El llegat de l’astrònom català Josep Comas solà, en perill

Autor: Josep Maria Trigo, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai-CSIC

Vivim temps de profunda crisi econòmica que, a vegades, fa que els nostres dirigents oblidin els protagonistes d’un brillant passat, personatges emblemàtics que van fer de Barcelona una ciutat eterna. Si diem això és per la trist noticia que ens arriba del possible enderrocament imminent de Vil·la Urània, la vivenda del famós astrònom barceloní Josep Comas Solà, situada entre la Via Augusta 102-104 i el carrer Saragossa 29. Diverses institucions catalanes s’han fet ressò i han demanat a l’Ajuntament que es preservi l’edifici i es respecti la voluntat pòstuma d’aquest eminent científic català. De fet la cessió de l’edifici apareix al seu testament adreçada a fer-la servir com a “observatori popular, grup escolar o institució cultural amb la petició que s’hi preservés el seu llegat”. El multitudinari soterrament d’aquest personatge pioner de la divulgació científica que apareix a les fotos de La Vanguardia del 5 de desembre de 1937 donen bona mostra de l’admiració popular que se li professava. Si a tots els nivells aquesta ciutat ha donat grans artistes i intel·lectuals, pocs posarien en dubte que dins del capítol científic la figura de Comas Solà ocupa una posició molt destacada, no només pels seus descobriments d’asteroides, cometes i pels seus estudis de planetes. Comas Solà va exercir una tasca de divulgació de l’astronomia que no ha tingut parangó des de la seva mort. Nascut a Barcelona l’any 1868 pot dir-se que va ser un pioner en el seu temps. Amb només quinze anys va fer una acurada reconstrucció de la trajectòria atmosfèrica d’un meteorit caigut a Tarragona que va ser publicada a la famosa revista “L’astronomie” francesa en el que es pensa va seer el seu primer contacte amb el famós divulgador Camille Flammarion. Començava així de ben jove una sèrie d’observacions astronòmiques que va acompanyar amb la seva brillant llicenciatura en Física i Matemàtiques per la Universitat de Barcelona. L’any 1896 va ser anomenat astrònom de l’Observatori Català una iniciativa d’un mecenes també apassionat de la ciència, l’industrial Rafael Patxot. Poc després va promoure la construcció de l’Observatori Fabra inaugurat l’any 1903.

Però, què representa Vil·la Urània? És tot just la torre-observatori on va viure Comas Solà i des d’on va començar les seves valuoses observacions astronòmiques que van dur a importants descobriments, fins i tot abans que potenciés la construcció de l’Observatori Fabra. A aquest últim va descobrir onze asteroides, entre ells el que va anomenar 945 Barcelona l’any 1921, i també diversos cometes com ara el periòdic 32P/ Comas Solà.

Potser es sorprendran però el millor llegat de Comas Solà encara és present a certes llibreries de vell. Les seves obres més populars, com ara el seu llibre “Astronomia” publicat per l’Editorial Ramón Sopena en la seva primera edició l’any 1935 encara pot adquirir-se a llibreries del vell. Un llibre enormement popular que explica i contagia la seva manera apassionada i brillant d’entendre i difondre l’astronomia. La seva memòria a la ciutat ha de romandre viva.

11 comentaris

 • mamaeka

  02/03/2017 18:47

  Merawat kulit wajah di pagi hari memang merupakan suatu hal yang perlu dilakukan karena perawatan yang dilakukan di pagi hari itulah yang menentukan seberapa segar dan cerahnya kulit wajah anda sepanjang hari. Dengan rutin merawat wajah di pagi hari, maka sepanjang hari anda akan terlihat bersemangat dan ceria karena aura positif yang dipancarkan oleh wajah bersih anda.Untuk mendapatkan kulit wajah seperti itu, ternyata ada beberapa trik perawatan khusus kulit yang disarankan untuk dilakukan pagi hari. Penasaran apa sajakah perawatan kulit wajah yang dimaksud? Di bawah ini adalah beberapa cara untuk melakukannya:Langkah pertama dalam perawatan kulit wajah di pagi hari adalah jangan malas untuk membersihkan wajah karena hal ini sudah merupakan perawatan dasar untuk membuat kulit wajah terlihat segar dan sehat. Saat anda bangun tidur, anda disarankan untuk membasuh muka menggunakan air hangat kemudian keringkan dengan handuk bersih atau kapas kering. Mengapa anda harus menggunakan air hangat saat mencuci muka? Hal ini bertujuan untuk memperlancar proses pengelupasan kulit di wajah agar kulit bisa terasa lembut, halus, serta kenyal. Kumpulan Cara Merawat Kulit Di Pagi Hari Agar Nampak Segar

 • CatsnamesKl

  15/02/2017 7:23

  I bought the cat didn’t know what to call him. Found here full list female cat names http://allcatsnames.com/female-cat-names of names for cats.

 • Williamored

  15/02/2017 1:41

  Hello.
  I need to contact admin.
  Thank you.

 • Ricard Sole

  16/05/2013 18:26

  Aquesta es una noticia terrible. A Barcelona anem cami de promocionar iniciatives lamentables com la marina de luxe o la destrucció del teixit social de ciutat Vella en favor de mes hotels i turisme i a l’hora destruim la nostra memòria col.lectiva. Aquest va ser un gran científic que a qualsevol altre pais no nomes no traicionarien la seva voluntat sino que el donarien a coneixer a tothom.

 • marta coll i sales

  09/04/2013 11:27

  Jo ja he escrit, en aquest sentit, al nostre Excm Alcalde de Barcelona… !!!
  marta

 • Karim Cherif

  11/11/2012 17:09

  Si us plau, senyor Alcalde… (Qui hi ha ara d’alcalde ? dona la sensació que no hi ha ningú…) Això no val ni una mil.lèsima part de qualsevol de les obres faraòniques que s’han fet a la ciutat…

 • José R. Ribeiro (Esposende, Portugal)

  13/08/2012 16:57

  Fe molt temps, en els anys 70, a Portugal, no existien gairebé cap llibres de astronomia. Jo, encara molt jove, hi ha aprenguí astronomia per dos llibres, “Astronomia” de Josep Comas Solà i “L’ Astronomie Populaire” de Camille Flammarion. Avui, jo soc astrònom amateur.
  Graciès, Josep Comas Solà

 • José R. Ribeiro (Esposende, Portugal)

  13/08/2012 16:56

  Fe molt temps, en els anys 70, a Portugal, no existien gairebé cap llibres de astronomia. Jo, encara molt jove, hi ha aprenguí astronomia per dos llibres, “Astronomia” de Josep Comas Solà i “L’ Astronomie Populaire” de Camille Flammarion. Avui, jo soc astrònom amateur.
  Graciès, Comas Solà

 • carles

  27/07/2012 18:06

  Quina vergonya d’Ajuntament !!!

 • carles

  27/07/2012 18:05

  Cal respectar la voluntat de l’astrònom !!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús