Envia-ho a un amic

* Required Field


Loading ... Loading ...

12 comentaris

 • Daniel Closa

  01/10/2011 12:27

  Francesc. Gràcies a tu per passar per aquí. I sort amb el projecte!

  Jep. T’asseguro que, contra el que s’acostuma a dir, els científics potser som els que tenim més clara la magnitud de tot el que desconeixem. Molts hem triat aquesta professió justament per explorar, d’una manera seriosa, tot un univers de coses per descobrir.

 • Jep Pueblas Castillo

  30/09/2011 13:58

  Només a titol d’anècdota, sabieu que cuan el grup de cientifics que van “descifrar” el genoma humà, es trobaven encallats sense trobar resposta en un punt de la investigació, consultaven el clàsic xinès I Ching, el llibre dels canvis, que te almenys uns 3200 anys.!
  Aquest llibre complex com la genética fa un mapa de l’univers apartir de la filosofia del yin i el yang i els trigrames i exagrames que en brollen.
  Molta gent creu que es un llibre adivinatori pero aquesta es la part menys interesant, aquesta petita reflexió només la faig per recordar a cientifics i a tots plegats que la ciència que coneix l’esser humà només es la sentèsima part d’un gra de sorra en un desert inmens que es la ciència real de l’univers.
  salut companys!

 • Francesc Calafell

  30/09/2011 11:02

  Daniel,
  sóc un dels responsables del projecte sobre els cognoms catalans i acabo de veure el teu article. Moltíssimes gràcies per la defensa que en fas!

  kika, les falses paternitats s’estimen en un 2% (Anderson, K.G. (2006) How well does paternity confidence match
  actual paternity? Evidence from worldwide nonpaternity rates.
  Curr. Anthropol. 47, 513–520). Però cal afegir-hi les adopcions i els casos de pubilles o de mares solteres que transmeten els seus cognoms.Tot plegat ens farà un cert soroll de fons

 • Daniel Closa

  20/09/2011 7:37

  En realitat, el percentatge de pares no declarats sortirà de l’estudi ja que no deixa de ser una anàlisi genètica. Justament aquesta és una de les dades a tenir en compte a l’hora de veure com s’escampen els gens per la població. No deuen fer-ho de la mateixa manera que els cognoms, però ara podran quantificar el grau de desviació.

 • kika

  20/09/2011 0:07

  crec que no m’he explicat be. el que volia dir és que hi ha estudis que demostren que la probabilitat de que el primer fill sigui del pare ‘declarat’ es bastant alta, però la probabilitat de que els altres fills (segon o tercer) siguin del pare oficialment declarat no és gaire alta. aquests pares (els declarats) són els que donen els cognoms però no els gens. la qüestió és si això ho tenen en compte aquests estudis dels que parles.

 • Daniel Closa

  19/09/2011 9:21

  kika. He he. Els fills els pareixen les mares, però a nivell genètic, els pares hi han participat al 50%. Evidentment ja ho han tingut en compte. L’estudi es fa sobre els gens del coromosoma Y, que passa de pares a fills (igual que els cognoms).

 • kika

  19/09/2011 9:13

  tenint en compte que els cognoms venen dels pares i els fills els pareixen les mares, la correlacio entre cognoms i gens no crec que sigui gaire de fiar!

 • Daniel Closa

  16/09/2011 17:13

  Pots participar? Quina sort. Jo ja he vist que el meu cognom no hi surt. M’hauria fet gràcia!
  Lo del futbol… bé, sembla que sempre ha estat així, de manera que no crec que canvii gaire. Potser n’hi hauria prou amb que no fos tant exagerat.

 • OCA

  16/09/2011 17:03

  Ja només de veure l’anunciat ja em va cridar la curiositat, i a més a més per sort hi podrem participar. Crec que tens tota la raó amb el que exposes, sobretot amb el comentari del futbol. Per mi tot té un límit i crec que fot anys i anys que els sous dels futbolistes l’han sobrepassat. Però en fi espero que algun dia a la societat ens gastem millor els calers.

 • Daniel Closa

  16/09/2011 10:16

  Uf! Si comparem els diners que mou el futbol i els que mou la ciència n’hi ha per deprimir-se. Un dia vaig cañlgcular que amb el que guanyen en Messi o en Cristiano Ronaldo durant un dia nosaltres podriem mantenir una línia de recerca biomèdica durant… mig any!

 • Carquinyol

  16/09/2011 10:03

  Evidenment és molt millor invertir aquests diners a subvencionar les curses de braus o a ajudar a que el club de futbol de torn,…

  I així ens va…