El llegat de l’astrònom català Josep Comas solà, en perill

Autor: Josep Maria Trigo, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai-CSIC

Vivim temps de profunda crisi econòmica que, a vegades, fa que els nostres dirigents oblidin els protagonistes d’un brillant passat, personatges emblemàtics que van fer de Barcelona una ciutat eterna. Si diem això és per la trist noticia que ens arriba del possible enderrocament imminent de Vil·la Urània, la vivenda del famós astrònom barceloní Josep Comas Solà, situada entre la Via Augusta 102-104 i el carrer Saragossa 29. Diverses institucions catalanes s’han fet ressò i han demanat a l’Ajuntament que es preservi l’edifici i es respecti la voluntat pòstuma d’aquest eminent científic català. De fet la cessió de l’edifici apareix al seu testament adreçada a fer-la servir com a “observatori popular, grup escolar o institució cultural amb la petició que s’hi preservés el seu llegat”. El multitudinari soterrament d’aquest personatge pioner de la divulgació científica que apareix a les fotos de La Vanguardia del 5 de desembre de 1937 donen bona mostra de l’admiració popular que se li professava. Si a tots els nivells aquesta ciutat ha donat grans artistes i intel·lectuals, pocs posarien en dubte que dins del capítol científic la figura de Comas Solà ocupa una posició molt destacada, no només pels seus descobriments d’asteroides, cometes i pels seus estudis de planetes. Comas Solà va exercir una tasca de divulgació de l’astronomia que no ha tingut parangó des de la seva mort. Nascut a Barcelona l’any 1868 pot dir-se que va ser un pioner en el seu temps. Amb només quinze anys va fer una acurada reconstrucció de la trajectòria atmosfèrica d’un meteorit caigut a Tarragona que va ser publicada a la famosa revista “L’astronomie” francesa en el que es pensa va seer el seu primer contacte amb el famós divulgador Camille Flammarion. Començava així de ben jove una sèrie d’observacions astronòmiques que va acompanyar amb la seva brillant llicenciatura en Física i Matemàtiques per la Universitat de Barcelona. L’any 1896 va ser anomenat astrònom de l’Observatori Català una iniciativa d’un mecenes també apassionat de la ciència, l’industrial Rafael Patxot. Poc després va promoure la construcció de l’Observatori Fabra inaugurat l’any 1903.

Però, què representa Vil·la Urània? És tot just la torre-observatori on va viure Comas Solà i des d’on va començar les seves valuoses observacions astronòmiques que van dur a importants descobriments, fins i tot abans que potenciés la construcció de l’Observatori Fabra. A aquest últim va descobrir onze asteroides, entre ells el que va anomenar 945 Barcelona l’any 1921, i també diversos cometes com ara el periòdic 32P/ Comas Solà.

Potser es sorprendran però el millor llegat de Comas Solà encara és present a certes llibreries de vell. Les seves obres més populars, com ara el seu llibre “Astronomia” publicat per l’Editorial Ramón Sopena en la seva primera edició l’any 1935 encara pot adquirir-se a llibreries del vell. Un llibre enormement popular que explica i contagia la seva manera apassionada i brillant d’entendre i difondre l’astronomia. La seva memòria a la ciutat ha de romandre viva.

3 comentaris

 • Karim Cherif

  11/11/2012 17:09

  Si us plau, senyor Alcalde… (Qui hi ha ara d’alcalde ? dona la sensació que no hi ha ningú…) Això no val ni una mil.lèsima part de qualsevol de les obres faraòniques que s’han fet a la ciutat…

 • José R. Ribeiro (Esposende, Portugal)

  13/08/2012 16:57

  Fe molt temps, en els anys 70, a Portugal, no existien gairebé cap llibres de astronomia. Jo, encara molt jove, hi ha aprenguí astronomia per dos llibres, “Astronomia” de Josep Comas Solà i “L’ Astronomie Populaire” de Camille Flammarion. Avui, jo soc astrònom amateur.
  Graciès, Josep Comas Solà

 • José R. Ribeiro (Esposende, Portugal)

  13/08/2012 16:56

  Fe molt temps, en els anys 70, a Portugal, no existien gairebé cap llibres de astronomia. Jo, encara molt jove, hi ha aprenguí astronomia per dos llibres, “Astronomia” de Josep Comas Solà i “L’ Astronomie Populaire” de Camille Flammarion. Avui, jo soc astrònom amateur.
  Graciès, Comas Solà