La meitat de casos d’Alzhèimer s’evitarien eliminant 7 riscos

M.L.F.-

Actualment, l’Alzhèimer afecta 33,9 milions de persones al món, però reduint set dels grans riscos associats a la malaltia es podrien evitar la meitat. Fumar, no fer exercici, la inactivitat mental, tenir la pressió alta, diabetis, obesitat i depressió augmenten el risc de patir la malaltia. Així  ho indica un estudi que publica avui la versió online de The Lancet Neurology, coincidint amb el congrés mundial sobre l’Alzhèimer que es celebra a París.

En els darrers anys, els científics estan dedicant molts esforços per trobar com frenar o endarrerir l’aparició de la malaltia. “Tenint en compte l’absència de tractaments, i que el assajos de fàrmacs prometedors en fase 3 han fallat, ha augmentat l’interès en identificar estratègies de prevenció”, diuen Deborah Barnes i Kristine Yaffe, de la Universitat de Califòrnia.

De fet, els investigadors han calculat que si la incidència d’aquests set riscos tan sols s’aconseguís reduir en una quarta part s’evitarien més de 3 milions de casos que hi ha actualment. Tenint en compte que, segons les previsions, els casos d’Alzhèimer es triplicaran en els propers 40 anys a causa de l’augment de la població i de l’esperança de vida, els casos que es podrien arribar a prevenir en un futur serien 9 milions.

L’estudi considera com a factor determinant el nivell cultural. A menor nivell cultural, menor conscienciació a l’hora de seguir hàbits més saludables. També influeix en que s’exercitin més o menys les habilitats cognitives. Son molts els estudis que recomanen la gimnàstica mental no tan sols com a eina de prevenció, si no també per a alentir la progressió un cop la malaltia ja s’ha diagnosticat. Per això, l’educació pot ser una de les millors aliades de la prevenció  d’aquesta i altres malalties.

 

 

13 comentaris

 • ishkra

  02/01/2012 20:23

  voleu dir que es refereix a l’Alzheimer només o a la demencia en general?

 • marcelino roca Burdo

  04/12/2011 12:04

  Ya sè mès que no sabìa, CUANTO MAS SÉ MAS SÈ QUE NO SE NADA..

 • marcelino roca

  02/12/2011 19:58

  es bo sabero

 • marcelino roca

  02/12/2011 19:56

  noticia importan

 • marcelino roca

  02/12/2011 19:53

  no u sabia

 • marcelino roca

  02/12/2011 19:52

  continua tenin mol de interes

 • marcelino roca

  02/12/2011 19:50

  interesantisim

 • marcelino roca

  02/12/2011 19:49

  mol interesan

 • marcelino roca

  01/12/2011 20:41

  noticia mol interesan,molta gen no u sap achò

 • aldebaran

  19/08/2011 9:08

  Malauradament, moltes persones que no teníen aquest factors de rics, han patit la malaltia. Encara que de vegades es dificil el diagnostic diferencial entre demencia vascular (dels que han patit o pateixen hipertensió arterial) o demencia tipo Alzheimer. Els neurolegs fan el diagnostic segons l’evolució i les proves diagnòstiques a l’abast, Tac craneal, SPETC,… etc. Malgrat tot, moltes persones que inicien un cuadre de depresió, s’els s’hi acava diagnosticant una malaltia d’Alzheimer. És una de les manifestacions inicials de la malaltia. En qualsevol cas, crec que és important mantenir uns hàbits de vida saludable, però molts fumadors e hipertensos i sedentaris arriven als 90 o 100 anys sense demencia i d’altres, molt més joves, presentant un deterior cognitiu abans, tot i portar una vida saludable. Potser, aquest treball, minimitza altres factors, fins ara desconeguts,…

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús