Per què li diuen ecològic quan volen dir tradicional??

dilluns, 24/10/2016

Moltes vegades hi ha discussions enceses que només es poden entendre quan te n’adones que els implicats fan servir les paraules amb sentits diferents. Per això s’ha de ser primmirat amb la manera com les fem servir i per això hi ha qui dedica molts esforços a jugar amb les paraules per confondre o per vendre coses que no són les que semblen. Això ho tenim molt clar els científics, que cada dia veiem com es fan servir paraules tècniques o científiques amb un sentit que no té res a veure amb l’original.

Una de les que més incomoditat em genera és el terme “agricultura ecològica”. Abans saltava de seguida que ho sentia ja que, per definició, l’agricultura no és ni pot ser mai ecològica. Un conreu de qualsevol tipus implica destruir l’ecosistema que hi havia abans. Allà on hi havia arbres, matolls, herbes, una fauna variada, un microclima al que els organismes vius s’hi havia adaptat i una biodiversitat remarcable, passa a haver-hi blat, ametllers o vinyes i res més. Tan se val si el conreu rep adobs orgànics o fórmules químiques sofisticades, si la lluita contra les plagues es fa amb productes químics sintetitzats al laboratori o amb els mateixos productes químics fabricats per altres plantes. Sigui com sigui, de l’ecosistema original no en queda ni el record. “Agricultura ecològica” és un oxímoron.

El problema era la tria de la paraula “ecològic”. En altres països en diuen “biològic” o “orgànic”. Tampoc resulten del tot satisfactoris, però no s’allunyen tan de la realitat. En tot cas, quan algú parla o presumeix d’agricultura ecològica o de productes ecològics el que normalment vol dir és que no està obtingut segons els mètodes de l’agricultura o la ramaderia intensives modernes. I en general, el coneixement sobre les diferències és, com a molt, superficial i limitat a afirmar que “és més sa i millor pel medi ambient”.

Naturalment, la meva objecció sobre si l’agricultura pot ser mai ecològica era ignorada ja que fèiem servir la paraula amb sentits diferents i aviat quèiem en un diàleg de sords. Ara, amb  una mica més d’experiència, intento defugir aquestes discussions. Jo en diria simplement “agricultura tradicional” i, tot i que de nou tampoc seria exacte al cent per cent, s’aproparia molt més a la realitat. Suposo que és un problema de màrqueting ja que el terme “ecològic” té més bona  acollida i immediatament s’associa a “saludable” (una associació que també és errònia, però això és una altra història). En canvi “tradicional” hi ha qui ho interpreta com “antic” i pot dificultar les campanyes de promoció.

De totes maneres, fins i tot amb les meves prevencions hi haurà ecòlegs, dels de veritat, que també em farien notar alguna incongruència en la meva posició. Un camp de blat, super-químic, mega-transgènic i amb tots els adjectius que farien encendre un seguidor de Greenpeace, també és un ecosistema. Serà un ecosistema generat per la mà de l’home, però des del punt de vista biològic això és un detall irrellevant. Les mateixes ciutats són ecosistemes particulars. No són gens naturals, però això no fa que deixin de tenir les seves relacions entre organismes, els seus fluxos d’energia i de nutrients i tot el que un ecosistema requereix per ser considerat tal.

És clar, considerat així, qualsevol conreu seria ecològic ja que s’ha generat en un camp de conreu que, independentment de les seves característiques, és un ecosistema. Per sort, la legislació aclareix els conceptes i defineix el que es considera un aliment ecològic i el que no.

Tot plegat em recorda amb quina facilitat caic en el parany de confondre ecologia (una ciència) amb ecologisme (una ideologia).

Velocitat catastròfica

divendres, 21/10/2016

Fa un parell de dies l’Agència Espacial Europea estava en plena efervescència. La missió ExoMars arribava al moment crític. Allò que col·loquialment anomenen “els sis minuts de terror” ja que són els minuts on acostumen a fracassar totes les missions. Després d’anys de preparació i d’un viatge de set mesos i cinc-cents milions de quilòmetres entre la Terra i Mart, la nau TGO havia d’entrar en òrbita i el mòdul Schiaparelli havia de baixar de manera controlada per posar-se a la superfície del planeta roig. Els sis minuts són el temps que triga la nau a baixar i enviar el senyal de OK des de la superfície. Un senyal que no va arribar mai. Sembla que, de nou, una missió a Mart ha acabat amb la nau estavellant-se contra la superfície del planeta.

