Vacunes, algunes reflexions finals

Entre les persones que s’oposen a les vacunacions hi ha un argument molt freqüent. El que diu que tenen tot el dret a no vacunar-se i que la resta no n’hem de fer res. Per descomptat, cada persona pot triar el que fa amb la seva salut, però en realitat la cosa és més complicada.  Perquè segons això, de la mateixa manera podríem dir que jo condueixo com em dóna la gana i si tinc un accident és problema meu, per tant ningú hauria de regular el tràfic. O que ningú m’ha de prohibir conduir si he begut alcohol, perquè és problema meu.

El cas és que si un comportament té efectes sobre la resta de persones de la societat, deixa de ser tan evident el dret a que ningú es fiqui en el que fas. Ja t’ho faràs si tens un accident, però si hi ha perill que xoquis contra algú aleshores potser si que els altres tenim alguna cosa a dir. Doncs en el cas de les vacunes, passa una cosa semblant. El calendari de vacunació no es fa perquè si. Cada vacuna té les seves característiques i s’administra a una edat en que és més efectiva. I fins que arriba el moment, els nens que no estan immunitzats poden ser infectats per persones portadores del microbi. Els qui estem vacunats difícilment encomanarem la tos ferina  o el xarampió a cap nadó, però si no estem vacunats si que hi ha el risc de ser portadors involuntaris del patogen.

Es pot dir que no totes les vacunes tenen un 100 % d’efectivitat i que estar vacunat no et dóna una garantia total. Molt bé. Tots som grandets i sabem que garanties absolutes no n’hi ha. Però en una societat en que la majoria de les persones estiguin immunitzades, el risc d’emmalaltir que tenen els nens és menor que una en que la gent no sigui immune. Tornant a l’exemple dels cotxes, sempre pots tenir un accident, però si tothom fa cas del codi de circulació, el risc és menor.

Qui rebutja vacunar-se no pot esgrimir que és una decisió que únicament l’afecta a ell perquè es converteix en un possible reservori del virus o el bacteri. I això afecta a més gent. Potser a mi no, que ja estic vacunat, però als meus fills, fins que no tinguin edat de vacunar-se, si.

Això, és clar, aplica només a les vacunes relacionades amb malalties infeccioses. Si algú no es vol vacunar del tètanus, pensaré que juga amb foc, però no és una malaltia que s’encomani, de manera que en aquest cas certament no afecta als altres. Es podria discutir si no vacunar als fills del tètanus és assenyat. En la meva opinió, no ho és, però això ja és un aspecte que s’aparta de l’àmbit científic.

Un altre tema és que calgui agafar totes les vacunes com si fossin el Sant Greal de la salut. Existeix una vacuna contra la pesta negra, però no tinc cap intenció de posar-me-la ara mateix. Fa anys em vaig vacunar de la febre groga perquè havia de viatjar a l’Àfrica, però de no ser per això mai m’hauria passat pel cap fer-ho. La vacuna de la grip tampoc me la poso ja que no formo part de cap grup de risc.  I si finalment aconsegueixen desenvolupar una vacuna contra la malària ho celebraré perquè salvarà moltes vides, però tampoc me la posaria. Les vacunes tenen la utilitat que tenen, ni més ni menys. Fer servir el sentit comú acostuma a ser una bona guia, i fer cas del pediatre, també.

Per algunes persones, si defenses que les vacunes són efectives et tornes sospitós d’estar a sou d’alguna fosca corporació farmacèutica. Les farmacèutiques, per descomptat, el que volen és guanyar diners. Molts diners. Tants com puguin. Exactament igual que qualsevol empresa. I n’hi haurà que faran trampes, subornaran i mentiran per augmentar les seves ventes. La nostra feina és no deixar-nos entabanar per les seves campanyes. Per descomptat que hem d’exigir vacunes segures, efectives i adequades a les necessitats. Però el mateix passa amb els cotxes, els ordinadors o els raspalls de dents. I el mateix passa amb els fabricants de remeis homeopàtics o de medicina natural (que en ocasions també és una d’aquestes mateixes farmacèutiques tan dolentes). Interessos n’hi ha per totes bandes. I al final, puc malfiar de les intencions o dels mètodes d’algunes industries, però això no vol dir que les vacunes no siguin efectives.

