Asimov: Visió de futur

Els genis es poden valorar millor amb el pas del temps. I un dels meus ídols personals és l’Isaac Asimov. És molt conegut per les seves novel·les, i no negaré que algunes són obres mestres. Però el que m’agradava de veritat eren les seves obres de divulgació de la ciència. En això era insuperable. Era clar, entenedor i, sobretot, destil·lava entusiasme i optimisme. Però a més, també tenia visió de futur. I un exemple d’aquesta visió l’he trobat en una entrevista que li van fer fa més de vint anys. Quan parla, sembla que tingués una màquina del temps per esbrinar el que estava a  punt d’arribar. Penseu que en aquell temps, Internet encara era una cosa gairebé experimental que només connectava uns pocs ordinadors i únicament en centres de recerca.

De fet, recordo un text seu on presumia d’haver escrit una novel·la descrivint una bomba atòmica, publicada un any abans que llencessin la primera bomba. Deia que si coneixies l’estat de la tecnologia i tenies una mica de sentit comú, era fàcil preveure quin ús se’n faria i quines conseqüències tindria. Doncs en el cas d’Internet (el nom encara no el feien servir aleshores), la va encertar de ple en moltes coses. A més, també planteja alguna reflexió molt interessant sobre la educació. En algun aspecte potser era massa optimista, però  sempre és millor pecar d’excés que de falta d’optimisme. En tot cas, avui deixeu-me cedir la paraula al mestre.

I recordeu que l’entrevista és de l’any 1988.

 


 

 

13 comentaris

 • May, Anna

  02/06/2011 12:38

  Genial!
  I la Fundació és un vici!

 • Ariadna

  25/05/2011 13:20

  M’encanten els llibres d’Asimov tan els de ciència com els de ciència ficció. Gràcies pel vídeo, Daniel, sempre és bo recordar les paraules d’aquest mestre.

 • Daniel Pérez

  24/05/2011 0:41

  Gràcies per aquest vídeo tant revelador: aquest home era un visionari!

 • Santi Cosmos

  23/05/2011 23:30

  En Carl Sagan també va fer molt per la ciència, potser el que més. Quin parell de genis estaben fets tots dos.

 • Clidice

  23/05/2011 11:41

  Fou un gran Jules Verne! Tinc tots els seus llibres de ficció científica i alguns de divulgació i sempre l’he admirat. M’ha fet pensar en com el meu avi, que va morir als 85 anys, i havia començat a estudiar el C de català, em deia: “quina llàstima morir-me ara, just quan estava més interessant”. Gràcies per recordar-lo.

 • joan llobera

  23/05/2011 10:05

  prediccions any 88 sobre futur internet

 • Santi Cosmos

  22/05/2011 23:43

  Quin cap tenia.. ja m’agradaria a mi tenir la seva memòria, ¿ podrem dir que tenia memòria fotogràfica? Si més no, en va treure profit de les Altes Capacitats.

  Me llegit la saga Fundació, amb el ordre de la wiki, tal com va voler deixar lligada la sèrie i és impressionant l’univers que va creà. Els estudis de Hollywood estan estudiant du al cinema la sèrie principal de Fundació, espero que no la caguin i s’ho prenguin en serio.

  ¿ Sabies que el personatge d’en Hari Sheldon està inspirat en el projecte RAND del exèrcit Americà ?? Es ven bé que estava ben informat de tot el que es cuia!

 • Xavier

  22/05/2011 19:03

  Quins grans records! El millor divulgador científic que he conegut. Quin greu no tenir-lo ara, ens ajudaria a entendre millor els moltíssims avenços que fa la ciència actualment.

 • Josep Alacid

  21/05/2011 21:53

  No em canso de recomanar la “nova guia de la ciència” a tothom té interès per aprendre o conèixer millor el món de la ciència.
  És, de lluny, el millor llibre de divulgació de les ciències que conec. I quan dius el nom de l’autor, la majoria de gent et miren amb desconfiança. Es veu que tothom el coneix com a escriptor de novel·les i poca gent li coneix l’obra divulgativa.

 • Brian

  21/05/2011 18:27

  L’Asimov era una enciclopèdia amb potes. No he llegit cap dels seus llibres de ciència ficció, però si que he gaudit extraordinàriament dels seus llibres de sobre temes de ciència. Recordo en particular un titulat “Fotosíntesi” que explicava de forma molt entenedora el procés mitjans el qual tots els éssers vius obtenim, directa o indirectament, la energia del Sol.

 • Salvador

  20/05/2011 19:16

  I quin optimista. Gent que s’interessa pel beisbol s’interessarà per les matemàtiques i per la física. A la vista del fracàs escolar actual no crec que molts utilitzin Internet per fer auto-aprenentatge.

 • malayalam

  20/05/2011 14:39

  Si noi, quin geni! I quines grans jornades llegint els seus llibres!

 • SM

  20/05/2011 10:34

  Quin geni!