En realitat no és tan sorprenent. Aterrar a Mart (o a qualsevol planeta) és endimoniadament difícil. Per això el nombre de fracassos és força elevat en aquesta mena de missions. Hem de tenir present que no hi havia ningú controlant la nau, de manera que tot ha de funcionar automàticament i a la perfecció. Com que qualsevol senyal triga uns deu minuts a arribar a la Terra,  és impossible fer o rectificar res durant els sis minuts del descens. De fet, quan el senyal d’inici de la baixada arriba a la Terra, la nau ja ha arribat a la superfície… intacta o feta miques.

Tot i la decepció i el fet que no és el primer fracàs europeu en l’intent d’aterrar a Mart (la sonda Beagle-2 ja va fracassar fa uns anys), cal posar les coses en la seva justa mesura. La missió ExoMart està pensada per buscar senyals de vida microbiana a Mart. El disseny consta de la nau TGO (Trace Gas Orbiter) que ha funcionat a la perfecció i ja està en òrbita marciana per buscar zones on hi hagi emissions de gas metà. Un dels típics gasos resultants del metabolisme biològic. Allà on detecti major quantitat d’aquest gas tocarà anar a fer forats al terra marcià per buscar la presència de microbis.

El treball sobre el terreny no l’havia de fer la Schiaparelli. D’això se n’ha d’encarregar un rover mòbil que s’hauria d’enviar a Mart l’any 2020. La Schiaparelli només servia per posar a prova el sistema de descens. Una prova que evidentment no ha superat i que ha de fer replantejar-se el viatge del rover d’aquí a tres anys. Però per això es fan les proves. Per detectar els errors de disseny. Hauria sigut molt pitjor descobrir que el sistema de descens no funciona durant la missió de veritat.

El que toca esbrinar és el què ha fallat. En teoria la nau havia d’iniciar el descens a cent vint quilòmetres d’altura i entrant a l’ atmosfera marciana a uns vint mil quilòmetres per hora. Tot i que l’atmosfera és feble, aniria frenant la nau, ajudada per l’escut tèrmic que porta i que frenaria la caiguda fins arribar als onze quilòmetres d’altura i a uns mil set-cents quilòmetres per hora. En aquell moment s’hauria d’obrir un paracaigudes i poc després es separaria de l’escut tèrmic. Aleshores podria mesurar la distància que falta per arribar, de manera que quan faltés un quilòmetre per aterrar el paracaigudes, junt amb la coberta, es deixaria anar i encendria uns motors que frenarien encara més la nau. Passaria de dos-cents setanta a només cinc quilòmetres per hora. Els motors s’aturarien poc  abans de l’impacte i la nau cauria lliure els últims dos metres.

Per les dades que han arribat, sembla que el paracaigudes es va deixar anar abans d’hora, que els motors de fre es van mantenir encesos massa poc temps i que la nau no va caure lliurement els últims dos metres sinó algun quilòmetre. Com és fàcil imaginar, l’impacte va tenir lloc al que s’anomena “velocitat catastròfica” i la nau no ha sobreviscut.

Almenys això és el que sembla que ha passat. Els amics de la ESA no donen massa detalls i insisteixen (comprensiblement) en l’èxit de la nau que està en òrbita. És veritat que la missió no ha fracassat, però està tocada. Sembla clar que als europeus encara ens falta millorar en els sistemes d’aterratge a altres mons. Un tema que no és gens fàcil. De moment, a Mart només hi ha aterrat amb èxit la NASA… i no sempre. Però és que l’exploració espacial és així: fracassar, aprendre, millorar i tornar-ho a intentar.

 

Ungüents i cremes

dijous, 20/10/2016

Quan era petit i em refredava, la solució passava entre altres coses per una bona empastifada al pit amb Vicks VapoRub. Si tanco els ulls puc recordar la curiosa olor que feia i que destapava el nas. També la sensació d’empastifat que et quedava. Una frega al pit per part de la mare té propietats terapèutiques innegables quan tens quatre o cinc anys, però la pomada aquella també ajudava a respirar millor. A més era un representant d’un tipus de medicaments més antics que es coneixen però que, potser, són cada vegada menys emprats: els ungüents (o pomades).

Quan s’ha d’aplicar un medicament sobre la pell hi ha diferents sistemes, però els mes coneguts són els ungüents i les cremes. En realitat la idea és la mateixa: una substància oliosa que porta barrejada el principi actiu que interessa. El greix només serveix com a vehicle per transportar i escampar el medicament i la diferència entre ungüent i crema és la proporció d’aigua que contenen. L’ungüent pràcticament no en te (com a màxim un 20 %), mentre que la crema és una barreja de greixos i aigua (al voltant del 80 %) i per això és molt més fàcil d’escampar.

