Premi Nobel de física; Els misteris dels neutrins

dimecres, 7/10/2015

El premi Nobel de física d’aquest any ha recaigut en descobriments relacionats amb una de les meves partícules preferides: els neutrins. Els neutrins es van proposar per fer encaixar unes dades experimentals a les que semblava que els faltava una petitíssima quantitat d’energia. Wolfgang Pauli va fer encaixar les coses postulant, l’any 1931, que potser existia una partícula subatòmica petitíssima (fins i tot des del punt de vista de la física quàntica), sense càrrega, sense massa i sense cap mena de interacció amb res que contenia l’energia que faltava. En aquell temps Pauli va dir “He fet una cosa terrible. He proposat una partícula que mai no podrà ser detectada”. I és que, des del punt de vista científic, una partícula indetectable és un bon problema. Com pots saber si existeix si no la pots detectar?

Però Pauli subestimava l’enginy humà i finalment es van poder detectar. Amb moltes dificultats ja que sí que interaccionen amb la matèria, però molt poc. Extremadament poc. Només un de cada milions de bilions de neutrins reacciona d’alguna manera. La sort és que a l’Univers hi ha neutrins a cabassos. El mateix Sol en genera una quantitat descomunal. Fins i tot el nostre cos en fabrica un bon grapat. Una petita part del potassi que tenim és radioactiu i al desintegrar-se genera neutrins. Uns neutrins que, com que no interactuen amb la matèria surten disparats camí dels límits de l’Univers.

Però entre els físics hi havia un dubte quasi existencial. La massa del neutrí era nul·la o només infinitesimalment petita? Patir per una cosa tant insignificant sembla exagerat, però recordem que hi ha neutrins a cabassos a l’Univers. Com que n’hi ha tantíssims, el fet que tinguin una petitíssima massa, per minúscula que sigui, farà que la seva suma total afecti l’estructura i el destí de l’Univers. De manera que, poca broma amb els neutrins.

Amb els neutrins hi havia un segon problema. Sabem quants neutrins genera el Sol a cada instant, però quan els mesuraven (amb moltes dificultats) resulta que els números no sortien. Concretament nomes trobaven un terç dels esperats. Per molt que afinessin les mesures, sortia un terç de deteccions. El segon problema amb els neutrins era trobar els dos terços que faltaven. Un problema amb la teoria? Amb els detectors? Amb el Sol?

L’inici de la solució va arribar des del Japo amb el Super-Kamiokande, un detector de neutrins situat a un quilòmetre de fondària i fet per 50.000 tones d’aigua ultra-pura. Al seu voltant, un grapat de detectors (que alguna vegada els van donar un ensurt) mesuraven un tipus especial de llum que es genera en les rares ocasions en que un neutrí topa amb el nucli o un electró d’una molècula d’aigua. El que detectava eren neutrins generats a l’atmosfera a partir d’unes partícules anomenades “mu”, però passava una cosa interessant. Els neutrins poden creuar la Terra sense ni adonar-se (ja que no interactuen amb res), de manera que el detector mesurava tant els que venien de dalt com els que havien creuat el planeta i arribaven des de baix. El problema era que d’aquests n’arribaven menys. I com més distància haguessin fet, menys neutrins arribaven.

L’altra peça que faltava va arribar amb un altre experiment. Per motius que ara no venen al cas, els neutrins es poden generar a partir d’electrons, però també d’altres dues partícules. Les partícules mu i les partícules tau. En un experiment fet al Canadà, aquest cop amb mil tones d’aigua pesant, podien detectar els neutrins totals provinents del Sol i també podien identificar els que anaven associats als electrons. Els números haurien de ser iguals ja que els que genera el Sol són neutrins d’electrons, però al detector van trobar que del total que arribaven, només una tercera part (de nou un terç) eren neutrins electrònics.

El que es va deduir que passava era que els neutrins van canviant la seva forma a mida que van fent camí. El Sol genera neutrins electrònics, pocs segons després de sortir, uns quants es transformen en neutrins muònics, i poc després en neutrins tau. El Super-Kamiokande només detectava un tipus, i per això sempre n’hi faltaven els altres dos terços.

La gràcia és que sabem que per poder modificar la seva forma, és necessari que tinguin massa. Tan petita com vulguis i encara no la coneixem amb exactitud; però no pot ser zero. Un problema ja que el model estàndard de la física no contempla que en tinguin. Però les dades sempre tenen més pes que les teories, de manera que caldrà adaptar-la.

