Nanopartícules que es disfressen de glòbuls vermells

Investigadors de la Universitat de Califòrnia, San Diego, han desenvolupat un nou mètode per a aconseguir nanopartícules que es facin passar per glòbuls vermells, enganyin al sistema immunitari, evitar que les destrueixi i aconseguir que arribin al tumor cancerígen i donar-li la medicació necessària per a aniquilar-lo, cel·lula a cèl·lula. La recerca es publicarà la propera setmana a l’edició online de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

El mètode implica utilitzar la membrana d’un glòbul vermell per a fer-lo servir com a una capa per a camuflar un polímer biodegradable farcit amb un cóctel de molècules terapèutiques. Les nanopartícules mesuren menys de 100 nanòmetres, aproximadament el mateix que un virus.

Es el primer cop que es combina la membrana natural d’una cèl·lula amb nanopartícules sintètiques amb l’objectiu d’administrar un medicament”, segons Liangfang Zhang, nanoenginyer i professor de UC San Diego. “Aquesta nanopartícula suposa un risc molt petit de resposta immunitària”.

Els científics porten molts anys estudiant com desenvolupar sistemes per administrar medicaments que imitin el comportament natural del cos. Això suposa crear vehicles com nanopartícules que puguin viure i circular pel cos durant un període de temps concret sense que el sistema immunitari les ataqui.

Els glòbuls vermells viuen al nostre cos durant més de 180 dies i, per tant, es tracta d’un dels vehicles naturals que més temps circula pel cos, explica Che-Ming Hu, investigador del mateix centre.

En quimioteràpia ja es fan servir algunes nanopartícules que per enganyar el sistema immunitari estan envoltats de materials sintètics. La diferència està, segons Zhang, les nanopartícules sintètiques poden fer la feina sense ser atacades durant hores, mentre que les disfressades de glòbuls vermells poden enganyar al sistema immunitari durant més temps. En concret, en els seus assajos en ratolins han vist que estan actives durant dos dies. Se’ls va administrar amb una injecció, en qüestió de segons, el que també reduiria el temps que cal per a administrar la quimioteràpia.

Medicina personalitzada

Aquesta tècnica també obre una nova porta a la medicina personalitzada. Per a aconseguir el màxim rendiment, encara caldrà investigar més per a conèixer les propietats biològiques de la membrana dels glòbuls vermells. Els científics creuen que, en la seva possible aplicació en humans, una bona opció podria ser fe servir glòbuls vermells del propi pacient.

 

4 comentaris

 • friki indignat 3.75

  26/01/2012 13:47

  “fe” s’escriu fer

 • JJ

  24/01/2012 10:53

  Volia esmentar que he trobat unes faltes en la noticia i son: Cancerígen s’escriu sense accent cel·lula també s’escriu amb accents i alguna més que ara no recordo. Això es una vergonya que un noi com jo que tinc 14 anys hagi vist aquestes faltes tant greus. És molt greu!!!

 • friki indignat 3.5

  24/01/2012 10:52

  això es aberrant

 • friki indignat

  24/01/2012 10:47

  hi ha una quantitat indeterminada de faltes:
  “cel·lules” cèl·lules
  “cóctel” còctel
  “cancerígen” cancerigen
  i potser moltes més.
  ens fa vergonya que hageu fet aquestes faltes. adeu i passeu un bon dia.