En el cas de l’ungüent, hi ha un altre detall. A temperatura ambient són pastosos, però en escampar-ho sobre la pell, la temperatura del cos fa que els greixos es fonguin i alliberin el medicament, que pot ser absorbit o, en el cas del Vicks Vaporub com que són molt volàtils, s’alliberen i els acabes respirant. De fet, els greixos de l’ungüent també són absorbits per la pell, cosa que fa que per tractar determinades patologies de la pell, o la simple sequedat, vagin molt bé.

Però són greixosos i empastifen, de manera que hi ha una certa tendència a preferir preparats a base de cremes per anar substituint les ungüents. Això ha portat algunes situacions curioses. Per temes com sequedat de pell o similars hi havia ungüents amb diferents agents que ajudaven a millorar l’estat de la pell. Quan es van passar a format crema hi havia qui notava que no li funcionava tant bé. El que passava era que el que realment hidratava no era el principi actiu que portava i que anunciaven amb lletres molt grans sinó els greixos que constituïen l’ungüent. Amb la crema hi havia menys greixos i hidrataven menys. De fet, hi ha cremes hidratants que no transporten res ja que amb la base de la crema n’hi ha prou i no cal afegir-hi cap fàrmac.

I en la composició bàsica de cremes i ungüents el que hi ha són vells coneguts. Un dels més emprats és la vaselina, però també es poden fer amb olis minerals, olis vegetals, cera, polietilenglicol o similars. Tots resulten semi-sòlids a vint-i-cinc graus i passen a ser líquids a trenta i pocs.

De fet, els ungüents són uns dels invents més antics de la farmàcia. Els egipcis ja en feien servir per diferents patologies i ara, quan analitzem els papirs on descrivien les seves receptes podem veure que, de manera empírica, havien anat trobant barreges amb components que tenien un cert sentit. I la imatge típica de la curandera medieval és la d’una vella amb un grapat de pots plens d’ungüents fets amb producte misteriosos però probablement molt fastigosos. I tot i així, segurament molts d’ells també tenien certes propietats terapèutiques.

Però jo prefereixo l’olor mentolada de la pomada dels refredats. Anys després vaig ser jo qui la posava a les criatures i contenia el somriure al veure la ganyota que feien al principi en notar l’olor. Però de seguida millorava la respiració, al menys una estona, i podien dormir malgrat els mocs. Hi ha pomades que fan miracles.

Tomàquets, neveres i epigenètica

dimecres, 19/10/2016

És una frase que hem sentit mil vegades: Els tomàquets no tenen el gust que tenien abans! Els de l’hort de l’avi els recordem extremadament saborosos, mentre que actualment resulten notablement insípids. Tenen bon color i la seva forma fa goig, això sí. Però el preu que paguem en forma de pèrdua de sabor fa pensar si val la pena. En tot cas, als productors els és una mica igual. Si no son bonics a la vista la gent no els compra per molt saborosos que siguin. Punt i final.

El motiu de la pèrdua de sabor, especialment els que trobem al supermercat, està a molts nivells. Al mateix conreu s’han seleccionat varietats resistents que puguin ser transportades sense quedar esclafades. Això fa que tinguin parets més gruixudes però menys sabor. Els del mercat són menys bonics i més gustosos, però tot i així, encara els falta alguna cosa per resultar com els d’abans.

Doncs ara han vist que part de la culpa és nostre ja que el fet de posar-los a la nevera fa que perdin el sabor. Han publicat un treball on analitzaven l’efecte de tenir els tomàquets a diferents temperatures durant diferents dies i han trobat part de l’explicació del sabor perdut. Les temperatures inferiors a dotze graus fan que es perdin aquells components volàtils que són els responsables del sabor del tomàquet.

En principi no hauria de ser greu. Tornant el tomàquet a temperatura ambient i deixant-li un dia o dos per refer-se, les cèl·lules, que encara mantenen capacitat metabòlica, haurien de refer aquests compostos i recuperar el sabor. Però el cas és que això no passa, i el responsable l’hem de buscar en els canvis epigenètics que experimenten aquests gens.

Un gen és un fragment del DNA de la cèl·lula i conté la informació per fabricar proteïnes. En aquest cas, les proteïnes responsables de generar els productes que donen sabor. Però el gen no està sempre funcionant. Al principi de la seqüència hi ha una part que s’encarrega de regular si el gen està actiu o no. Aquesta part té molts sistemes de control, i un d’ells funciona modificant químicament el DNA. El que passa és que s’hi uneixen unes molècules anomenades “grups metil”. Si aquell DNA està metilat, el gen no funciona. Quan es treuen els metils, el gen recupera l’activitat.