En tota aquesta història, Takaaki Kajita va ser qui amb el Super-Kamiokande va descobrir el dèficit de neutrins i l’Arthur B. McDonald al Sudbury Neutrino Observatory va descobrir l’oscil·lació que ho explicava. En realitat van ser equips amb molta més gent, però ells dos van ser els caps visibles i els guardonats amb el premi Nobel per destapar característiques de la més esquiva de les partícules.

Nobel de Fisiologia i Medicina; La lluita contra els paràsits

dimarts , 6/10/2015

No totes les malalties les causen virus o bacteris. Hi ha molt tipus de paràsits amb els que els humans mantenim una lluita que s’arrossega es de fa segles. Una lluita sovint oblidada ja que al primer mon són malalties poc freqüents, però el nombre de víctimes de la malària, causada pel protist Plasmodium falciparum, és immens. I altres malalties també afecten milions de persones encara que els noms no ens siguin familiars per aquí. Si ens parlen de la Oncocercosi, la majoria posem cara d’estranyats. El nom comú “ceguesa dels rius”, tampoc ens diu gran cosa, però el cas és que hi ha més de divuit milions de persones afectades per aquesta malaltia causada per un cuc. Un nematode anomenat Onchocerca volvulus. I la Filariosi tampoc ens és familiar tot i afectar més de cent milions de persones. Aquesta és coneix amb el nom d’elefantiasi i també la causen uns cucs.

Contra aquestes malalties hi ha relativament pocs medicaments ja que afecten països pobres i, per tant, es dediquen pocs recursos a la recerca. De totes maneres, algunes eines per afrontar aquests reptes sí que tenim, i el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina 2015 s’ha concedit a la lluita contra aquestes malalties.

La meitat se l’han repartit l’irlandès William C. Campbell i el japonès Satoshi Ōmura. Ōmura es va dedicar a fer cultius de diferents soques de Streptomices, un tipus de bacteris que viuen al terra, per buscar els que fabriquessin compostos amb propietats contra altres microorganismes. Després de purificar uns quants milers de tipus diferents, va triar els cinquanta cultius que semblaven més prometedors. El següent pas el va fer en Campbell, que a partir d’aquests cultius va purificar un compost, l’Avermectina, que va resultar ser molt efectiu per tractar malalties causades per cucs. L’avermectina bloqueja la transmissió dels impulsos nerviosos en els nervis dels invertebrats (però no en els dels vertebrats). A partir d’aquest compost el van modificar químicament per fabricar la Ivermectina, que encara és més potent i que ara és el tractament de referència per aquestes malalties.

L’altra meitat del premi l’ha guanyat una dona, la xinesa Youyou Tu (inevitablement es faran bromes amb aquest nom). En aquest cas es tracta de la lluita contra la malària i la història comença amb un projecte militar xinés que es va desenvolupar durant la guerra del Vietnam. El projecte 523 pretenia reclutar investigadors per buscar, entre les plantes conegudes per la medicina tradicional xinesa, productes que fossin útils per combatre la malària. Si fa no fa, el mateix que van fer els anglesos amb la quinina. I és que a cap exèrcit li serveixen els soldats si estan malalts.

Dins d’aquest projecte, la Youyou Tu va treballar amb una planta, l’Artemisia annua, i en va descobrir un producte prometedor que es va anomenar Artemisinina. Una feinada llarga i complicada. Inicialment la comunitat mèdica no en van fer gaire cas perquè per l’estructura química de la molècula semblava que seria poc estable. La desconfiança entre els xinesos i els occidentals tampoc va ajudar. Però mica a mica, les proves van anar demostrant la seva eficàcia. Igual que amb l’Avermectina, també s’han desenvolupat modificacions de la molècula per fer-la més eficient i, des de l’any 2006, és el medicament de referència per tractar la malària. Això sí, cal prendre’l combinat amb altres medicaments per evitar que apareguin resistències, igual que passa amb els antibiòtics.

Aquest premi és notable en un altre sentit. Ara les dones ja van començant a ser reconegudes pel comitè Nobel, però encara és destacat que una dona el guanyi (sospito que aquest any no serà la única). Però a més, la Youyou Tu es la primera persona de la Xina honorada amb el premi.

