Per sobreviure en grans ciutats, els ocells necessiten grans cervells

Un ocell que vol viure en una gran ciutat pot necessitar un gran cervell per sobreviure, expliquen investigadors suecs en un nou estudi.

La mida del cervell ha estat relacionada prèviament amb la capacitat dels animals de diverses espècies per desenvolupar nous comportaments i adaptar-se a entorns canviants. Així, en el nou estudi, els investigadors han catalogat la mida del cervell i la massa corporal per 82 espècies d’ocells passeriformes –ocells generalment petits– i els han categoritzat segons el seu èxit, o manca d’èxit, a l’hora de viure en 12 ciutats europees.

Han trobat que les espècies amb cervells grans en relació amb la mida del seu cos –els corbs i els pardals, per exemple– tenien més probabilitats de triomfar a les ciutats.

L’estudi s’ha publicat online aquest mes a la revista Biology Letters.

Només unes quantes espècies poden sobreviure a les ciutats, i els autors especulen que la urbanització creixent arreu del món pot resultar en un declivi, a llarg termini, en les poblacions d’ocells de cervells més petits.

Exceptuant els coloms.

Els coloms tenen cervells petits, diu l’autor principal, Alexei A. Maklakov, professor adjunt de biologia evolutiva a la Universitat d’Uppsala. Però l’entorn urbà els dóna una aproximació molt fidel al seu hàbitat natural, de manera que necessiten poca energia intel·lectual per adaptar-se.

Hi a molts edificis alts que s’assemblen a les roques on normalment nien i, diu Maklakov, “no han d’inventar-se maneres noves de trobar menjar. El menjar que llencem ja els va bé”.

Nicholas Bakalar per THE NEW YORK TIMES