Pepe, Alves i les lleis de la física

pilota.jpg Tothom analitza les imatges del que va passar. Es divertit, de manera que jo m’hi apunto de manera breu. Només dos consideracions prèvies:

A- Com que soc del Barça, que ningú pensi que soc imparcial (encara que intento no ser massa parcial).

B- Passo d’analitzar imatges i vídeos, ja que m’és impossible saber quin està manipulat i quin no.

Dit això, només em fixaré en les lleis de la física. Aquestes s’han de complir. I em fixaré en concret en dos detalls:

1er- La manera com surt disparat l’Alves és impossible sinó se li aplica una força externa. No es pot canviar el sentit del moviment i sortir en direcció contrària amb tanta força, tant ràpidament si només tens un peu a terra i vas llençat en una direcció. Podeu calcular-ho si teniu un físic a prop. Però és més senzill provar de fer-ho. Es pot fer, però no en una fracció de segon.

2on- La pilota cau morta als peus dels dos. No segueix la direcció que portava, ni segueix la trajectòria que l’Alves o en Pepe li haurien donat. (Ningú s’ha fixat en el que fa la pilota?)

Per tant, mirem la foto. Si els dos topen alhora amb la pilota, però l’Alves ho fa de costat i en Pepe ho fa en planxa, la força  que aplica un és molt superior a la que fa l’altre. Podríem dibuixar els vectors de força o calcular el moment angular, però en dissabte fa mandra. Simplement imagineu que en lloc de cames, fossin cotxes xocant. Un seguiria recte i l’altre faria un trombe.  Exactament el que es va veure. El que entra en planxa segueix quasi com si res  en la direcció que portava, i el que posa el peu de costat surt voltejat. I a més la pilota queda aturada i cau sense força.

De manera que si oblidem les imatges i analitzem la cinètica dels moviments, tot sembla més clar. Una cosa que, naturalment, és absurd demanar que faci un àrbitre en aquell moment. Ell decideix, com sempre, segons el que veu i (sobretot) el que intueix.

Per tant, a mi em sembla que hauria estat targeta groga i no vermella. Tampoc passa res. Moltes altres vegades les errades van anar a favor de l’impresentable d’en Pepe. Entenc que els seguidors blancs es queixin, perquè el futbol és més passió que no anàlisi raonada. Entenc menys (o potser massa) el que fan alguns periodistes. I està claríssim a que segueix jugant el ploraner oficial del regne.

 

 

 

11 comentaris

  • Joan Codina

    02/05/2011 17:15

    Podeu calcular-ho si teniu un físic a prop.. M’ha fet gràcia la frase.

    Quan la vaig veure em vaig deixar endur per l’espectacularitat i les ganes que tenia que expulsessin a en Pepe. Tampoc li farà mal la vermella.

  • Berta Mercadé

    01/05/2011 17:41

    Com diu la meva mare (que de jove ballava i sap el qe es diu):
    “és que no sé si ho sabeu, però l’Alves aquests últims mesos no s’ha entrenat per jugar a futbol sino que balla, l’Alves balla”
    És graciós… perquè ni els millors ballarins poden fer un salt i una volta de 360º amb aquest impuls si només es recolzen a terra amb la punta d’un peu :P
    Per cert, si algú vol diferenciar els vídeos: en un la cama de l’Alves està dibuixada i es veu molt més prima… és impossible que tingui una cameta tan prima entrenant el que entrena… i a mesura que va donant la volta, torna a ser la seva cama normal, és molt descarat…
    Salut! i que vaig molt bé!

  • Josep Alacid

    01/05/2011 12:34

    Nois, m’encanta quan els coneixements de ciència que té -o hauria de tenir- un estudiant d’ESO són prous per descobrir una manipulació.

    Nielo, deixa’m apuntar un altre raonament que requereix, però, coneixements de física un pèl més avançats, pel que ens caldrà -ja sé que no hi has volgut entrar- repassar el video quadre a quadre.

    I els fotogrames que em preocupen no són els del moment del impacte. Són els posteriors.