(He de dir que no sé si el nom correcte és Youyou Tu, o Tu Youyou; Ho he trobat escrit de les dues maneres, i el cas és que amb els noms i cognoms xinesos sempre em faig un embolic. Si algú m’ho aclareix, li estaré agraït)

Nobel i Dinamita

dilluns, 5/10/2015

Avui comença la setmana dels Premis Nobel. Durant uns dies s’aniran fent públics els guanyadors de les diferent modalitats i els rumors ja circulen entre la comunitat científica. Microbioma? CRISPR-Cas? Matèria fosca? Caldrà una miqueta de paciència. A les 12 sortirem de dubtes amb el de fisiologia i Medicina.

Els premis els va instituir Alfred Nobel gràcies a la fortuna que va fer, entre altres coses, per inventar la dinamita. De petit pensava que era una cosa molt sofisticada, però en el fons només és una manera d’empaquetar de manera segura dins en un cartutx un explosiu molt potent i inestable com la nitroglicerina.

La nitroglicerina és un producte empipador. És molt eficient ja que té un gran poder explosiu, però alhora és molt perillós ja que explota amb massa facilitat. La seva molècula consisteix bàsicament en una molècula de glicerina a la que han canviat tres dels àtoms d’hidrogen per tres grups nitro. La clau és que aquests enllaços emmagatzemen força energia i al mateix temps son febles i inestables. Només que els hi donis un copet (un copet molecular) es trenquen… i al fer-ho alliberen tota l’energia que contenien.

Aquesta energia que alliberen fa que les molècules de nitroglicerina del costat rebin una bona sacsejada, de manera que els seus enllaços també es trenquen i alliberen més energia, que farà saltar més molècules veïnes. La reacció en cadena esdevé imparable i tot salta pels aires.

Però un moment! Perquè salta tot pels aires? L’energia podria alliberar-se simplement en forma de calor i no passaria gran cosa tret que el líquid s’escalfaria molt. La diferència és que quan la molècula de nitroglicerina es trenca, ho fa del tot i genera nitrogen, oxigen, CO2 i aigua. Per cada molècula de nitroglicerina, que és líquida, surten set molècules de gasos. I els gasos, sobretot si estan escalfats, ocupen molt més volum que els líquids. Cada litre de nitroglicerina genera mil quatre-cents litres de gas. Aquesta es la clau de l’explosivitat de la nitroglicerina. Quan la reacció té lloc apareixen milers de litres de gas a alta temperatura que s’expandeixen quasi instantàniament. Això crea una ona de xoc desplaçant l’aire o el material que l’envolti a uns quants milers de metres per segon. Bàsicament el que entenem per una explosió de nassos.

La clau era trobar la manera de tenir la nitroglicerina quieteta, i l’Alfred Nobel va trobar la manera fent sevir un material anomenat “terra de diatomees“. Les diatomees són els esquelets de sílice d’organismes microscòpics marins. Observar diatomees al microscopi és un plaer perquè són extraordinàriament boniques, amb formes geomètriques i molts foradets en la seva estructura. La nitroglicerina omple aquests forats, talment com si fos una esponja i les molècules queden més o menys immobilitzades dins de les infinites cavitats de les diatomees.

La pasta resultant es pot posar dins un cartutx i la pots manipular sense por. No explotarà al moure-la ja que les molècules de la nitroglicerina estan quietes dins les diatomees. Tampoc ho fa si li apliques foc o la colpeges. Cal una detonació inicial que alliberi prou energia com per posar en marxa la reacció de la nitroglicerina. A la pràctica es posava el detonador químic al final d’una metxa o un d’elèctric al final d’un cable elèctric i es podia detonar amb molta seguretat.

No va ser l’únic invent d’Alfred Nobel, però si el més famós. Bé, la dinamita i els premis que va instituir amb el seu nom. Aquesta setmana els esmentarem sovint.

El nus de les sabates

divendres, 2/10/2015

Sabates noves, còmodes, flexibles, càlides,… tenen tot el que demano al calçat però aviat descobreixo una peculiaritat irritant. Els cordons es deixen anar amb molta facilitat. Cada dia m’adono, una o dues vegades, que s’han descordat. I no es la meva incompetència amb els nusos ja que només em passa amb aquestes sabates. La solució, evidentment és fer doble nus, però tot i així, ocasionalment també es deixen anar.

Però això dels nusos amaga molt més del que sembla. Els matemàtics fa més de dos segles que treballen en la teoria de nusos, una branca de la topologia que estudia precisament això, característiques dels nusos, tipus de nusos, classificació de nusos… Sembla una ximpleria, però resulta que té aplicacions a camps insospitats. Per exemple, la famosa teoria de cordes de la física depèn d’entendre els nusos. O dins les nostres cèl·lules, les propietats del DNA estan relacionades amb els nusos.

