Nostradamus i el terratrèmol de Japó

Nostradamus.jpg La memòria és una gran cosa que, potser per desgràcia, cada vegada s’exercita menys. Com que ja tenim a l’abast tota la informació possible, quina necessitat hi ha de fer l’esforç per recordar les coses? El punt feble d’aquest raonament és que sovint oblidem allò que seria interessant saber. Per això ens poden entabanar un any, i un altre, i un altre.

Els qui excel·leixen en això d’aprofitar la poca memòria que tenim la majoria són els fabricants de prediccions. Cada vegada que hi ha una gran catàstrofe natural surten de sota les pedres grapats d’experts recordant-nos que Nostradamus ja havia avisat. Que les profecies dels maies també ens indicaven alguna cosa semblant i que els còdex secrets de no-se-quina religió ens avisen que el temps s’acaba i que ens preparem.

Ràpidament et planten davant dels nassos uns textos críptics acompanyats de la corresponent traducció i interpretació que correspon exactament amb el que acaba de succeir. La que circula aquests dies (una entre tantes, suposo) que avisava del terratrèmol de Japó és una de les de Nostradamus:

Centúria I, quarteta 46:

Molt a prop d’Aux, Lectoure i Mirande

Un gran foc caurà del cel durant tres nits.

La causa semblarà tant sorprenent com meravellosa;

Poc després hi haurà un terratrèmol.

La interpretació seria que fa poc es van veure aurores boreals (el foc del cel) i just després ha tingut lloc el terratrèmol. Per tant, Eureka! Nostradamus ja ho deia!

Home!, El detall que l’amic Nostradamus feia referència a França i no a Japó, sembla que és un detall menor. Potser podem acceptar que faci referència al fet que les aurores boreals es veiessin veure a França. En realitat ell parlava d’uns indrets concrets, però no serem estrictes en això. També hi ha el detall, poc important, d’oblidar el tsunami.

Però ben mirat, no ho tenia gaire difícil. De vegades hi ha aurores boreals que es veuen més al sud de l’habitual. No sempre, però tampoc són un fet extraordinàriament estrany. Per tant, algun any n’hi haurà i es veuran a França. I de terratrèmols n’hi ha cada any, per tant, no importa quan hi hagi una aurora boreal, segur que en poc temps hi haurà un terratrèmol. D’entrada no en recordo gaires (ai, la memòria), però si mirem una llista de terratrèmols importants podem veure la trampa.

Si hagués estat l’any passat haurien dit: Genial! Nostradamus va predir el terratrèmol d’Haití! I si fos l’anterior: Espaterrant! Nostradamus sabia que hi hauria un terratrèmol a Sumatra. Que l’aurora boreal hagués aparegut l’any 2008? Cap problema: Nostradamus ja va avisar del terratrèmol de Sichuan, a la Xina. El 2005 fliparien per la predicció del terratrèmol de Pakistan. I que dir del 2004? El terratrèmol i tsunami d’Indonèsia!

Al final és igual quan aparegui una aurora boreal o qualsevol cosa que un il·luminat pugui interpretar com foc que cau del cel (una aurora boreal, una pluja d’estels particularment abundant, la cendra d’un volcà…). Segur que poc després hi haurà un terratrèmol en algun indret del planeta.

Serà divertit veure com els avisos de la fi del món per l’any 2012 aniran proliferant a mida que s’apropa la data. Predir catàstrofes, finals del món i apocalipsis variades és un bon negoci. Quan s’equivoquen (pràcticament sempre), tothom se n’oblida ràpidament. Però només els cal anar insistint. Si insisteixes prou, al final segur que algun dia l’encertes.

 

5 comentaris

 • SergiK

  28/03/2011 4:23

  Potser té rao, però no és deu referir en el terratrèmol en concret, sino per el projecte dels EEUU HAARP, que fa justament el que prediu : Unes Aurores boreals al cel i un moviment de plaques terrestres. Sí, es sorprenent .

  I un video gravat 30 minuts abans del terratremol de Sichuan, on es veuen nuvols multicolors, per ficar-hi cullerada:

  http://www.youtube.com/watch?v=KKMTSDzU1Z4

 • ferrangiralt

  25/03/2011 19:31

  si algu sabes realment el futur compraria un numero de loteria premiat, i no aniria fent prediccions cada dos per tres…

 • Marc juvinya

  25/03/2011 13:33

  Jo no se si Nostradamus va predir o no pero recordo que fa dos anys, en un programa del Japo, hi van invitar a un america que es veu que va predir la catastrofe de Tailandia. En les acavalles del programa li van preguntar si els podia predir algun altre desastre i un minut despres els va contestar que hi hauria un desastre a Asia en dia 11 de març. Seria increible si no fos perque s’ha equivocat d’un any, ja que va predir que seria al 2010…

 • Lluís

  25/03/2011 13:15

  les prediccions són anàlisis molt complexes, ja siguin de la borsa, el tarot, la quiniela, o històriques com les de Nostradamus o ,si heu llegit Asimov, potser recordeu el cas de la psicohistòria.
  per 1 persona que plantegi seriosament una predicció, en trobarem 100.000 que ho fan tan sols per treure diners.

  D’altra banda, volia fer-te una proposta de tema, que fa temps i temps que em porta de cap, i que tu potser pots plantejar de manera més rigurosa: l’Actimel. és veritat que està fet a partir d’una fórmula d’un medicament, que en no vendre’s bé, van reformular com a aliment? A mi personalment em dona molt mala espina veure com s’introdueix els nens des de ben petits (perquè els anuncis que fa Actimel van pels nens molts cops) a l’alimentació medicinal, sense que l’usuari estigui benbé informat de quines dosis són desitjables, i per tant si realment és sa que cada dia el nen o la nena se’n vagin al cole amb un actimel (o equivalent) a la motxilla

  gràcies

 • Carquinyol

  23/03/2011 10:41

  Tu te’ riuràs, però Nostradamus va predir correctament que em quedaria sense espai al dIsc dur la setmana passada i que tenia un pot de maionesa caducada a la nevera !

  I esperar que estic buscant on parla de la memòria de l’aigua i veuràs…