Doncs durant el període de fred, el DNA d’aquests gens encarregats de generar el sabor del tomàquet queden metilats. I desgraciadament, al tornar a temperatura ambient, aquest bloqueig no desapareix. De manera que després de passar uns dies a la nevera el tomàquet perd la capacitat de tornar a fabricar els productes que li donen sabor i queda definitivament insípid.

La solució? Doncs tenir els tomàquets a la fresquera, però no a la nevera. És clar, això vol dir que els haurem de consumir abans ja que la gràcia del fred és que permet mantenir els aliments molt més temps. A la fresca els microbis que els faran malbé i els mateixos processos de descomposició interns aniran a ritme normal i en pocs dies s’hauran fet malbé. Tocarà anar més sovint al mercat.

Naturalment, avui ja es podria modificar la part del genoma del tomàquet de manera que no es metilés o que es desmetilés més fàcilment i tindríem uns tomàquets que no perdrien el sabor (o que el recuperarien en un dia) i que els podríem guardar a la nevera molt més temps. Ai! Però això serien tomàquets transgènics. I per molts, un transgènic és poc menys que el paradigma del mal, el dimoni fet aliment i l’eina de les corporacions per intoxicar-nos. De manera que sembla que, de moment, ningú s’arriscarà a invertir en aquesta solució.

No passa res. Seguirem queixant-nos i gaudint dels tomàquets de l’hort de l’avi només quan anem de vacances al poble durant l’estiu. No serà perquè siguin més naturals sinó, simplement, perquè van directes de la mata al plat i no tenen temps de perdre els components responsables del sabor.

Esternoclidomastoïdal

dimarts , 18/10/2016

Esternoclidomastoïdal” Era la paraula més llarga que coneixia, tot i que com que l’escola era en castellà vaig conèixer aquest múscul amb el nom d’esternocleidomastoideo. La paraula feia molta gràcia, tot i que aprendre a pronunciar-ho sense fer-se un embolic era una prova de foc. Els  nens alemanys poden jugar a construir paraules llarguíssimes, però nosaltres ens havíem de conformar amb l’esternoclidomastoïdal. Després, durant molts anys, el vaig oblidar completament, fins que un bon dia el recordes i et preguntes per quin motiu té aquest nom tant llarg. I aleshores, com qui no vol la cosa, comença una cursa de petites descobertes.

Per començar, localitzar l’esternoclidomastoïdal no és difícil. Inclina el cap cap un costat i notaràs com hi ha un múscul que es tensa, anant de la part del darrera de l’orella i fins al pit. És el múscul que permet girar el cap rotant-lo o inclinant-lo.

El nom d’aquest múscul del coll té tres parts relacionades amb els punts de l’esquelet on s’uneix. El primer és el més senzill ja que “esterno” fa pensar en l’estèrnum, l’os del tòrax on s’uneixen les costelles dels dos costats del pit. Des d’aquest punt, cada un dels dos esternoclidomastoïdals puja fins unir-se a l’indret relacionat amb la segona part del seu nom: “clido”. Això despista un moment, però no té secret: fa referència a la clavícula.

La part més curiosa és la tercera: “mastoïdal”. Etimològicament hauria de fer referencia a alguna cosa relacionada amb les mames. I de fet ja va per aquí la cosa, però només en termes lingüístics i no pas en sentit literal fisiològic. L’esternoclidomastoïdal acaba unint-se, per sota de l’orella a l’apòfisi mastoide. Una part de l’os temporal, que forma part del crani, i que té aquest nom per la seva forma que recorda una mama (amb molta imaginació).

La lesió típica d’aquest múscul és la distensió de l’esternomastoïdal que, a més d’inflamació del mateix múscul i de torticolis, pot causar efectes sobre l’oïda, la visió o mal de cap. La culpa d’aquests efectes està en la part terminal, la mastoïdal. Aquesta zona és punyetera i és la que queda afectada en una altra patologia: la mastoïditis. Aquesta no té res a veure amb el múscul, excepte el fet de la zona afectada. La mastoïditis en nens és una patologia relativament freqüent causada per una infecció a l’oïda. La inflamació passa de l’oïda interna a la zona de l’apòfisi mastoide i, en temps antics les seves conseqüències podien ser greus. De fet, era una causa important de mortalitat infantil. Per sort, ara tenim antibiòtics i si es tracta correctament no cal patir.