Hi ha nusos amb mil propietats diferents. Només alterant l’extrem de corda que passa per sobre o per sota pots aconseguir un nus pla, molt conegut, o un nus de l’àvia molt menys eficient. En realitat el nus pla no és que sigui gaire resistent, però potser és dels més famosos i bonics.

Però una cosa és l’anàlisi matemàtica de les propietats d’un nus, i una altra és la realitat en el món físic. El mateix nus pot tenir propietats molt diferents en funció del material amb que estigui fet. I això és perquè la clau dels nusos la trobem a nivell microscòpic en la fricció. La força amb la que els components del que està feta la corda llisquen l’un sobre l’altre. Una corda amb molta fricció farà nusos molt resistents. En canvi, una corda feta amb material ben fi i lubricat aguantarà molt menys.

Com que la fricció mai és zero, a base d’afegir nusos es pot donar la resistència que ens interessi. Han calculat que multiplicar per deu el nombre de nusos augmenta la seva resistència unes mil vegades. És clar que sempre és millor triar nusos diferents més eficients. Si has fet una mica d’escalada o has navegat, de seguida aprens uns quants nusos bàsics que permeten resoldre moltes situacions de manera eficient. En la cirurgia també aprens algunes maneres de fer nusos que és important que no es deixin anar.

Dedueixo que el meu problema és que el material dels cordons presenta un grau de fricció massa baix. Podria lligar-me les sabates fent sevir un as de guia, o un vuit, però no se si quedaria gaire maco. Potser millor que compri uns altres cordons fets d’un material que generi més fricció. Mentrestant recordaré que, encara que no ho sembli, hi ha uns quatre cents milions de maneres diferents de cordar-se les sabates (encara que només unes poques resulten pràctiques).

Maneres de respirar

dijous, 1/10/2015

T’acostumes a una cosa i acabes oblidant que hi ha altres possibilitats tant o més eficients. Una de les coses interessants d’estudiar els processos evolutius és que serveix una mica de vacuna contra aquest biaix. I tot i així és inevitable sorprendre’s en descobrir que el que dónes per general resulta ser l’excepció.

Una cosa que fem sense parar és respirar. El moviment rítmic de l’aire entrant i sortint dels pulmons està tan associat a la vida que el primer que es fa per saber si algú ha mort és mirar al pit, a veure si es mou. Necessitem oxigen per viure, i l’oxigen es troba a l’aire atmosfèric, de manera que l’evolució ha trobat un sistema per captar-lo. Uns sacs que omplim d’aire, li donem uns instants perquè la sang en capti l’oxigen i hi alliberi el CO2 i tot seguit l’expirem. Així anem bombant aire fresc, ric en oxigen, i eliminant aire enriquit en CO2. Sembla el sistema més normal del món. Però un bon dia descobreixes com s’ho fan altres animals i t’adones de les nostres imperfeccions.

Els ocells també inspiren i expiren l’aire, però aquest només passa pels pulmons en una única direcció. No entra i després surt com en el nostre cas. En els ocells, l’aire entra per un costat i surt per un altre, sempre movent-se en sentit unidireccional. Per aconseguir-ho disposen d’uns sacs aeris on va a parar l’aire que entra, després l’empenyen a través del pulmó en direcció a uns altres sacs aeris, i finalment aquest aire viciat és el que surt. Tot plegat és com un camí circular, que en un moment donat creua els pulmons, però on l’aire fresc i l’aire carregat mai coincideixen en el mateix lloc. A més, tant quan inspiren com quan espiren, els pulmons estan fent intercanvi de gasos, de manera que resulta més eficient que el nostre sistema.

A nosaltres, mamífers poc imaginatius, ens pot semblar un sistema complicat i sorprenent, però resulta que en els caimans l’aire també passa a través dels pulmons en una única direcció, de manera que en els vertebrats terrestres, els mamífers som els rarets. El més interessant és que quan mires l’esquema de com funcionen els pulmons d’un ocells t’adones que també és perfectament eficient i que hi ha moltes altres possibles maneres de fer circular l’aire pel cos.

Això vol dir que un sistema és millor que l’altre? Més evolucionat? Preferible? No. Simplement que per adaptar-se a diferents condicions ambientals es van trobar solucions diverses. Sorprendre’ns de la nostra manera de respirar és com si els cangurs s’estranyessin de la seva manera de caminar, saltant enlloc de corrent com la majoria de mamífers. Per determinades condicions, la seva manera de desplaçar-se és més eficient energèticament. Acostumen a haver-hi diferents maneres de resoldre un problema i quan al llarg de l’evolució un organisme en tria una, el que fa es perfeccionar-la, però rarament la deixa per una altra.

