La paranoia dels chemtrails

contrail.jpg En vaig parlar en una ocasió a l’antic blog fa temps. Però com que de tant en tant s’en torna a parlar, recupero l’antic apunt.

Una de les teories de la conspiració més divertides és la dels “chemtrails”, la que afirma que les esteles que deixen els avions són part d’un programa secret de fumigació a gran escala per… bé, no tinc gaire clar el perquè. Per canviar el clima, per causar malalties, per disposar de control mental sobre la població… Tan se val, l’important és que són molt dolentes i responen a obscures intencions.

Si mires a Google trobes moltes pàgines alertant sobre els perills dels chemtrails i fins i tot l’Iker Jiménez els hi ha dedicat un programa. Tot plegat no deixa de ser sorprenent ja que la formació de les esteles dels avions és un fenomen ben conegut i que sabem que  és causat pel vapor d’aigua generat pels motors dels avions i també algunes parts de l’avió que causen canvis sobtats de pressió a l’aire i, si aquest té molta humitat, condensa i genera l’estela. Una estela que no deixa de ser un núvol (encara que ben particular).

Pensar que allò són productes químics deixats anar amb mala idea és una mica paranoic, però podria ser veritat. Després de tot, de conspiracions si que n’hi ha hagut unes quantes al llarg de la història. Des que uns quants es van agrupar per matar Juli Cèsar fins a les xarxes terroristes que fan atemptats en trens i avions.

Però per considerar seriosament una teoria de la conspiració caldria que els arguments que donin tinguessin un mínim de solidesa. I la veritat és que la dels chemtrails és de les menys sòlides que hi ha.

Per exemple, afirmen que el nombre d’esteles està augmentant sospitosament en els darrers anys. De fet, el que ha augment molt és el tràfic aeri en general. Per tant, no té res d’estrany que s’observin més esteles d’avions (l’estrany seria el contrari). Potser és que les companyies low cost col·laboren en la conspiració?

També diuen que les esteles duren molta estona. Que una estela normal (una comtrail) desapareix en pocs minuts, mentre que les tòxiques duren hores. Aquest és un bon exemple d’algú que parla sense conèixer gaire el tema. D’on ho han tret que les normals duren pocs minuts? Una estela durarà més o menys segons les condicions meteorològiques. Sobretot depenent del vent  i la humitat que faci allà dalt. La seva composició tindrà poquet a veure.

Les trajectòries de les esteles semblen estranyes, paral·leles i entrecreuades. Aquesta és bona perquè, com poden ser sinó? Les esteles o bé són paral·leles o bé s’entrecreuen en algun moment. I que siguin paral·leles és perfectament normal si recordem que els avions no volen per on els fa més gràcia sinó que segueixen trajectòries ben determinades. Al cel, encara que no les veiem hi ha l’equivalent a “carreteres” i “autopistes”. En aquestes zones, òbviament, les esteles aniran unes al costat de les altres.

També diuen que tenen colors estranys, irisats. Una vegada més això és exactament el que s’ha d’esperar en el cas del vapor d’aigua normal. Els núvols molt prims ja ho fan això de difractar la llum del Sol i agafar color bonics. Per no parlar dels colors dels núvols durant les postes de Sol. I això no indica en absolut que estiguin fets per productes misteriosos.

I el millor és quan afirmen que les han analitzat i que hi ha trobat alumini i barium (suposo que volen dir bari). El que no he pogut trobar enlloc és qui i de quina manera va fer aquestes anàlisis.  Més que res perquè tampoc és tan fàcil analitzar un producte que està suspès a nou mil metres d’altitud. De fet, sospito molt que no ho ha fet ningú i que es limiten a repetir-ho sense el menor esforç per entendre el que diuen.

Això dels chemtrails conté les típiques característiques de les teories de la conspiració: Una amenaça (indeterminada) feta per grups o persones (indeterminats) descoberta per investigadors (indeterminats) que han fet unes anàlisis (indeterminades) i que es confirma per un seguit de dades intrigants (que de fet no ho són d’intrigants), indiquen que estem molt amenaçats.

Tot plegat només indica que hi ha qui s’ho creu tot sense fer servir la neurona amb un mínim d’esperit crític. O que no té dos minuts per buscar informació d’algú que hi entengui. I es que si per  explicar la formació de fenòmens que passen a l’atmosfera te’n refies més de conspiranoics.com enlloc de preguntar-ho per exemple a un meteoròleg …

18 comentaris

 • Daniel

  14/03/2014 12:23

  Dius: “que tenen cens de carreteres una al costat de l’altre?” Doncs la resposta és que sí. Segueixen rutes i poden perfectament omplir de quadricules el cel. Mira el vídeo del trafic aeri.

  http://video.es.msn.com/watch/video/espectaculares-imagenes-del-trafico-aereo-europeo/2kknm4y0v?from=es-es-Video

  I que els humans portem un mode de vida aberrant és evident i no t’ho discutiré en absolut. Però això no fa que la conspiració dels chemtrails sigui més plausible.

