Anticiclons més intensos per la contaminació

Al mar d’Aràbia els ciclons tropicals han augmentat els últims trenta anys en freqüència i en intensitat i han provocat danys sense precedents. Un estudi que avui publica Nature ho relaciona amb l’augment de la contaminació. En concret, amb els núvols negres que es produeixen amb la crema de biomassa i de combustibles fòssils. Estan formats per partícules d’aerosols que trenquen l’equilibri dels corrents.

Malgrat les altes temperatures, al mar d’Aràbia els ciclons o huracans són poc freqüents, i quan n’hi ha acostumen a tenir poca intensitat. Els autors de l’estudi han vist un canvi de tendència en comptabilitzar i analitzar un total de 20 ciclons en tres dècades. Els més forts, els últims 15 anys. Per exemple, el 1998 un cicló va causar 1.100 morts a l’oest de l’Índia. El 2007 l’huracà Gonu va causar grans pèrdues als Emirats Àrabs i a l’Iran.

4 comentaris

 • joan.obrador

  28/12/2011 9:17

  Heu de cuidar millor la seccio de ciencia. Obviament un anticiclo no te res a veure amb un ciclo, quasi es el contrari. No es pot posar un titol tan equivocat en una noticia. Tambe convindria posar una data a les noticies. Aquesta es de fa quasi dos mesos. En el passat ja us vaig trobar alguna interpretacio d’alguna noticia bastant erronia. Caldria que qui porti aquesta seccio de ciencia sigui una persona amb una certa cultura cientifica

 • Francesc S.

  15/11/2011 22:41

  Efectivament, confondre anticiclons amb borrasques ja diu el nivell de qui ha triat la notícia com a destacable. Continua l’integrisme apocalíptic del partidaris del suposat canvi climàtic

 • mani cunill

  15/11/2011 21:33

  Després de 7 dies i encara continua aqui la noticia? Un anticicló no és el mateix que un cicló!!

 • montse colilles

  06/11/2011 8:18

  En què quedem hi ha més anticiclons o més ciclons??? Si us plau corregiu l´error!