Excés de precaució?

dimecres, 30/09/2015

Llegeixo que l’ajuntament de Vitoria ha decidit limitar les zones amb WiFi a la ciutat i restringir-les del tot als indrets on hi ha nens. Ho han fet basant-se en el “principi de precaució”, segons el qual, si alguna acció pot tenir conseqüències desconegudes però que se sospita que poden ser perjudicials, cal evitar-la fins que no es disposi dels coneixements necessaris per decidir si efectivament és perillosa o no.

Un raonament similar està al darrera de la sol·licitud de declarar Madrid com a zona lliure de transgènics. De nou, s’argumenta que encara no estem prou segurs que els transgènics siguin innocus, de manera que mentre aquestes garanties no arribin, cal prohibir-los.

El principi de precaució és un raonament molt assenyat i, de fet, està inclòs en la legislació europea (altra cosa és que s’apliqui correctament). No et pots tirar a la piscina a cada novetat que apareix sense tenir garanties raonables de la seva seguretat. Naturalment, la paraula clau és “raonables”. Per desgràcia, aquest principi acostuma a amagar bàsicament, ignorància i por, convenientment atiades per alguns grups.

Quan busques els arguments que esgrimeixen no és gens infreqüent trobar afirmacions com “està ben demostrat el risc que comporta l’exposició a camps electromagnètics”. Una frase inquietant però confosa. De quins camps electromagnètics parla? No tots són iguals. Recorden que la llum és una forma de radiació electromagnètica? Que la radio l’escoltem gracies a ones electromagnètiques? Que fa molts anys que fem servir microones i no s’ha trobat cap efecte advers? I no. Amb les antenes de telefonia tampoc s’ha demostrat cap efecte dolent.

Amb els transgènics passa tres quarts del mateix. A part que no té mèrit eliminar els conreus transgènics de la ciutat de Madrid, on molts conreus no hi ha, les dades que tenim sobre la seva seguretat són aclaparadores. I tot i això, existeix el convenciment que són dolents per… bé, ningú sap explicar massa el perquè.

De fet, la idea d’etiquetar avenços tecnològics com a dolents per principi va calant entre la població. Tant que he trobat físics que se’n riuen de la por a les antenes de telefonia, però sospiten dels transgènics. I al revés, biòlegs que no tenen cap problema amb els transgènics, però que miren amb desconfiança les antenes. Sembla que el vell costum de confiar en els entesos es va perdent ràpidament. Ara només confiem en els qui ens diuen el que esperem sentir.

El principi de precaució és imprescindible, però la pregunta és… de quina manera podem demostrar que una cosa és segura? Que cal per considerar que no hi ha risc, o que el risc és raonable? En alguns temes sembla que és impossible. Tant se val el nombre d’estudis que es facin, hi ha qui mai els considera suficients. En el tema dels transgènics hi ha més estudis sobre la seva seguretat que, potser, en cap altre tema. Als Estats Units ja fa molts anys que en conreen, produeixen i mengen i no s’ha detectat cap problema. El mateix passa amb els telèfons mòbils. S’han fet molts estudis que no han trobat cap efecte perillós per la població. I ja fa molts anys que es fan servir. Semblaria que tot això hauria de ser prou garantia, però totes aquestes dades s’ignoren olímpicament en nom d’un principi de precaució mal entès i portat a l’extrem. I és tan senzill sembrar la llavor de la por…

Al final és curiós, donem per bones coses que sabem que són perjudicials (l’alcohol, prendre el sol…) i ens enfrontem obertament a coses que, fins on sabem, són molt menys perjudicials, però les entenem menys. Es pot guarnir més o menys, però al final, el que s’imposa és la por al desconegut.

Mart, aigua i sals.

dimarts , 29/09/2015

Ahir la NASA va convocar (una vegada més) una conferència per anunciar la resolució d’un “gran misteri a Mart”. Naturalment les expectatives i els rumors es van disparar. Que haguessin trobat alguna forma de vida era el premi gros, però era realment improbable. Les naus que hi ha per allà no estan pensades per trobar formes de vida sinó les condicions que permetin l’existència de vida. De manera que l’altra possibilitat era que haguessin trobat aigua líquida. Fins ara s’han trobat molts indicis que assenyalen que en un temps va haver-hi oceans a Mart i hem trobat gel en determinats indrets dels pols. Però si volem trobar-hi vida, aniria bé que hi hagi aigua en estat líquid ara.

