La vacuna de la malària, més a prop

AGÉNCIES

Bones notícies en la lluita contra la malària: les dades de la vacuna experimental RTS,S, elaborada per la farmacèutica GlazoSmithKline i la organització Malaria Vaccine Initiative (MVI) han demostrat que la immunització redueix a la meitat el risc d’infecció en criatures d’entre cinc i disset mesos.

L’estudi es troba en la fase III -una de les fases finals- i s’ha dut a terme amb 15.460 nens i nenes de set països africans, el que el converteix en el major assaig mai realitzat amb un fàrmac d’aquest tipus, segons s’ha fet públic aquest dimarts a la Fundació Bill & Melinda Gates, a Seattle, i segons ha publicat simultàniament The New England Journal of Medicine.  “Aquestes dades ens deixen a les portes de la primera vacuna contra la malària”, ha dit  Andrew Witty, director general de l’empresa farmacèutica, que ha destacat que creu que aquest nou fàrmac “contribuirà a controlar la malària més que no pas a eradicar-la”. Per la seva banda, Christian Loucq, director de l’organització MVI, ha dit que estan “molt feliços” perquè “mai abans havien estat tan a prop d’aconseguir una vacuna exitosa contra la malària”.

Ara, els investigadors esperen noves dades provisionals el 2012 i els resultats definitius a finals del 2014. Si es confirma l’eficàcia i la seguretat, aquesta seria la primera vacuna contra la malària i podria ser real el 2015.

La malària és endèmica en més de 100 països arreu del món i l’any 2009 va matar 781.000 persones, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut. Algunes mesures preventives, com l’ús de mosquiteres, d’anti-mosquits i la combinació de fàrmacs anti-malària, han ajudat en els últims anys ha reduir el número de casos però els experts asseguren que una vacuna efectiva és vital per lluitar contra la malaltia.

1 comentari