 • siset de l’estaca

  07/03/2014 18:59

  http://www.voltairenet.org/article121114.html

  Aquí i surt una mica el que et comentava del que feien a estats units des-de els 40 fins els 90. I com sempre aixo nomes deu cer la punta de l’iceberg, si busques mes et sorprendràs! Salut!

 • siset de l’estaca

  07/03/2014 18:40

  Hola senyor Daniel, primer de tot et diré que per el que he vist a la meva vida no trobaria gens estrany que aixo dels chemtrails fos cert, ja que de coses aixi ja van passar a estats units els anys 50 o 60 (si no recordo malament) on passaven amb vaixells de l’armada a prop de les costes ruixant amb productes químics a la població fent experiments per avera que passava, o en hospitals de veterans i els carreres de pobles petits on anys després tenien unes taxes de càncer elevadíssimes… quina casualitat no? tot aixo ho vaig veure en un documental (no era un documental de conspiradors on es flipen…) on estava demostrat tot el que van fer i ara al cap de 50 anys surt a la llum i ja no te gaire importància… el nom del documental no el record-ho però si busqueu sobre el tema segur que el podeu trobar (sortien imatges de jeep’s fumigant per els carrers). La cosa es que, tal i com ara ens entrem del que feien els anys 50’s i 60’s fins d’aquí molts i molts anys no sabrem res del que passa ara amb el chemtrails o molts altres temes de conspiracions.
  jo personalment ho veig un fet estrany i no crec que la condensació pugui fer que el cel quedi tan ple de esteles i tan ven posades, si realment segueixen rutes… no entenc com pot quedar el cel amb una “quadricula” de chemtrails… que tenen cens de carreteres una al costat de l’altre? no ho acabo de veure clar… no se si es veritat o no però estic mes a prop de una conspiració que de que sigui una casualitat. els temps ens ho dirà senyors. potser es mes paranoia treballar 8 hores al dia per cobrar un sou de merda i haver de pagar un pis de merda que no val ni 60 mil euros a 250.000 euros que estas tota la vida pagant-lo… o pensar que els que maneja’n els fils des-de dalt ens estimen molt i nomes volen el be per la humanitat… jo trobo una paranoia viure en un lloc on auto destrueixes el teu habitat et carregues tot el que trobes per uns papers que has creat tu i els i dons un gran valor quan en realitat es zero… (o dos segons de escalfor) aixo si es una paranoia!!!

 • Daniel Closa

  06/09/2013 7:50

  En realitat, amb una foto no podem saber si es l’estela d’un avió que ha girat en angle de 90 graus (en principi és físicament impossible) o restes de dues esteles que es creuaven. Cal un video i no una foto per saber-ho del cert. També en una foto o mirant des del terrra nno hi ha manera de saber del cert si van en paralel quasi tocant-se les ales perque poden estar a diferent altura i per prespectiva veurel’s junts. Diferencies d’altitud de uns quants centenars de metres no les podem discriminar des del terra.
  Dius que el tema de l’alçada no es gaire creible, però un avió que voli a 2000 metres i un que ho faci a 2500 els veuriem gairebé iguals i poden moure’s per capes d’aire completament diferents. Això inclou, amb nivells d’humitat o de vent completament diferents que condicionarien molt la fotrmació o no d’estel·les. De nou, simplement mirant des de terra no podem saber-ho.
  I lo del control dels avions. Dius que ningú sap d’on venen o a on van, però en realitat l’unic que saps del cert és que al Prat t’han dit que ells no ho saben. Cosa que no te perquè ser necessariament certa. A més, no se si el Prat també controla vols dels aerodroms, de militars o d’activitats diverses.
  Fixa’t que no dic que no siogui curiós. Simplement que tu (i hjo, i tothom) no disposem de prou informació per fer valoracions. I que simplement observant les estel·les, podem imaginar els escenaris que ens facin més gràcia, però no tenim proves de res.
  En el cas dels que defensen la conspiració el resum és: “veig unes estel·les que a mi em semblen rares i per tant hi ha un poder a la ombra que fumiga amb gasos tóxics per enverinar la població”
  La línia argumental em sembla, com a mínim, molt feble.