Finalment, hi ha qui busca informació per Internet abans de prendre decisions. Com que després de tot ets tu qui has de prendre la decisió, informar-te és el més assenyat sempre que es tingui clar que a Internet hi ha de tot i que costa distingir informació fiable de les paranoies i les estafes. Però sobretot cal no perdre la mesura de les coses. Creure que un parell de dies fent servir Google et permet saber-ne tant com un metge després de sis anys de carrera i uns quants anys d’exercir la professió és, com a mínim, un acte de pedanteria extraordinari. La informació que trobis et pot plantejar dubtes, certament. Aleshores el més lògic és demanar a un entès que te’ls aclareixi. I aquest acostuma a ser el pediatra, que pot ser simpàtic o estúpid, amable o pedant, encantador o un poca-solta, però que de salut infantil segur que en sap més que nosaltres.

I si encara no ho veiem clar, buscar un altre metge més simpàtic o amb més paciència és una opció probablement molt millor que no pas seguir els consells de “conspiranoics.com” o similars.

19 comentaris

 • Miquel Fontanals

  05/10/2012 8:19

  Hola Dani, l’altre article me l’havia saltat, molt aclaridor, gràcies per la ràpida resposta i felicitats pel blog !

 • Daniel Closa

  04/10/2012 10:12

  Hola Miquel. Del timerosal (que es el compost amb mercuri) en parlava a l’anterior article.
  http://ciencia.ara.cat/centpeus/2010/12/16/vacunes-autisme-timerosal-i-altres-2/
  En tot cas, aquí tens un enllaç amb el contingut de mercuri i de timerosal de les vacunes que es fan servir als USA.
  http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/SafetyAvailability/VaccineSafety/UCM096228#t1
  Veuras que la immensa majoria ja no en contenen i que quan n’hi ha, es poden trobar altres marques que no en tenen. Lo del ou crec recordar que era perquè algunes vacunes es fabriquen en ous i aleshores si que cal anar amb comtpe amb les al·lèrgies.

 • Miquel Fontanals

  04/10/2012 9:47

  Hola Dani, m’he llegit els dos articles i els trobo molt interessants i estic bastant convençut de l’efectivitat de les vacunes, però també hi ha qui hi està en contra no per la vacuna en sí, sinó per conservants o d’altres components que l’acompanyen (per aquí s’ha parlat de possibles al·lèrgies a l’ou). En algun lloc he llegit que s’utilitzava mercuri com a conservant, és cert això? encara s’utilitza, o algun altre igual de perjudicial? o la concentració és tan minsa que no ens cal preocupar-nos?
  Moltes gràcies

 • Xavier M Pérez Porcuna

  24/12/2010 10:41

  Daniel, soc un pediatre de capçalera que a més treballo en recerca clinica en vacunes. No puc més que felicitar-te pel tó dels teus articles i la claretat amb que ho has explicat. Com a professional de la salut i expert en aquest tema no ho hagués explicat millor. Entenc perfectament l’angoixa que per alguns pares representa el fet de vacunar un nadó, però crec que els pediatres i infermeres, especialment a l’atenció primària, tenim que fer un esforç pedagogic per aclarir els dubtes dels pares explicant l’eficacia i la seguretat de les vacunes que aconsellem administrar. Alhora cal no oblidar que els nostres “clients” son els nens, i no els pares. (a vegades els fills pateixen la “ideologia” dels pares). Recordar que els professionals de la salut treballem pel nostres petits pacients i NO estem en nomina de la Industria. També cal afegir un “mea culpa” perque no sempre sabem comunicar la informació adequada, en aquesta professió com en totes, n’hi han professionals simpatics, d’antipatics, d’amables i de mal educats. Finalment demanar que la recerca de noves vacunes estigui orientada a desenvolupar vacunes eficaces i segures, a l’abast de tothom (les darreres vacunes semblen desenvolupades nomes pels paisos rics) i per problemes de salut importants per la nostre i d’altres societats. Felicitats pel teu blog.