La seva gravetat és que resultava una porta d’entrada dels bacteris causants de les infeccions cap a l’interior de la cavitat cranial. El que inicialment només era una infecció a l’oïda, acabava esdevenint una meningitis, quan els bacteris arribaven a les membranes que envolten el cervell.

Mortalitat infantil… meningitis… Aquest és un bon moment per deixar la cadena de descobriments. Després de tot, només volia aprofundir una mica en les curiositats d’aquella paraula divertida que costava tant de pronunciar… Esternoclidomastoïdal!

Dones, cavernícoles i premis Nobel

dilluns, 17/10/2016

Era un twit que no deia res que no fos una mera descripció d’uns fets. Posava Los Premios Nobel de este año han reconocido a siete científicos, dos economistas, un político y un músico. Once galardones = CERO mujeres”. No era una opinió. Era una dada objectiva. Però de seguida es va omplir de respostes que anaven des del comentari despectiu fins als insults més grollers. Uns comentaris que no aporten res al tema dels Nobel però que donaven molta informació sobre els qui els escriuen.

Aquest fil de comentaris ha tingut un comprensible ressò i la twittera ha rebut moltes mostres de suport de gent normal. L’observació que ella va fer és impecable i, de fet, no és la única que ho ha fet notar. Les respostes que va rebre només deixen clar que a Twitter hi ha molts troglodites amb probable dèficit de neurones que semblen patir per perdre uns avantatges que tenen, no per mèrits propis, sinó per tenir un cromosoma Y.

Però més enllà d’aquests cavernícoles, val la pena reflexionar sobre perquè hi ha tant poques dones guardonades. Més que res, perquè la tria dels guanyadors és més complicada i llarga del que sembla. Un Nobel no es decideix en una reunió entre uns quants membres del comitè asseguts al voltant d’una taula un dissabte a la tarda.

El procés comença amb les propostes de candidats. Es poden proposar candidats fins al mes de gener i per fer-ho cal ser membre d’una llista d’institucions relacionades amb el tema. Les acadèmies de ciències de països nòrdics, antics guanyadors de premi Nobel o membres d’algunes facultats d’Universitats d’arreu del mon triades pel comitè Nobel. Per cert, no et pots nominar a tu mateix.

Entre els proposats es fa una primera tria d’uns centenars de candidats per als que, durant la primavera es fa una avaluació que encarreguen a experts en els temes en que treballin. Això permet fer una tria més acurada. Dels que passen, el comitè en selecciona al voltant d’una quinzena que serà el grup de finalistes entre els que es triarà el guanyador. Les normes estableixen que, com a màxim es pot repartir entre tres persones. I les llistes de tot el procés s’han de guardar secretes durant cinquanta anys.

En quin punt van desapareixent les dones de la tria? Fa uns anys era al primer pas ja que les universitats i els centres de recerca estaven plens d’homes i les dones eren casos esporàdics. Però això fa temps que va canviar i podríem esperar que ja es reflectís en els premis. El que passa es que els Nobel són molt conservadors, en el sentit que només guardonen un descobriment quan han passat molts anys des que es va fer. Això és per assegurar-se que realment va ser important. Potser ara es premien coses que es van descobrir quan encara hi havia poques dones en recerca? Alguna vegada sí, però en general ja va deixant de servir com argument. Fa vint o trenta anys els laboratoris ja tenien moltes més dones de les que es veuen reflectides a la llista de guardonats.

Ni discutiré la qualitat dels treballs que fan les dones. El nivell és el mateix que el dels homes ja que el treball intel·lectual no hi entén de gènere. No és aquí on hi ha el problema. Jo sospito que potser es tracti d’un cas d’acumulació de petits biaixos. La tria es fa en moltes etapes i si en cada pas es té tendència a afavorir els homes, per poc que sigui el desequilibri, si aquest sempre és en el mateix sentit s’anirà acumulant i les dones aniran caient de la llista fins que al final el comitè ha de prendre la decisió a partir d’una llista molt majoritàriament masculina. Un insidiós problema que les dones coneixen bé. Sovint és més infranquejable un grapat de petits obstacles relacionats amb el masclisme que no pas una gran barrera contra la que pots concentrar les forces  per obligar a canviar-la.

Això justifica la manca de dones guardonades? De cap manera. Entendre per quin motiu passa una cosa no és cap justificació. És, simplement, el primer pas que cal donar per mirar de canviar-ho.