    Perquè -i suposo- que només la física quàntica pot explicar on es trova la cama de l’Alves entre els fotogrames 3 i 4 o 4 i 5 just després de l’impacte.

    La seva cama recorre entre aquests frames, una distància angular d’uns 12 graus, atravessant l’espai temps sense deixar-ne constància a la seqüència…

    O serà que en 24 frames per segon, -amb un temps d’apertura ajustat als esports- s’hi perden quadres? Potser no calia eliminar cap quadre. Potser aquell quadre no hi era perquè, senzillament, la càmara no era d’alta velocitat.

    La feina del muntador de vídeo que ha hagut de trobar una seqüència on no hi fóra el quadre, sí que em fa fàstic. Aquest home aprofita el desconeixement del públic sobre com s’enregistren les seqüències de vídeo (ja no parlarem del teorema del mostreig) per confondre l’opinió pública.

    Ara que no hi ha pitjor sord que el que no vol escoltar. O dit a l’inrevés. Hi ha molta gent que necessitava un clau roent per mantenir el seu engany o el seu discurs.

    Gràcies per llegir aquest rotllo.

  • Oriol Fornés

    30/04/2011 14:36

    Ja ho deia jo a tothom… 3a Llei de Newton: Acció/Reacció… Per a que Alves canviï la seva inèrcia a la velocitat que ho fa, l’entrada de Pepe ha de ser MOLT dura.

  • Daniel Closa

    30/04/2011 14:24

    he he. el que passa és que tothom buscava només el que li interessava. Un impacte directe entre el peu de l’un i la cama de l’altre o una absència d’impacte entre peu i cama. Ningú mirava si l’impacta tenia lloc simultàniament entre els tres participants: Pepe, Alves i pilota.
    El futbol està per viuer’l amb passió, però després del partit va be recuperar una mica el seny. :-D

  • Clidice

    30/04/2011 14:15

    Ja era hora, porto uns dies dient que aquell moviment és impossible sense aplicar-hi força i la gent vinga amb que a les imatges no s’observa. Gràcies!!!

  • Daniel Closa

    30/04/2011 14:06

    Miquel Comerma. OK OK. Aquí l’única intenció era esbrinar que va passar amb la trompada. Del reglament i les seves interpretacions no m’hi fico, que tampoc el conec massa. Vaig pensar groga, però la vermella també semblava perfectament raonable.

    Juanjo. Lo mismo que le digo a Miquel. Mi intención solo es analizar el topetazo. Que alguien salga volando y digan que nadie lo ha tocado me parecia ridículo. En el tema del reglamento, ya no me meto. Además es irelevante. El árbitro decide en un segundo y eso es lo que va a misa. Es como funciona el futbol y hay que asumirlo.

  • Juanjo Campos

    30/04/2011 13:25

    (Me expreso en castellano, más que nada porque hace 22 años que dejé Barcelona para vivir en esta bendita tierra que es Málaga mis disculpas, a priori)
    Solo con ver la intención es suficiente para señalar la tarjeta roja, aparte este tío tiene ya antecedentes pisando cabezas, etc, etc.
    Esto es como si un terrorista te apunta con la pistola y te tiras al suelo, el pavo ¿qué te crees, que se va a quedar sin disparar y te va a pedir perdón por no apartarte a tiempo’? xd
    Saludos

  • Miquel Comerma

    30/04/2011 12:13

    I el reglament diu que si l’entrada és violenta és vermella. Per tant, no és groga sinó vermella. Punt i final…

  • Daniel Closa

    30/04/2011 10:57

    Si, si. Totalment d’acord en tot el que dius. La victòria al final va ser justa i la resta són excuses.

  • Cristian Estop

    30/04/2011 9:49

    En dissabte fa mandra :)
    Jo no hi entenc de “fumbol” però diria que la intenció o el dany potencial de l’acció també compta en una decisió arbitral. Si un futbolista et ve a fotre un mastegot de forma clara i t’apartes a temps no caldrà que assenyalin res perquè com no t’ha tocat…
    També diré que vaig vore el Barça més “teatrero” que altres vegades peró una vegada a l’any no fa mal.
    Salut