Un any menys de vida pel canvi climàtic

Els ministres de medi ambient de la UE acaben de refusar l’estratègia europea per a reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) gradualment fins arribar a una retallada del 80% al 2050. La falta d’acord contrasta amb la presentació gairebè simultània d’un estudi que prediu que entre els anys 2070 i el 2100 els europeus viurem un any menys a causa del canvi climàtic. Ho indica un estudi realitzat per l’Institut Català del Clima (IC3), que publica la nova edició de Nature Communications.

 

Segons l’escenari actual d’emissions, durant aquest segle les temperatures augmentaran fins a 4,5 graus. Això farà que els estius, tal i com ja s’està notant, siguin mes càlids. Serà l’estació de l’any amb més mortalitat deguda a cops de calor o afeccions especialment sensibles a les altes temperatures, com poden ser les malalties cardiovasculars o respiratòries. Segons indiquen els investigadors, a Europa la calor podria cobrar-se unes 230.000 vides.

 

També alerten que, per la seva situació geogràfica, els habitants de la Península Ibérica podrien ser els més afectats per l’escalfament global. Per fer l’estudi, s’han mesurat dades de regions de 16 països europeus, amb una població de 400 milions de persones. S’han analitzat dades diàries de temperatures i humitat, així com de mortalitat i les seves causes.

 

El director del IC3, Xavier Rodó, apunta, però, que tots aquests escenaris, depenen de molts factors, com ara el grau d’aclimatació de les persones a les noves situacions climàtiques i les polítiques ambientals per a mitigar l’escalfament que apliqui la comunitat internacional.

Font: EFE/Redacció ARA