 • Daniel Closa

  20/12/2010 1:34

  Anna. Hola noia. Aquests temes, ja ho saps. Més que convèncer a ningú, és tracta de aclarir informacions que corren per la xarxa i que no són del tot correctes.

  Andreu. La vacuna del papil·loma? Doncs no se que dir-te. El que m’amoïna d’aquesta vacuna no és els problemes de seguretat que tingui (penso que es segura) Sinó que doni una falsa sensació de seguretat. Protegeix d’alguns virus (els majoritaris) però no de tots. De manera que no substitueix les revisions anuals, però pot haver-hi qui cregui que com que ja està vacunada no li cal. I això és un problema.

 • Andreu

  19/12/2010 19:05

  Bona tarda,
  També n’hi ha que estem indecisos i dubtosos i aquestes discussios ens són molt útils. El dubte és l’origen de l’avenç científic. Sense dubte no hi ha ciència !
  Daniel, què en penses de la vacuna del virus del papil.loma humà que a Catalunya es comença a subministrar a les nenes de 12 anys?
  Gràcies i Salut!

 • Anna Ramírez

  19/12/2010 11:39

  Hola! Sóc l’Anna de Biblosfera, només et volia felicitar per la migració del blog, que fa dies que ho tenia pendent!

  Pel que fa a l’article, impecable com sempre. Trobo que dónes arguments molt raonats contra al conspiranoia vacunil. Llàstima que, com acostuma a passar, normalment només serveix per convèncer als qui ja estem convençuts.

 • Daniel Closa

  18/12/2010 0:17

  Hola Míriam. Vaja! No ets la primera que m’ho diu això de la conclusió al final. La propera vegada llegiré amb més cura el que dic. En tot cas, deixa’m aclarir que no pretenc culpar a ningú de res. La idea només era deixar clar que un argument que sovint es fa servir, no és del tot exacte. Deixar grups de població sense vacunar si que pot afectar altres persones. A partir d’aquí, tothom ha d’actuar lliurement com li sembli més convenient.
  L’exemple de l’alletament en canvi, és diferent. Les implicacions de la decisió d’alletar més o menys o no fer-ho, es restringeixen totalment a la mare i el fill. Ningú més en surt afectat. Per tant, no seria en absolut el cas que estic comentant. Si ho he exposat de manera que semblin casos similars és que no ho he fet bé.
  I pel que fa al calendari de vacunes. Realment no tinc informació de perquè s’han fet els canvis, però entenc que es parteix del moment “òptim” en teoria (fisiològicament) i després cal corregir-ho per l’aplicació a la vida real i cada la societat en concret. I la feina dels responsables sanitaris és trobar el moment de vacunació que garanteixi la màxima cobertura tenint en compte també els aspectes sociològics. Això fa la vida més complicada, però els humans (sobretot en grups) som complicats.
  No lamentis enrotllar-te. Al contrari. El debat respectuós sempre és enriquidor.
  Salut!

 • Míriam Nicodemus

  17/12/2010 23:45

  Hola,
  Acabo de llegir totes les entrades del monogràfic i, tot i que estic d’acord en moltes coses que comentes, em semblen una mica “bèstia” les teves conclusions finals… M’explico.
  La comparació que fas amb conduir beguts i no respectar la llibertat dels altres, podria tenir moltes variants… Jo vaig donar el pit als meus fills podent i volent fer una lactància prolongada, el que segons alguns estudis ajuda a que (en paraules que entenem els no científics) es posin menys malalts. Hi ha altres mares que, lliurement, deicideixen no fer-ho i els seus fills es posen (segons aquests estudis) més malalts. De la mateixa manera que els que no es vacunen, no? S’ha d’obligar a aquestes mares a donar el pit perquè els seus fills no transmetin més malalties als de les mares que alletem? Suposo que la resposta és obvia, no crec que fos gaire étic fer-ho.
  Per altra banda, el tema del calendari de vacunacions… Jo al final (una mica més tard del que preveu el calendari) he vacunat als meus fills de totes les vacunes que em va recomanar la meva pediatra. El problema és que el calendari perd bastanta credibilitat quan avancen de cop una vacuna dels 12 anys als 2 mesos i ho justifiquen dient que s’ha comprobat que els pares, passats els 2 anys de l’infant, els portem menys al pediatre… Vaja! Resulta que novament els pares “responsables” que portem els nostres fills al metge estem “pagant” per aquells que no ho fan. De debò és igual per a l’infant vacunar-lo amb 12 anys que amb 2 mesos? Perquè resulta que al cap de sis mesos es van adonar que l’efecte de la vacuna, amb nadons tant petits, no durava prou, i van haver d'”afegir” una dosi extra. I ens hem d’enrefiar d’aixo?
  En fi, sento haver-me enrotllat tant, i he de dir que em sorprèn ser la única veu “discordant” en un tema que genera tant debat.
  Salutacions!

