Una lluna de Saturn podria amagar un oceà d’aigua salada

New York Times. Fa cinc anys, els científics van descobrir que a Enceladus, una de les llunes de Saturn, hi ha geisers d’on surten columnes de vapor d’aigua i partícules de gel. El seu origen està en una reserva d’aigua salada, segons la revista Nature.

“Hem descobert que aquesta columna està estratificada en capes de gel”, segons Frank Postberg, un astrofísic de la Universitat de Heidelberg a Alemanya. “I quan més abaix hi anem, més grans de sal trobem”, afegeix.

Potsberg i els seus colaboradors han analitzat mostres de les partícules de gel que ha recollit la sonda Cassini. Els investigadors creuen que hi ha dos reservoris d’aigua salada connectats a aquests geisers. Un d’ells, molt aprop de la superfície, seria d’aigua salada. Es creu, però, que aquest reservori estaria alimentar per un gran aqüífer profund. “Creiem que pot ser com un oceà i que d’alguna manera estan connectats”, diu Potsberg.

Encedalus, la sisena lluna de Saturn, està gelada i té una amplada de 482 quilòmetres. La presència d’aigua fa que sigui un dels pocs llocs al sistema solar on la vida podria haver existit.