Standards and Technology. “Però els mascles tenen nivells més alts de contaminants a la sang que els joves, i això ens preocupa”.

Nicholas Bakalar per THE NEW YORK TIMES

Tortuga marina mascle amb un aparell transmissor per satèl·lit / Jennifer Keller/National Institute of Standards and Technology via The New York Times