 • Daniel Closa

  17/12/2010 23:41

  Manel. Doncs és possible que coincidíssim. Si no a classe, si en aquelles llargues tardes als bar :-).
  És cert que cal vigilar les al·lèrgies a alguns components de les vacunes. També n’hi ha que tenen antibiòtic com a conservant i per això cal saber si tens historial d’al·lèrgies. Són olt útils, però cal fer-les servir correctament.

  Clídice. Uf, el tètanus és un mal rotllo. No m’estranya que hi estiguis sensible.

  Laia B. Que si se’l miren molt? Te’n faries creus. Un dia et reenviaré algun dels mails que de vegades m’arriben. Hi ha qui s’ho creu tot!

 • Laia B.

  17/12/2010 23:12

  Felicitats pel monogràfic! :) M’ha agradat molt! I és cert que, com tot, només cal vacunar-se quan toca i del que toca.

  I de l’enllaç que has posat sobre “estar a sou de les farmacèutiques”… diarioparanormal.com? De debò algú ho visita com a font d’informació? Més que res, el títol ja tira enrere…

 • Clidice

  17/12/2010 14:29

  Felicitats pels apunts. Em sembla essencial sobretot l’últim paràgraf. Que avui qualsevol pot parlar en argot mèdic com si en sabés i enredar al personal cosa mala. Personalment no tinc cap inconvenient, i mira, la del tètanus la trobo essencial, malgrat que no s’encomani. Serà perquè a casa va morir un oncle d’això i gràcia no en fa, gens ni mica.

 • Manel Bargalló

  17/12/2010 12:02

  Daniel,
  em deixava que esta molt bé aquest monografic sobre la grip.
  Per cert, potser vam coincidir a la UB, la teva cara em sona. Jo vaig estudiar també biologia, encara que no he exercit mai com a tal. Ara però estic una mica més a prop del que vaig estudiar, ja que treballo en una empresa multinacional que es provedora de solucions industrials i estic al departament especialista per la industria farmaceutica.

  Del tema de vacunes, conec una mica la seva fabricació i malgrat els avanços amb la recombinació genetica, moltes d’elles es fan com fa 50 anys, amb ous. Això fa que cal anar en compte amb les persones al·lergiques a cualsevol proteina de l’ou.

 • Manel Bargalló

  17/12/2010 11:54

  David
  La vacuna d’enguany, com totes les anteriors, esta composta per inmunitzar a tres soques de virus de la grip que han mutat aquest estiu a les terres d’Indonesia i Xina.
  L’OMS trien de les mutacions detectades allà, les tres millors candidates a esdevenir més virulentes i infeccioses, que es creu que poden provocar la grip als països de l’hemisferi nord a l’hivern.
  Per tant, no és cert la teva suposició.
  La mutació de l’any passat del virus que et va provocar la grip, ha estat segur mutada per una altre aquest estiu.
  Però també si la mutació que hagi sortit aquest estiu a les terres d’Asia, no es prou diferent a la de l’anys anteriors, les possibilitats que provoqui una infecció generalitzada de la grip, és molt petita perquè el sistema immunologic de la gent, s’enrecordarà al semblar-se a l’altres anteriors.
  Per tant, si es dona una forta incidència de grip, normalment es degut a que es tracta d’una mutació prou diferènciada que agafa el sistema immune sense recordatori i no es pot defensar al principi aband que sigui massa tard per manifestar els simptomes de la grip

 • Daniel Closa

  17/12/2010 11:44

  Manel. En casos com aquest de la grip, opino que el més important és justament el que fas tu: tenir consciència del propi cos i de com respon a cada cosa. Hi ha qui no li cal la vacuna (o li es indiferent) i altres els resulta molt útil.
  I ai! Realment, quan es té canalla, els refredats i infeccions menors variiades passen a formar part de la vida familiar d’una manera espectacular!

 • Daniel Closa

  17/12/2010 11:40

  Laia. M’alegro que t’agradi. I gràcies pels suggeriemnts de temes ;-)

  David Vidal. El cas de la grip és un amica particular, entre altres coses perquè, com dius, cada any en tenim una variant diferent. Però al tanto! La vacuna no es fa contra els virus de l’any anterior. És més complicat. Hi ha una xrxa mundial de seguiment del virus. A principis d’any s’analitzen les variants més freqüents per Àsia (que és on s’origina cada temporada la epidèmia). En funció dels que trobin, fan una previsió de quines seran les soques que faran l’epidèmia cada any i la vacuna es disenya segons això. Habitualment encerten, però algun any han fallat. A sobre, poden sorgir “novetats” com la grip A de l’any passat. però en tot cas, no és una vacuna contra l’anterior soca vírica.
  Aquí ho explica amb més detalls.
  http://curiosidadesdelamicrobiologia.blogspot.com/2009/04/como-se-hace-la-vacuna-contra-la-gripe.html

 • Manel Bargalló

  17/12/2010 11:35

  Doncs jo l’any passat, a Alemanya, malgrat no era obligatori vaig vacunar-me per la Grip A. I ja fa uns 12 anys que em vacuno cada hivern per la grip estacional.
  Malgrat no sóc del grup de risc, fa 12 anys a Catalunya, feia molt d’esport , concretament bicicleta i la grip em provocava complicacions posteriors. És a dir, la grip en si, en una setmana es curava, però em deixava prou debil per agafar un costipat darrera l’altre, inclós angines, que em feia prendre antibiotics i que em durava fins ben entrada la primavera. Això em fotia l’entrenament enlaire.
  A partir del moment que em vaig vacunar per la Grip, no he tornat a agafar un for costipat que em duri tot l’hivern ni recordo angines. Sense posar la ma al foc, diria que en aquests 12 anys, practicament no hauré pres més que un cop antibiotics.
  Ara als meus 49 anys, no faig ni una dècima part de l’esport que feia, primer perquè no tinc temps amb dos fills petits i viure a Alemanya que fa un fred que pela que et treu les ganes de sortir amb la bicicleta, però em vacuno igual, perquè així estic més fort per resistir les malalties importades per la canalla a casa.
  La meva dona, és d’aquelles que no vol prendre cap medicina, abans de prendre un calman , ha de patir durant una setmana. Doncs ella, fa tres anys, que també es vacuna per la grip despés de passar dos hiverns agafant tots els costipats que la canalla li portaven del Kindergarden.
  Ara al menys n’agafa molt menys i jo penso que és degut a part de que la canalla es fa més gran, a que no està tant debil després de passar la grip

 • David Vidal

  17/12/2010 11:26

  I ja ha acabat el segon monogràfic!

  Aquest ha estat molt més directe. Jo també estic a favor de les vacunes en general, però per exemple, la de la grip no me la poso mai tampoc. Però principalment perquè si el virus de la grip es tan bo mutant que ho fa cada any, i la vacuna se suposa que és del virus de l’any anterior… si ja has passat aquella grip (l’any anterior) ja hauries d’estar immunitzat, no?

 • Laia Olmo

  17/12/2010 9:33

  Olé! Molt bon post, Dani! :D M’ha agradat molt.

  Aqui tens tota la raó… si el fet de no vacunar-te ha de posar en risc la vida dels altres, aleshores has de deixar de ser egoïsta i no només pensr en la teva salut, sino en la dels que t’envolten.

  Com a conclusió del monogràfic de les vacunes, està molt bé! Ja friso per saber el tema del post següent. Podries parlar dels components del tabac, que també són nocius pels que ens envolten, per exemple. O els components d’alguns objectes quotidians que fem servir…

  Apa, tens un parell d’idees per pensar.
  Bon cap de setmana! ;)