 • Ferran Sans

  05/09/2013 18:21

  Veig aquest fil amb 2 anys de retard però per si acás ho llegeix el Sr. Closa, li vull dir que jo, igual que en Jep, tinc moltes fotos d’avions dibuixant deixants en angles rectes de 90º perfectes.
  els passatgers no s’haurien de caure dels seients?

  o circul·lant en paral·lel pràcticament a tocar-se les ales
  Si vol li puc passar les fotos, son totes fetes des de el Vallés.
  L’alçada a que volen els avions tampoc és gaire creïble, jo he vist avions del mateix tamany des de terra i un deixa estela i l’altre no.
  I no poden volar a mes de 2.000 o 3.000 metres ja que amb uns simples binocles pots veure els colors i quasi llegir el noms que alguns, no tots porten al fusellatge

  I lo paradoxal del tot és que si et poses en contacte amb el Prat per averiguar quins avions son aquests i quina ruta fan, et contesten per escrit que ells no ho saben , ja que és tracta d’avions sense orígen ni destí al Prat i no els controlen (sic)
  Ni han hagut dies de comptabilitzar prop de 700 avions des de les 08h fins les 19h. passant per sobre de Barcelona i que ningú sap ni d’on venen ni a on van.
  No em negarà que si no és misteriós, és ben curiós oi?

 • Daniel Closa

  24/09/2011 10:17

  Je. No pretenc generalitzar. Com tu mateix fas notar, feia referencia als que rere absolutament tot hi veuen la ma fosca d’una farmacèutica, sense necessitat de cap prova mínimament sòlida. El fet que hi hagi grups que mouen fils sobre governs, economies i societats és una cosa que ha passat des de sempre. Però estaràs d’acord amb mi que hi ha qui considera sospitosa qualsevol explicació senzilla, mentre que concedeix tota la fiabilitat a explicacions que impliquin una conspiració sense necessitat de cap proba.
  Hi ha qui fins i tot considera que la falta de proves és la prova de la conspiració. I això, de fet, ja és una característica de la paranoia.
  Per això el cas dels chemtrails és un bon exemple de com amoïnar-se per una simple estela perfectament explicable amb fenòmens físics coneguts.
  El problema és que amb tant poc rigor, si un dia toca denunciar una conspiració real, serà difícil prendre-ho seriosament.

 • Jep Pueblas Castillo

  24/09/2011 0:46

  Cal dir que molts d’aquests (al meu parè) mal anomenats conspiranoics no tenen el perfil que ens deixa entreveure l’Angelo, molts son investigadors molt seriosos i que fan una gran tasca al divulgar la realitat d’un govern a la sombra que en realitat es el que, d’una manera subtil, crea les costums i pensaments de la masa.
  Daniel de gent curta n’hi de totes les clases i oficis, crec que generalitzar d’aquesta manera no és massa inteligent per part teva ja que estás parlant d’uns pocs individus que pensen aixó sobre el chemtrails i les farmacèutiques.
  Molts només volem saber la veritat, els chemtrails per mí son una qüestio si més no curiosa, pero hi ha altres coses que estan pasant al nostre propi país que son molt serioses, mentre molts segueixen parlant del barça i en Mourinho en nou ordre mundial segueix imparable.

 • Daniel Closa

  23/09/2011 22:07

  Arcangelo. El que no tenen en compte els amants de la conspiració és que la única dada certa de que disposen és que els avions fan esteles. Tota la resta són imaginacions.
  I és clar. Les farmacèutiques. Sempre les farmacèutiques. Son com el Mourinho de les conspirafcions. De vegades els conspiranoics semblen una mica curtets. Si una farmacèutica voles escampar alguna cosa per afeblir la humanitat no pensen que tindrien molts sistemes molt més discrets i molt més efectius que no anar deixant nuvolets a la cua dels avions?

 • Arcangelo

  23/09/2011 14:48

  Jo conec un fanàtic dels chemtrails i m’explica que estan destinats a debilitar la població per tal d’augmentar la seva dependència de grans corporacions farmacèutiques. És a dir, que, tot i les vaguetats és una conspiranoia força coherent, perquè tindria una justificació. En qualsevol cas, podria haver-hi una relació entre l’empitjorament de la salut i alguna maniobra d’una gran corporació. Però estic fent anar verbs condicionals.

  http://www.contesdstoryville.com

 • OCA

  23/09/2011 10:29

  Bon dia Jep, precisament crec que no són a la vista de tothom, són a la vista de la gent que ho vol o que ho pot veure. Vés per NY i pregunta a la gent qui va fer caure les torres bessones. Potser tu i jo coincidirem en pensar que va ser el mateix govern d’EUA, però ells no.
  És a dir, si fessis una enquesta als països, mal anomenats, desenvolupats segur que veuries que en ser preguntats pels fets que esmentes, un 80-90% de la gent es creurien el que el govern i els mitjans relacionats a ells els hi diuen, llavors queda clar que les conspiracions no estan tant a la vista, ja sigui perquè quan les fan les camuflen adequadament (no seria doncs el cas en qüestió dels avions), ja sigui perquè anul•len la capacitat de pensar del poble (seria aquesta). Tot i que en aquest sentit tinc molts dubtes al respecte, tal i com desprenc del que he dit, no tot lo que mou el món són conspiracions (n’hi ha, però no tot ho és).

