Davant problemes de salut, els americans recorren a Déu

No és cap secret que la societat nord-americana és més religiosa que la majoria de les europees. Sorprenen, però, dades com les d’aquesta investigació, que ha conclòs que cada cop més nord-americans resen per la seva salut.

Científics han analitzats les dades dels 30.080 adults majors de 18 anys que van participar en l’Enquesta Nacional de Salut al 2002, i dels 22.306 que hi van participar al 2007.

El quaranta-nou per cent dels adults va dir al 2007 que havien resat per algun aspecte de la seva salut durant l’any previ, un augment respecte del 43 per cent que ho afirmava al 2002. Al 1999, només el 14 per cent dels participants en l’enquesta havien dit que resaven per la seva salut.

Entre els que tendien menys a resar hi havia la gent que feia exercici de manera regular; els investigadors especulen que segurament no tenien preocupacions relacionades amb la salut. Els que tenien ingressos més alts també tenien menys tendència a resar.

Segons aquest anàlisi, publicat a l’edició del maig de la revista ‘Psychology of Religion and Spirituality’, l’ús de la pregària ha augmentat els darrers anys entre els adults nord-americans de totes les edats. Les dones, les persones de raça negra, els individus d’edats més altes, els casats i aquells l’estat de salut dels quals havia canviat –cap a millor o cap a pitjor– tenien més tendència que la resta a resar. La gent amb episodis de depressió i dolor dental també recorrien a la pregària amb proporcions més altes.

“Ens hem sorprès”, diu Amy Wachholtz, directora de psicologia de la salut a la Universitat de Massachusetts i coautora de l’article. “La nostra millor conjectura és que té a veure amb l’11 de setembre, però és una hipòtesi no provada. No sembla haver-hi cap altra qüestió primària, aclaparadora que hagi pogut afectar la gent de manera tan global”.

Roni Caryn Rabin per THE NEW YORK TIMES

1 comentari

  • Joan

    27/06/2011 23:19

    A mí em sembla que hi ha un lligam molt fort entre la dreta més reaccionària i certes formes de religiositat. Per exemple als EUA ta a dreta diu que no creuen en l’evolució i abominen la homosexualitat i els avortaments. Jo crec que aquest article hauria hagut d’examinar les inclinacions polítiques dels participants. A Amèrica és fàcil de fer: només cal preguntar si el subjecte està registrat a la targeta de votant com republicà, demòcrata o independent