Fòssils de pol·len mostren que a l’Antàrtida hi havia vegetació fins fa 12 milions d’anys

Gra de pol·len fossilitzat.

M.L.F.

Gràcies a les restes de pol·len fossilitzat que s’han trobat a l’Antàrtida, els científics estan treballant per a reconstruir com era aquest gran desert blanc en el passat. Fins fa 12 milions d’anys, la tundra era el paisatge predominant al nord. Va ser la darrera regió a gelar-se. Fins aleshores, tot el gran gegant de gel estava cobert de boscos i no hi havia gel.

Amb aquesta recerca s’espera reconstruir la història del clima antàrtic. Se sap que la terra va assolir el seu període més càlid fa 55 milions d’anys i que, per tant, encara no s’havien format les plaques de gel. El continent va començar a cobrir-se’n fa uns 38 milions d’anys.

Actualment, l’Antàrtida acumula més de dos terços de les reserves d’aigua dolça del planeta. El desgel a causa del canvi climàtic i el seu impacte sobre el planeta preocupa des de fa temps. Precisament, la Península del Nord és avui la part més afectada per l’escalfament global. Allà, la temperatura està augmentant a una velocitat sis cops superior a la resta del planeta. “La millor manera de predir els canvis futurs en el comportament de les plaques de gel de l’Antàrtida i la seva influencia sobre el clima és entenent el seu passat”, segons John Anderson, autor principal de l’estudi, que publicarà el proper 12 de Juliol Proceedings of the National Academy of Sciences. L’estudi l’han fet investigadors dels Estats Units, de la Universitat de Lousiana i la Universitat Rice.

Entre altres incògnites, hi ha un gran debat sobre la velocitat a la que la glaciació va anar progressant. Amb les restes de pol·len, els investigadors han pogut deduir que el procés va ser llarg i gradual, i hi van intervenir canvis atmosfèrics, tectònics i oceanogràfics, explica la palinòloga Sophie Warny, de la Universitat de Lousiana. El seu equip ha analitzat els milers de mostres de grans de pol.len extrets de sediments al fons marí a prop de la costa.

Els investigadors van trigar 10 anys a obtenir aquests sediments. Es tracta d’una zona costera complicada, amb un fons molt rocós i coberta de gel la majoria de l’any. Per això, van haver de construir un complex sistema per a perforar el gel i penetrar sota el complicat fons marí. Un cop obtinguts els sediments, es van datar i es van començar a estudiar les seves característiques orgàniques i geològiques.