I al final va resultar que la cosa anava per aquí, però encara no del tot. Han trobat evidència que indica que efectivament hi ha aigua líquida per la superfície de Mart. No en temps remots sinó en l’actualitat. Important. Molt important. Però no és el mateix trobar evidències que trobar aigua.

Ja feia temps que s’havien vist unes marques a les parets d’alguns craters marcians. Una mena de reguerots que anaven creixent al llarg de l’estiu marcià i que desapareixien en arribar la tardor. A la Terra no dubtaríem gens a dir que eren línies d’escorrentia, però a Mart no n’hi havia prou amb l’aspecte.

El que han fet ha sigut aprofitar la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, que fa anys que està orbitant Mart, per anar fent un escombrat de la superfície del planeta i analitzar les dades amb un espectròmetre. Això ha permès detectar en aquelles línies d’escorrentia de quatre localitzacions un tipus particular de sals anomenades perclorats hidratats. Que a la superfície de Mart hi havia perclorats ja se sabia des de feia temps. Que estiguin hidratats és una novetat important ja que indica que l’aigua els ha dissolt.

El que sembla que passa és que a finals de primavera, els perclorats capten aigua fins formar una mena de sopa super-salada de perclorats que pot relliscar per les pendents dels cràters. Amb la tènue atmosfera de Mart, l’aigua pura només estaria líquida a temperatures entre zero i deu graus. Més enllà ja s’evaporaria. Ara bé, l’aigua salada gràcies als perclorats es mantindria líquida entre els setanta graus sota zero i els vint positius. De manera que a l’estiu, amb la pujada de la temperatura, l’aigua podria estar líquida i fluint, cosa que explicaria les imatges que tenim d’aquells “rierols”.

D’on ve aquesta aigua? Dons no se sap. Potser de condensació atmosfèrica ja que les sals son molt higroscòpiques. Però això ja és especulatiu. El cas és que ara tot indica que actualment hi ha aigua en estat líquid a Mart. Molt salada, de manera ocasional i en indrets restringits però n’hi ha. Naturalment això fa que siguin els indrets millors per anar a buscar-hi vida. Però, al mateix temps, fa que siguin indrets on no ens hi hauríem d’acostar.

El problema és que si enviem un robot a un lloc on hi ha aigua, la possibilitat que contaminem l’indret amb bacteris terrestres portats per la nau és altíssima. Caldria esterilitzar del tot la nau, però això és molt més fàcil de dir que de fer. Sempre queda algun punyetero bacteri o algun fong en algun racó ocult de la nau. El risc no seria que confonguéssim vida terrestre portada per nosaltres amb vida marciana sinó que els nous microorganismes s’adaptessin a aquelles condicions i eliminessin la vida marciana. Podem pensar que és poc probable, però si un microbi pot resistir el viatge a Mart, allò li semblarà un paradís.

De manera que caldrà pensar molt bé els propers passos. No podem simplement anar, allargar el braç (robòtic) i recollir unes mostres, ja que igual trobem vida i simultàniament en causem l’extinció. Però tampoc ens podem quedar mirant-ho de lluny i especulant. Sembla evident que caldrà millorar molt les tècniques d’esterilització i d’obtenció de mostres.

Com ho comptem això?

dilluns, 28/09/2015

És un clàssic el que després de les eleccions tothom ha guanyat, i ahir no va ser una excepció. Només casos extrems, com aquells partits que no aconsegueixen ni un únic escó no tenen més remei que reconèixer que potser no els ha anat gaire bé. Els raonaments que es poden sentir acostumen a fregar el ridícul i l’absurd, i la manera com es retorcen els arguments per donar-los aparença de creïbles acostuma a ser insultant. Ep! Això no és exclusiu del que va passar ahir sinó que es tracta d’un efecte general. Els que no ho fan en unes eleccions ho faran a unes altres perquè, (aquesta és la grandesa de la democràcia) els que un dia guanyen, un altre dia perden i aleshores recorren als mateixos sofismes dialèctics.

Però aquesta vegada en concret, els arguments per justificar postures s’han multiplicat. Vots, escons, percentatges, expectatives… Tothom té una manera de comptar els resultats i concloure que ha guanyat o de dir que l’altre ha perdut. En el cas dels polítics, els raonaments no cal que tinguin cap ni peus. De veritat consideren que qui treu 25 escons guanya enfront del que en treu 62? Que no van anar a classe de matemàtiques? La resposta és que la política és molt més que matemàtiques. Però això no és exclusiu de la política. De fet, decidir com comptar les coses és un problema habitual en ciència. I segons la tria que facis, les conclusions poden ser molt diferents.