The answer is blowing in the wind…, també en ciencia

divendres, 14/10/2016

Ahir van concedir el Premi Nobel de Literatura a Bob Dylan per “haver creat noves expressions poètiques dins de la gran tradició de la cançó americana”. Com era previsible, la xarxa es va omplir de comentaris a favor i en contra i, sobtadament, tothom era entès en literatura. Al menys aquesta vegada podem suposar que la majoria dels que opinaven coneixien part de l’obra del guardonat.

També s’ha fet notar que Dylan també ha guanyat l’Oscar, el Pulitzer, el Grammy o el príncipe de Asturias entre altres. El que potser és menys conegut és la manera com la seva obra ha  influït en la literatura científica. Si més no, molts articles fan servir frases seves per buscar títols impactant. Els articles científics són relativament avorrits, de manera que donar-li un toc enginyós sempre queda bé. Tant se val que el toc sigui molt repetitiu. Potser la més emprada sigui la frase “blowin’ in the wind” (la coneguda “escolta-ho en el vent”), que podem trobar en articles científics de tot tipus.

Per exemple, l’òxid nítric és una molècula que participa en molts processos fisiològics. A pressió atmosfèrica és un gas i es pot detectar en petites quantitats en l’aire que exhalem. S’ha vist que es poden detectar processos inflamatoris de la mucosa del pulmó analitzant la presència d’òxid nítric en l’aire exhalat. Això ho ressalten en l’article “Nitric oxide and inflammation: The answer is blowing in the wind”.

La contaminació atmosfèrica a Hong Kong és un problema de salud pública important. Resulta que bona part dels contaminants venen de Xina, i això s’ha destacat en l’article “Blowing in the wind: the impact of China’s Pearl River Delta on Hong Kong’s air quality.

Clostridium difficile és un bacteri causant de molts brots epidèmics a Europa i Estats Units. Als hospitals en particular representa un problema greu i es dediquen molts esforços a identificar les vies de transmissió. Es pensava que la transmissió era per contacte, però també s’ha vist que l’aire de zones properes als llits dels malalts conté espores del bacteri. Els detalls estan en articles com “Preventing Transmission of Clostridium difficile: Is the Answer Blowing in the Wind? “.

Per colonitzar Mart cal entendre les seves característiques físiques i meteorològiques. Un problema és la pols i sorra que hi ha a la superfície i que el vent por portar a grans distàncies. Sembla que la capacitat de transport de la sorra marciana és superior al que es pensava inicialment com expliquen a l’article “Planetary science: Martian sand blowing in the wind”.

El canyís (Phragmites australis) és una planta gramínia que pot hibridar amb altres espècies del mateix gènere Phragmites. Els gens de les espècies més invasores es va escampant a mida que el vent les va dispersant i els estudis genètics permeten fer el seguiment dels diferents tipus de la planta. Això ho trobem a l’article “Hybridization of common reed in North America? The answer is blowing in the wind”.

Estudiar la funció pulmonar d’alguns pacients permet anticipar problemes i com respondran a intervencions de cirurgia cardíaca, tal com expliquen a l’article “Preoperative PFTs: The answer is blowing in the wind”.

El comportament de les abelles quan van a recollir el pol·len pot veure’s alterat per les condicions de vent que hi hagi a les capes inferiors de l’atmosfera. Per tant, a més de la vista, han d’anar rectificant amb rapidesa la direcció del vol i han d’anar responent als canvis en el moviment de l’aire. Per entendre com els seus reflexes es van adaptant podeu llegir l’article “The answer is blowing in the wind: free flying honeybees can integrate visual and mechano-sensory inputs for making complex foraging decisions”.

I n’hi ha grapats de semblants. L’activitat científica requereix de grans dosis d’imaginació, però s’ha de reconèixer que quan es tracta d’escriure i de posar títols als treballs no ens hi matem massa. De totes maneres, si més no ara podrem dir que prenem frases de l’obra d’un Premi Nobel!

És assenyat enviar missatges a les estrelles?

dijous, 13/10/2016

Aquest passat deu d’octubre es va enviar un senyal de radio des de l’antena de l’estació de seguiment profund de la ESA a Cebreros en direcció a l’estrella Polar. Els que ho han ideat han volgut representar una “càpsula del temps” amb marques sobre esdeveniments importants en la història de la humanitat. M’he mirat per sobre el projecte que ho ha organitzat; “Una resposta simple a un missatge elemental” i confesso que no he entès massa de que va tot, però el fet d’enviar un missatge a les estrelles m’ha fet tornar a pensar en un tema que acostuma a plantejar-se en referència a aquestes iniciatives.

És assenyat enviar missatges sense saber qui els pot rebre?

