El volcà islandès, vist des de l’espai

El 21 de maig, el volcà islandès Grimsvotn va entrar en erupció, tot enviant una columna de fum 20 quilòmetres amunt i provocant la tancada de l’aeroport de Keflavik, el més gran del país. La cendra va caure a gran part d’Islàndia, amb algunes parts del país del tot cobertes de negre al migdia del dia 22. A l’espera de l’evolució del núvol de fum, no s’espera que aquesta erupció causi el mateix caos aeri que l’Eyjafjallajokull l’any passat, ja que les partícules de cendra són més grans i cauen a terra més ràpid.

Aquesta imatge de satèl·lit amb color natural, adquirida per l’Espectroradiòmetre de de captació d’Imatges de Resolució Moderada (MODIS) que hi ha a bord del satèl·lit Terra, mostra la columna de fum a primera hora de la tarda de dilluns (23 de maig). Sota  la columna, els núvols cobreixen gran part de l’escena. També s’hi pot veure neu persistent sota dels núvols al nord-est (part superior esquerra de la imatge). Cendra marró cobreix una porció del Glaciar Vatnajokull a prop de la costa atlàntica (part inferior dreta).

El Grimsvotn és el volcà més actiu d’Islàndia, però no havia entrat en erupció amb tanta força des del 1992. La lava és basàltica, un tipus que acostuma a entrar en erupció en erupcions no explosives d’estil hawaià. Està situat a sota d’un glaciar, però, i la interacció del gel fonent-se amb la lava pot crear una erupció explosiva, almenys en les fases inicials.

Font: NASA

NASA, GSFC, MODIS Rapid Response Team