Sabies que…

La ciència del ‘mojito': la menta enganya el cervell

El ‘mojito’ és una de les begudes més refrescants. I no només pel gel picat. La  menta,  a més del gust, és capaç d’enganyar el nostre cervell per fer-nos sentir més frescor. El mentol s’uneix als receptors de les cèl·lules nervioses de la boca sensibles a la temperatura i fa que enviïn al cervell senyals conforme la beguda està entre 4 i 7 graus més fresca de com està en realitat.

La concentració de mentol varia en cada planta. Augmenta amb l’edat de la fulla, i això fa que les més velles tinguin un gust més refrescant. Si la planta creix en un entorn calorós i sec és menys refrescant.

Els badalls també serveixen per refredar el cervell

M.L.F.
La ciència fa temps que busca una explicació exac- ta sobre per què badallem. Per son, per avorriment i sembla que també per refrigerar-nos el cervell. El cervell funciona millor a certes temperatures, igual que passa amb un cotxe o amb un ordinador. I de tant en tant necessita refrigerar-se. I per això el cos agafa aire fresc. En un experiment en què es volia veure si era contagiós, als participants se’ls van mostrar imatges de gent badallant. Una part, els que portaven una bossa d’aigua freda al cap, van badallar menys.

Einstein i Chaplin s’admiraven mútuament

Mònica L. Ferrado

Les teories d’Einstein van adquirir fama d’incomprensibles. Ho va fomentar la premsa. Per exemple, el primer periodista del New York Times que el va entrevistar era especialista en golf i va posar en boca del físic que al món només l’entenien 12 persones. Una altra anècdota n’il·lustra la fama. El 1931 va coincidir amb Chaplin a l’estrena de la pel·lícula Llums de la ciutat. El físic li va dir: “Admiro el seu art universal, tothom l’entén i l’admira”. Chaplin li va respondre: “El que vostè fa encara és més digne de respecte: tothom l’admira i pràcticament ningú l’entén”.

 

Sabies que Watson volia proposar a Dalí que il·lustrés l’ADN?

M.L.F.

Era Cap d’Any del 1965 i James Watson, un dels descobridors de l’ADN, entrava a l’Hotel Saint Regis de Nova York. Allà vivia durant part de l’any el pintor surrealista Salvador Dalí. El científic havia vist el seu quadre Galad eso xirribonucleicacid i va pensar que podria il·lustrar el llibre que escrivia,La doble hèlix. Watson llançà l’ham i li escriu una nota a recepció que diu: “El segon home més intel·ligent del món vol veure el primer”. Dalí va baixar immediatament i el va convidar a un excèntric sopar que Watson encara recorda. Finalment, no li va fer la proposta.