Per exemple, el simple fet d’agrupar coses no és tan senzill com sembla. Ahir era divertit (o irritant) veure com es feien agrupacions de partits segons els interessos del qui parlava. Alguns estan clarament definits pel SI i pel NO, però altres no està tant clar. CSQEP és una barreja interessant però indefinida. El PACMA està pel SI o pel NO? Sincerament, no els he sentit mai opinar. El Partit pirata? Recortes zero? Els vots nuls o els vots en blanc ? Els vots de l’estranger que es van perdre pel camí? Segons els interessos sembla que ho tenen molt clar, però quasi sempre són raonaments falsos.

Quan es fan estudis de genètica de mosques has de separar mascles i femelles. La primera vegada que t’hi enfrontes, és complicat. Una primera aproximació es simple. Les mosques molt grans acostumen a ser femelles i les petites són mascles. Però sempre hi ha un grup que tenen una mida intermèdia. Poden ser mascles grans o femelles petites. Posar-les com a mascles o com a femelles segons t’interessi seria un disbarat. Cal fer un referèndum “mosquil”, que en aquest cas implica mirar els genitals de manera que no calgui suposar sinó que es pugui saber exactament el sexe.

D’altra banda, interpretar els resultats també pot ser complex. Pots preparar un medicament per determinada malaltia i descobreixes que aconsegueixes augmentar notablement el nombre de curacions… però els que no es curen no es queden igual sinó que empitjoren. Aleshores considerem que el medicament és un èxit o un fracàs?

Si ets el fabricant diràs que augmenta les curacions malgrat uns petits efectes secundaris. Si ets la competència diràs que presenta efectes secundaris intolerables que no es justifiquen per el petit nombre de curacions. Les dues coses són certes i al final tot dependrà de com es compti, del que es consideri que es vol aconseguir… i dels teus interessos particulars.

És clar. També hi ha els que es limiten a agafar la part de les dades que els interessa i a ignorar olímpicament la resta d’informació. Pot ser una millora en vots, una pèrdua de vots de les altres opcions, tenir o no grup parlamentari, posicionar-se cara a les altres eleccions. N’hi ha per triar i remenar i no deixen de ser una versió política de les “pseudociències”.

Al final hauria de ser més senzill si recordéssim que les eleccions tenen unes normes, uns reglaments, uns procediments… i la resta son romanços. Si és referèndum es compten vots; si són eleccions es compten escons. Igual que si juguem a futbol comptem els gols i prou, però si em fas jugar a bàsquet, no comptem cistelles sinó punts. El que passa és que, de nou, la política és molt més que simples números. Potser per això els científics són tan mals polítics!

Només passarà una vegada

divendres, 25/09/2015

Plutó va ser un planeta pràcticament desconegut durant molt temps. D’ell només podíem especular com seria, quines condiciones tindria a la superfície, quina mena d’atmosfera presentaria i poca cosa més. En realitat només un reduït nombre d’astrònoms hi parava esment i dedicava temps a especular sobre aquell llunyà planeta.

Però un bon dia es va posar en marxa la New Horizons, la missió que permetria explorar aquell món. Es va dissenyar una sonda espacial i es va enviar en un llarg viatge. Al principi no se’n feia gaire cas i la cosa va passar desapercebuda, però mica a mica va anar guanyant volada i al final tothom tenia en ment Plutó i la sonda que s’hi apropava.

Naturalment, hi havia qui deia que allò era un malbaratament de recursos i que no valia la pena destinar esforços per aquell objectiu. Ho puc entendre, encara que no ho comparteixo. Per mi, descobrir la realitat de Plutó era una mena de somni, primer fantasiós ja que resultava simplement impossible, però tant bon punt es va posar en marxa la missió va esdevenir cada vegada més engrescador. Un entusiasme que, amb sorpresa, al final érem molts els que el compartíem.

Més estranya era l’actitud dels que deien que Plutó sí que era interessant, però que no els feia goig la nau que hi havia enviat. Ells haurien triat altres aparells de mesura, altres filtres per les càmeres, altres trajectòries a través de l’espai i, a més, no haurien deixat el comandament en mans de la NASA. Pensaven que era millor deixar passar la missió, ignorar-la, i esperar a que es dissenyés una nau que fos exactament com els semblava que havia de ser.