L’Stephen Hawking ja ha fet notar la seva postura respecte a la qüestió. Ell pensa que es perillós i que els humans hauríem de ser més cautelosos en referència a contactes amb altres civilitzacions. Enfront aquestes pors, s’ha fet notar que ara ja és massa tard atès que els humans ja hem enviat alguns missatges anteriorment, però sobretot que des que es va inventar la radio i la tele, no parem d’enviar senyals de radio a l’espai des de fa dècades. Algú amb un receptor prou potent ens pot detectar sense problemes.

També és diu que no hi ha motiu per tenir por. El raonament és que una civilització tecnològica ha de trobar la manera de tenir un cert nivell d’ètica o inevitablement s’autodestruirà. Per tant, el previsible és que siguin civilitzats i no representin una amenaça.

El primer argument és inqüestionable. Fa temps que la humanitat emet senyals a l’espai que revelen la nostra presència. En canvi el segon és d’un infantilisme encantador. En realitat no tenim ni idea de com pot ser una civilització extraterrestre. Però els contactes entre civilitzacions humanes no han sigut gaire profitosos per la més feble de les parts. Que li ho preguntin a Moctezuma! Alguna cosa hauríem d’aprendre de la nostra història. I pel que fa als referents entre contactes d’humans amb animals tampoc conviden a l’optimisme. Podríem esperar que els extraterrestres no ens contemplin com bestiar, però en realitat no hi ha cap motiu perquè no ho facin. Nosaltres no hem parat de fer-ho amb totes les formes de vida que hem trobat.

Però el motiu més senzill per anar amb peus de plom pel que fa amb contactes a l’espai exterior és estadístic. Pensem en una civilització extraterrestre, però qui ho diu que només n’hi ha una? Potser la galàxia sigui un ecosistema farcit de formes de vida intel·ligents. I si és així, amb tota probabilitat n’hi haurà de tots tipus. Amables, agressives, pacífiques, violentes, absurdes, expansionistes… Qui sap amb quina toparem d’entrada? Potser la galàxia només és un immens camp de batalla!

La natura és plena de brutalitat, de lluites per la supervivència, de violència presentada en mil maneres diferents i de coses molt desagradables pels que van amb el lliri a la mà. Podem desitjar que allà fora hi hagi éssers benintencionats amb els que podrem establir contactes molt profitosos, però això no deixa de ser una versió dissimulada del relat de moltes religions sobre éssers bondadosos que ens cuiden i vigilen des del cel. Guiar-se per relats d’aquest tipus quan parlem del futur de la humanitat potser no és gaire bona idea. I, si més no, potser no hauríem d’oblidar que els relats també inclouen inferns i dimonis.

Abans de fer un salt, sempre és intel·ligent esbrinar cap a on. I en el tema dels missatges a suposades intel·ligències extraterrestres, hi ha molts científics que mostren uns raonaments d’allò més naïf.

El gran radiotelescopi xinès

dimecres, 12/10/2016

Si heu vist la pel·lícula “Contact” recordareu que part de la recerca de senyals extraterrestres es feia amb el gran radiotelescopi d’Arecibo, a Puerto Rico. Amb un diàmetre de més de tres-cents metres, era la major orella que teníem per escoltar els senyals de radioones provinents de l’espai. Ho era perquè des de fa uns pocs dies ja ha començat a funcionar un radiotelescopi encara mes gran. A la Xina, a la província de Gizhou, han construït un immens radiotelescopi de cinc-cents metres de diàmetre.

De radiotelescopis n’hi ha un que encara és més gran. El RATAN-600 rus fa cinc-cents seixanta metres, però l’antena està constituïda per detectors separats i no per una gran superfície parabòlica com Arecibo o el xinés FAST (per les sigles angleses de “Telescopi esfèric de cinc-cents metres de diàmetre). Sigui com sigui, amb el nou aparell podrem millorar molt la detecció de senyals provinents de l’espai.

Quan es parla d’aquests radiotelescopis, de seguida es fa referència a la recerca de senyals extraterrestres. Això és perquè es considera que, com nosaltres, una civilització alienígena avançada ha d’emetre senyals de radio que es podrien identificar. A mes, el SETI dedica molts esforços a buscar, precisament, senyals de radio. Però pensar que aquests telescopis es construeixen només per buscar aliens seria un error molt greu. En realitat, la major part del temps fan recerca del tot convencional. Analitzen pulsars, exoplanetes, propagació de les ones de radio per l’atmosfera, activitat de galàxies, formació de nebuloses…

I ocasionalment busquen senyals potencialment relacionades amb extraterrestres. Però el temps que hi dediquen és quasi anecdòtic. Surt molt car el temps d’ús d’un radiotelescopi d’aquests. En canvi, el que es fa de vegades és agafar les dades obtingudes amb finalitats científiques i analitzar-les per veure si amaguen indicis de senyals alienígenes. Són tirs a cegues, però que permeten estudiar un volum molt gran de dades.

