Nova diana per un possible tractament de l’addicció a la cocaïna

Font: Eurekalert

Una nova investigació de Centre Mèdic Mount Sinai a Nova York revela que l’exposició repetida a la cocaïna disminueix l’activitat d’una proteïna necessària per al funcionament normal del sistema de recompensa del cervell que condueix a l’addicció. Els investigadors també han estat capaços de bloquejar-la i així tallar aquest complex sistema que acaba induint l’addicció. La recerca, que publica la revista Nature Neuroscience, s’ha fet amb ratolins i proporciona un primer model de com la cocaïna canvia la forma i la mida de les neurones involucrades en el circuit de recompensa.

L’exposició repetida a la cocaïna disminueix l’expressió d’una proteïna necessària per al funcionament normal del sistema de recompensa del cervell. El cervell addicte tan sols troba la manera d’activar aquesta zona del cervell (imprescindible per a sentir-se motivat i tirar endavant) consumint la droga, el que acaba generant addicció.

Els investigadors van manipular l’expressió d’aquesta proteïna al cervell utilitzant una nova tècnica, l’optogenètica, que consisteix en fer servir la llum. D’aquesta manera van poder actuar sobre el circuit recompensa i acabar amb el desig de consumir la droga. Tot i que encara cal investigar més, els investigadors afirmen que la troballa obre la porta a una nova direcció per al tractament d’addicció a la cocaïna. “Pràcticament no hi ha règims de medicaments per l’addicció a la cocaïna, la psicoteràpia només, i un treball primerenc amb les vacunes”, explica l’investigador principal de l’estudi, Eric Nestler, investigador i director de l’Institut del Cervell de la Mount Sinai School of Medicine.