La música de Beethoven canvià conforme avançava la seva sordesa

És necessari l'Adobe Flash Plugin per veure aquest vídeo.

Feu clic aquí per descarregar-ne la versió més nova.

Segons un grup d’investigadors holandesos, a mesura que avançava la pèrdua d’audició de Beethoven també evolucionaven les seves partitures. “Les freqüències que sentia pitjor les anava utilitzant menys”, assenyalen els responsables de l’article, publicat a la revista científica ‘British Medical Journal’ (BMJ). Després d’analitzar diverses de les seves obres i observar els registres, el tipus de notes i la instrumentació, entre altres aspectes, els investigadors van concloure que, efectivament, la seva patologia sí semblava haver influït en el seu art. “Al principi, la pèrdua d’audició va començar amb les notes més agudes. Però a mesura que la sordesa avançava, Beethoven tendia a utilitzar més les baixes i mitjanes”, diuen. BMJ explica l’estudi en aquest video.

3 comentaris

 • enric

  03/05/2017 16:12

  impossible, la Novena Sinfonia es un prodigi de riquesa armónica i de creativitat en els arrangements, un sord mai podria haber-la escrit.

 • Antònia Artigues González

  03/02/2013 21:31

  No hay comentarios.

 • test

  22/11/2012 14:45

  tessst

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús