La foto manipulada dels creacionistes

sol.jpg La imatge manipulada que va publicar el diari As l’altre dia s’ha convertit en el paradigma de la manipulació informativa. Cal dir que ja s’han disculpat i que les explicacions que han donat són més raonables del que vaig pensar en un primer moment. En un muntatge de moltes imatges no és impossible que s’escapi una capa del Photoshop. Això no és excusa però, al menys, no és una explicació tan absurda com semblava d’entrada.

En tot cas, una imatge així també és un bon exemple de com falsificar la realitat presentant una imatge on tot és correcte excepte algun detall. Justament el que canvia el sentit a tot el que es diu. Simplement expliques part de la veritat, però no tota, i ho fas de manera que la conclusió que se n’extreu sigui la que a tu t’interessa. Aquesta és una estratègia particularment menyspreable, però molt habitual. I un exemple clàssic el tenim en un dels arguments que fan servir els creacionistes per defensar que la evolució no pot tenir lloc.

Segons es pot llegir en moltes pàgines que defensen la veritat literal de la Bíblia, l’evolució és físicament impossible ja que ho prohibeix el segon principi de la termodinàmica. Això no és veritat, però et poden entabanar si no coneixes gaire la termodinàmica.

El segon principi de la termodinàmica es pot expressar de moltes maneres. Algunes de més precises, però més tècniques i complexes. Per exemple “És impossible obtenir un procés tal que, operant dins d’un cicle, produeixi exclusivament l’efecte d’extreure una quantitat positiva de calor d’una reserva i la producció d’una quantitat equivalent de treball.” Però també es fan servir formulacions més senzilles i entenedores com ara que “Els sistemes tendeixen a anar d’un estat d’ordre a un de desordre” o que “El grau de desordre de l’Univers tendeix a incrementar-se amb el temps”.

Això de l’ordre ho podem entendre fàcilment. Tot té tendència a desorganitzar-se, a espatllar-se. La explicació física fa servir conceptes com la energia o la entropia, però al final el resultat s’assembla molt al que ens diu l’experiència: Les coses no s’endrecen ni es reparen soles.

Actualment, ningú posa en dubte el segon principi de la termodinàmica. Per tant, segons els creacionistes, l’evolució no pot generar espècies, organismes, cèl·lules, molècules o cap estructura amb un grau superior de complexitat que els seus avantpassats. No pot, perquè ho prohibeix el segon principi de la termodinàmica. Només Déu podria crear coses perquè ell estaria per sobre de les lleis de la física.

Aparentment pot semblar que el que diuen no és cap ximpleria. L’evolució empeny els éssers vius a incrementar la seva complexitat. En el camí que porta de les cèl·lules que van començar a escampar-se pels oceans primitius fins als milions de formes de vida que hi ha actualment, la complexitat ha augmentat notablement. Aleshores? Que passa amb el segon principi de la termodinàmica?

Doncs no passa res. El problema és que no l’expliquen del tot. Com si diguéssim, falta un jugador a la foto que ens presenten. El detall que falta és que el segon principi aplica tal com diuen només si parlem d’un sistema aïllat. I això vol dir un sistema al que no hi afegim energia des de fora. Una màquina sempre tindrà tendència a espatllar-se si no hi fem res. Però si anem afegint canvis, si fem un manteniment i si reparem les peces fetes malbé, pot experimentar una notable millora. Naturalment, perquè això passi hem d’invertir-hi energia. I aleshores ja diem que no és un sistema aïllat, sinó obert. Aquesta energia que fem servir, que afegim al sistema, és la necessària per fer passar les coses de desordenades a ordenades.

El segon principi només s’aplica “si no afegim energia al sistema”. Els organismes poden evolucionar sempre que la biosfera disposi d’una font d’energia immensa que mantingui el grau de desordre dels éssers vius ben baix. I si voleu descobrir aquesta font d’energia, que sembla que els creacionistes esborren de la foto, només heu de mirar al cel. En diem el Sol.

L’energia del Sol és la que ha mantingut la vida a la Terra. Els organismes l’aprofiten per fer el seu metabolisme i mantenir les seves estructures. I també créixer i reproduir-se en excés, de manera que hi hagi prou varietat com per que la selecció  natural pugui triar i posar en marxa el procés evolutiu. No hi ha cap problema amb el segon principi, ja que el Sol està afegint energia al sistema constantment. Sense el Sol no hi hauria vida ni evolució entre altres coses perquè el segon principi ho impediria. Però resulta que el Sol hi es, per tant, l’evolució pot anar fent sense problemes.

Si algú us diu que el segon principi de la termodinàmica prohibeix l’evolució, sabreu que us vol enganyar, o que en realitat qui us ho diu no sap de que està parlant.

També podria ser que ignori la existència del Sol, però això ja sembla menys probable.

10 comentaris

 • Marcel Banús i Banús

  24/02/2011 11:39

  Qui m’havia de dir que una imatge manipulada relacionada amb el mon del futbol em portaria, gràcies al Google, a un article com aquest (gràcies, Daniel).

 • Daniel Closa

  24/02/2011 8:42

  Carquinyol. Suposo que no es cansen perquè deuen creure que tenen una missió divina. I això és un motiu de pes. I no, no els obriran els ulls. Però al menys, que no els tanquin a la resta.
  Lo de la foto. Bé, no ho se. Però en ser un muntatje amb moltes fotos per mostrar tota la jugada ja era clar que estava manipulada amb photoshop. Que aleshores algun la cagui es fàcil. I si la cagada mostra exactament el que volien, doncs encara més :-D

  Lukas4. Ai els dogmes. Quan mal que han fet.

  Clidice. I es que de vegades fan unes “xplicacions” que psoen els pels de punta. Si al menys sabessin de que parlen…

  Brian. Justa. L’entropia total (del Sol mes la Terra) si que augmenta. Però localment no. És un “detall” que els va be ignorar.

  Daniel Pérez. Sempre és el mateix. Si no es barregen la ciència i la fe, no hi ha problema. però quan es barregen surten barbaritats com aquestes.

  Manel Bargallo. Cert. I els egipcis igual. El Deu Ra és el garant de l’evolució!

  Joan Codina. Els creacionistes deuen pensar en l’evolució només de nit! ;-D

  Perre. Tens raó, ja he corregit el tancat per aïllat.
  I això del desordre i l’entropia, m’ha recordat un examen de fa molts anys. Ens demanaven la definició d’entropia i especificaven que no valia posar només “grau de desordre”.
  Però, ja ho saps, la explicació estricta és molt més llarga i menys intuïtiva com per posar-la en un post.

 • Pere

  23/02/2011 18:29

  Un petit detall: el segon principi és vàlid només per a sistemes aïllats (que no bescanvien ni energia ni matèria amb l’entorn, p. ex. un termo). Els sistemes tancats són aquells que poden bescanviar energia però no matèria (p. ex. una ampolla de vidre amb un tap), i un ésser viu és, com bé dius, un sistema obert que pot bescanviar ambdues coses amb el seu entorn.

  L’assimilació de l’entropia a desordre és un altra qüestió que es fa sovint i no és certa del tot (la definició ordre/desordre implica sempre una subjectivitat que la inutilitza com a terme científic, en canvi l’entropia es pot definir de manera totalment unívoca), pero no ni una cosa ni l’altra invaliden per res l’argument principal del teu article que em sembla excel·lent.

 • Joan Codina

  23/02/2011 18:24

  Molt bona Dan!!

  Si es que sempre queda ben amagat el Sol.

  Com molt bé dius l’entropia és qui descriu el Segon principi en sistemes aïllats (en l’equilibri és màxima). Per sort el nostre sistema és obert i el Segon principi es posa de manifest amb altres magnituds (potencials termodinàmics, que tendeixen a mínims).

 • Manel Bargalló

  23/02/2011 16:31

  Seguin la lógica creacionista i el que expliques, resulta que el nostre deu és el mateix que els dels Maias: EL SOL ;-)

 • Daniel Pérez

  23/02/2011 15:27

  Parafrasejant el senyor Jorge Wagensberg, efectivament no té cap sentit intentar justificar un coneixement revelat (història segons la bíblia) amb arguments científics (segon principi de la termodinàmica).
  La ciència explica com funciona l’univers i la religió explica perquè existeix l’univers. No té sentit barrejar arguments d’un i altre àmbit simplement perquè no pretenen explicar el mateix. La religió comença allà on acaba la ciència, són àmbits complementaris (recordem que hi ha històricament molts físics il·lustres que eren creients). Per això quan la religió pretén explicar com funciona l’univers i la ciència intenta explicar perquè existeix l’univers tot es torna molt confús.

 • Brian

  23/02/2011 14:32

  Podríem afegir que la màquina de la biosfera funciona perquè a més del focus calent del Sol disposem del focus fred de l’espai exterior. D’aquesta manera, la entropia no augmenta perquè la exportem a la resta de l’univers.

  De la mateixa manera un cotxe no augmenta la “seva” entropia, sinó la de l’entorn. (I gasta benzina: en el nostre cas, el Sol).

 • Clidice

  23/02/2011 13:56

  Que no se les mamen tan dolces els creacionistes és aquesta seva dèria per justificar, amb les lleis de la ciència, el que ells creuen, tant si com si. Quan un capellà s’embranca en el púlpit en peregrines explicacions científiques als miracles del seu Llibre, malament rai.

 • Lukas4

  23/02/2011 12:01

  Quan el dogma regna les lleis físiques són qüestionables. Recordeu el que va patir Galileu.

 • Carquinyol

  23/02/2011 9:15

  Si fos creacionista al final començaria a cansar-me això d’haver de fer aquestes coses per defendre allò que crec, realment els hi hauria de fer obrir els ulls respecte les seves idees… Però clar, als fanàtics poques coses els hi fan obrir els ulls.

  I jo les explicacions de l’As no me les crec, més que res perquè descomposar fotografies en capes és una feinada i no cal fer-ho només per a publicar-les… Aquestes coses es fan per manipular-les…