 • Daniel Closa

  22/09/2011 21:50

  OK. No pretenc discutir el que has vist, o el que t’ha emblat veure. Simplement indico que res de tot això suggereix cap conspiració relacioanda amb els chemtrails. Simplement indica que la majoria no coneixem prou be quins sistemes es fan servir en el tràfic aeri. Que volin en paral·lel és evident per les trajectòries marcades internacionalment. I que facin maniobres és molt freqüent durant l’aproximació als aeroports.
  En tot cas, les esteles són exactament el que cal esperar quan un avió està en ple vol si les condicions són les adequades.

 • Jep Pueblas Castillo

  22/09/2011 19:12

  hola Daniel, els angles de 90º els he vist seguint l’avió amb uns bons vinocles, també he vist avions que donaben mitja volta i se’n tornaven per on habien vingut, i quan dic que les he contat no estic parlant de tres o cuatre parlo d’una trentena avions en unes 4 hores y molt visibles a simple vista, avui n’he vist molt pocs i tots anaven probablement a l’aeroport de girona seguint quasi la mateixa ruta.
  tant de bó la condensació tingui la resposta pero per ara a mi no em convenç.salud companys.

 • Daniel Closa

  22/09/2011 18:33

  OCA. Realment, a l’hora de fer una moguda com aquesta es podria fer de manera molt més discreta. Però quina gràcia tindria aleshores?

  Jep.El problema és que vist des de terra costa molt (de fet jo diria que es impossible) avaluar coses com l’altura o la velocitat dels avions o de les esteles amb un mínim de precisió. A més tampoc tenim manera a simple vista de saber les condicions meteorològiques a les diferents capes de l’atmosfera.
  – Que es vegin més avions quan les condicions atmosfèriques faciliten la formació de les esteles (poc vent i molta humitat en altura) sembla normal ja que les esteles són les que fan que ens hi fixem més en els avions. Sense estela, un avió passa molt més desapercebut.

  – Els avions pràcticament sempre van en línia recta o fent girs molt molt oberts. A 900 km/h no pots fer girs de 90 graus de cap manera. Si ho sembla era per dues esteles que es creuaven. probablement a diferents altures però des de terra pot semblar una línia en angle.
  I el que comentes de les conspiracions. Doncs si que n’hi ha de conspiracions (que li ho diguin als Kennedi, o als novaiorquesos el 11S) , però el que es diu dels chemtrails no requereix de cap conspiració per explicar-ho.

 • Jep Pueblas Castillo

  22/09/2011 18:20

  Hola OCA, de fet les conspiracions sempre son escandaloses i a la vista de tothom, 11s, 11m, guerra d’irak, libia, afganistan, l’olocaust, la reserva federal, l’industria del petroli, LA MASONERIA i les seves editorials que eduquen els nostres fills, els assasinats de tota la familia kenedy etc etc etc etc….
  de fet tot aixó forma part de la meteixa conspiració, el nou ordre mundial, el gran pla, no dic que els chemtrails en formin part. salut

 • Jep Pueblas Castillo

  22/09/2011 18:13

  Porto temps observant aquest fenòmen, i no hi ha dubte que es molt curiós:
  1-els dies que el fenómen passa puc contar a simple vista desenes no només d’ esteles sino també d’ avions, els dies que no pasa no.
  Tenen en compte la humitat per volar a més o menys altura els pilots??
  2-en dies normals els avions fan la mateixa ruta, sense viratges en angles de 90º, sense volatr en paral-lel, quin sentit te per un avió comercial anar fent ziga-zagues en el cel?

 • OCA

  22/09/2011 11:15

  De fet, si realment existeix tal conspiració, que com ve dius (per què no?), serien tant “rucs” de deixar tant escandalós rastre perquè tothom ho observés? Si existeix tal conspiració ja ho deuen fer prou bé perquè no sigui tant visible, que no estan parlant pas precisament de gent que es mama el dit, encara.
  És ven bé que tot distreu i el qui no té feina, ja ni el gat pentina.

 • Daniel Closa

  22/09/2011 9:40

  Noi. Has posat el dit a la nafra. I mirat atentament, hi ha un rastre de chemtrails abundantissim exactament entre el Prat i Barajas. Que amagen? Quines obscures intencions es mouen entre aquests dos pols de fumigació? El dit de Mou ens indica el camí de la conspiració?

 • Carquinyol

  22/09/2011 9:09

  Ho sento noi, però avui t’haig de portar la contrària. I afegeixo una dada que no has donat: la majoria de chemtrails als nostres cels apuntent misteriosament cap a la capital del país el costat.

  Evidenment és part d’una obscura i complicada maniobra per a fer que el Barça deixi de guanyar títols… perquè et penses sinó que quan guanya el diu de Mou apunta cap al cel ¿?