Els molts avantatges del bilingüisme

L’ús regular de dues llengües és beneficiós, segons diversos estudis realitzats per Ellen Bialystok, una neurocientífica de la Universitat de York, a Toronto, que porta més de 40 anys estudiant el bilingüsime. Segons les conclusions de Bialystok, que publica l’ARA tot recollint un article del The New York Times, “l’ús regular de dues llengües sembla retardar l’aparició dels símptomes de l’Alzheimer”. “Això no significa que els bilingües no pateixin Alzheimer, sinó que mentre la malaltia arrela al cervell són capaços de continuar funcionant a un nivell més alt”, explica la professora. A més, les persones bilingües tenen la capacitat de resoldre problemes abans i perden menys facultats quan fan més d’una tasca alhora.

En un primer estudi, l’any 2004, Bialystok ja va demostrar que “a l’hora d’envellir, els bilingües conserven millor les capacitats cognitives”. Seguint aquest fil, en un estudi posterior, es van analitzar 400 casos de pacients d’Alzheimer i es va comprovar que els símptomes de la malaltia apareixen cinc o sis anys més tard en els bilingües que en les persones que només fan servir una llengua de manera regular.

Pel que fa a la capacitat multitasca, la professora ha experimentat amb persones a qui, dins d’un simulador de conducció, se’ls donava instruccions a través d’uns auriculars mentre conduien. Tots conduïen pitjor quan se’ls parlava, però els bilingües van perdre menys facultats. Això passa perquè el cervell es torna més eficient, ja que està acostumat a haver d’escollir entre les dues llengües constantment. “El sistema cognitiu és capaç de fixar-se en la informació important i ignorar la menys rellevant”, resumeix la científica.