En tot cas, ara podrem buscar el que sigui amb molta més eficiència. El radiotelescopi xinés és un intent decidit d’aquest país per marcar múscul en la recerca espacial. I ho ha fet de la manera expeditiva que sovint els caracteritza. Com que la instal·lació és tan extremadament sensible, han desplaçat els pobles que hi havia en cinc quilòmetres a la rodona per evitar que les emissions de radio dels aparells que fessin servir ela habitants de la zona generessin interferències en el radiotelescopi.

Ara estan en la fase de proves, calibratge i posada a punt. Per començar ja han detectat un púlsar a mil tres-cents anys llum de la Terra, però això només són els estirament previs abans de posar-se a la feina de veritat. Tot sembla indicar que en un parell d’anys la radioastronomia experimentarà una bona embranzida.

Crèdula incredulitat

dimarts , 11/10/2016

No és infreqüent que quan fas alguna cosa per intentar evitar un parany, acabis empitjorant la situació i caient encara més profundament al parany. Segurament tots hem tingut experiències en aquest sentit, però un estudi que han fet a Boston ha topat amb un exemple immillorable d’aquesta mena d’errors. El que cometen els amants de les conspiracions.

Els conspiranoics son aquelles persones que creuen en coses com la presència de reptilians infiltrats en els centres de poder, o en les campanyes de fumigació de la població aprofitant les esteles dels avions, que denominen chemtrails. Són els que estan convençuts que les vacunes es fan servir per escampar malalties entre la població i així poder vendre més medicaments. Els que creuen que els governs estan en contacte amb extraterrestres o, alternativament amb intraterrestres (civilitzacions ocultes a l’interior del planeta. Els que creuen que mai es va anar a la lluna o que sí que hi van anar i allà van trobar instal·lacions extraterrestres. Els que… en fi, els que creuen qualsevol cosa difícilment demostrable però que “ells” ens oculten amb fosques intencions.

La psicologia estudia aquesta mena de deliris col·lectius. Són idees que tenen gràcia, que generen emocions, que permeten tenir algú a qui culpar de qualsevol cosa i que resulten satisfactòries, de manera que t’hi pots recrear tan com vulguis. Com que a més, per definició no es poden provar ja que “ells ho oculten”, tampoc hi ha manera de desmentir-les.

I un altre factor és que, en realitat no és mala idea ser una mica desconfiat. Que els poders financers, polítics o mediàtics no tenen cap mena d’escrúpols en vendre’ns histories falses o en construir relats que oculten la realitat. D’això en tenim exemples a cabassos.

Per tant, no és mala idea malfiar, però cal trobar fins a quin punt es assenyat i en quin moment esdevé paranoia. Doncs el que van fer els investigadors va ser entrar a les xarxes socials i analitzar el comportament dels seguidors d’aquestes teories, comparant-lo amb el de la resta de la població. Per veure com responien, van seguir les notícies que en principi semblarien evidentment falses relacionades amb conspiracions globals i van comparar el nombre de “m’agrada” i de comparticions que tenien lloc entre un i altre grup de població.

El resultat va ser alhora previsible i contradictori. Previsible ja que al voltant del 80 % des comentaris sobre les notícies i de les comparticions eren fets per els que formaven part dels amants de les conspiracions. La resta de població, en canvi, no en feia massa cas. Això és contradictori en el sentit que, precisament aquells que dubten per evitar ser enganyats, són els que més fàcilment s’ho empassen tot Pots afirmar qualsevol bestiesa, que un bon conspiranoic la donarà per bona sense cap mena de prova i per molt que sigui contraria al sentit comú, a les lleis de la física o a les evidències més aclaparadores.

És el que té ser massa desconfiat. Acabes perdent el sentit de les proporcions i esdevens la víctima ideal per qualsevol que et vulgui vendre la moto.

Per descomptat tot això no els farà canviar d’opinió ni replantejar-se cap convicció. Al contrari! Interpretaran que aquest mateix escrit és un intent dels poderosos per desacreditar-los i ocultar els seus esforços per fer aflorar la veritat. De fet, nomes calen alguns raonaments imaginatius encadenats per acabar considerant que aquestes línies demostren que ells tenen raó.