Potser sí que es podria haver fet millor i segur que es podria haver fet diferent, però resulta que aquella era la única nau de que disposàvem, per tant, o l’aprofitàvem o deixàvem passar l’oportunitat i ens quedàvem sense saber res de Plutó. Al llarg dels anys que em queden ja no hi haurà cap altre nau que vagi cap allà. El que hi hem trobat m’ha entusiasmat, però podria haver resultat decebedor i tot i així hauria valgut la pena. Puc entendre que no hi tinguis cap interès, però defensar l’alternativa de seguir en la foscor només perquè la nau no és exactament la que t’agradaria és… absurda?

Avui s’acaba la campanya electoral. Potser la més intensa de les que he viscut, i ja en porto unes quantes. I des que va començar no deixo de recordar la missió a Plutó. Una d’aquelles oportunitats úniques que calia aprofitar i esprémer al màxim, sempre, és clar, que tinguis interès per esbrinar com era el destí.

Ja ho diuen que hi ha trens que només passen una vegada a la vida. Deixar-lo passar perquè no t’agrada el conductor, perquè els vagons no son bonics, per mandra o perquè has de compartir els seients amb gent amb qui normalment no et fas, és un luxe que només es poden permetre els qui, en realitat, no volen agafar el tren.

Ara, que tothom reflexioni amb calma abans de votar, i que triï serenament si deixa passar el tren o s’hi enfila, per descobrir nous horitzons.

Dietes, omega 3 i genètica.

dimecres, 23/09/2015

Fa uns anys es van posar de moda els àcids grassos omega 3. S’havia vist que poblacions inuit de Groenlàndia i el nord de Canada (els que s’anomenaven esquimals) tenien una dieta basada en peix i mamífers marins que era molt rica en aquests àcids grassos. També resulta que aquestes poblacions presentaven uns nivells molt baixos de problemes cardiovasculars. Tot plegat va fer deduir que els àcids grassos omega 3 permetien controlar els efectes perjudicials d’altres greixos, com el colesterol i de seguida tots els aliments es van començar a omplir de suplements amb aquells omega 3 tan saludables.

Peeeeeeeerò. Resulta que la cosa no és tan senzilla i, com és evident, entre els inuit i les altres poblacions hi ha més diferències a part de la quantitat de peix que mengen. Des de fa uns anys s’estan estudiant les diferències genètiques, i resulta que n’hi ha un munt. El detall interessant es que molts d’aquests canvis afecten enzims que participen en el metabolisme dels greixos i ara han vist que el cos dels inuit processa els omega 3 de manera diferent a la que ho fa la quasi totalitat de la població europea i la immensa majoria de la asiàtica. L’ambient en el que vivien, en aquest cas la dieta de que s’alimentaven, va seleccionar les formes genètiques més adequades per aquells tipus de greixos que ingerien. Unes mutacions que la resta de població del món no té

És a dir, que els omega 3 efectivament poden ser molt saludables… sempre que siguis un inuit. Però potser resulten irrellevants si ets europeu.

Això ens fa veure que la majoria de reclams de la publicitat relacionats amb dietes, suplements, nutrients i alimentació obliden la gran complexitat de l’organisme. Per descomptat hi ha nutrients essencials i cal vigilar amb els dèficits, però la majoria de suplements no serveixen per res ja que normalment no acostumem a tenir carències. A més, limitar-se a dir que hi ha aliments teòricament són beneficiosos perquè “ajuden” a no-se-quines funcions és un error ja que segons la teva genètica l’aliment potser l’aprofitaràs correctament o potser no et servirà per res.

La dieta “paleo” potser podria ser útil si tinguessis el perfil genètic d’un cavernícola (i fins i tot així, en tinc molts dubtes). La dieta del dofí deu ser excel·lent si disposes dels enzims dels dofins. La dieta del… el que sigui, pot tenir alguna utilitat per algunes persones i, potser, causar algun problema a altres ja que no tots processem els aliments de la mateixa manera. El cas dels inuits és un bon exemple que ens ha permès veure-ho ja que la seva població és genèticament molt homogènia.

És repetitiu, però al final sempre s’acaba en el mateix. La millor dieta és aquella molt variada i no excessivament abundant, amb preferència pels aliments d’origen vegetal, però sense eliminar del tot la carn i el peix. Mira! La dieta mediterrània encaixa en aquest perfil (tot i que no és la única).