Galileo

galileo.jpg Estava previst que fos ahir, però problemes tècnics van endarrerir el llançament de la nau Soyuz amb els dos primers satèl·lits del sistema Galileu. Quan tot l’operatiu estigui complert, cap allà l’any 2019, encara que ja funcionarà inicialment al 2014, els europeus tindrem el “Galileo“, un sistema de posicionament similar al GPS dels americans (per Global Positioning System)  o al GLONASS rus. De fet, l’abreviatura  també podria ser GPS per “Galileo Positioning System“, però naturalment no es podrà fer servir aquest acrònim.

Per una banda podríem preguntar-nos si realment fa falta un altre sistema, ja que amb el GPS anem molt bé. Però el GPS és propietat dels americans i això té algunes conseqüències. La primera és que el poden desconnectar quan els sembli. Cal tenir present que el GPS és un sistema d’ús militar, que deixen fer servir per aplicacions civils. Això vol dir que si als militars americans els cal, simplement el deixen funcionant només per als seus interessos i la resta a callar.

L’altra és un motiu econòmic. Es tot un negoci això del GPS. Un negoci amb diferent nivells que van des de empreses que depenen de posicionaments precisos i que se’ls gasten per disposar d’un senyal fiable i detallat, fins als que ens dediquem a passejar amb un GPS per fer geocaching o per anar d’excursió sense por de perdre’s. Per no parlar dels vaixells que ara ja pràcticament tots es localitzen gràcies als satèl·lits.

Els qui han posat el sistema en òrbita cobren per tot això. Fins els aficionats paguem a l’exèrcit americà el dret a fer servir el GPS cada vegada que comprem un aparell. Tot plegat suma molt milers de milions de dòlars. Per això, els europeus també podem jugar a treure’n part del pastís. En principi el sistema Galileo és d’ús només civil. Encara que un ja és una mica grandet per creure que existeixi res que no pugui ser militaritzat tan bon punt calgui. Algú va insinuar (i li va costar la feina) que una de les funcions seria guiar els sistemes de míssils francesos.

En tot cas, els civils podrem disposar d’un sistema afegit, que en teoria haurà de ser compatible amb el GPS i oferirà un grau de precisió encara més gran. El GPS té una precisió d’entre tres i deu metres mentre que el dels europeus serà de només un metre.

El funcionament és el mateix. Es posa un grapat de satèl·lits a l’espai en posicions ben conegudes, de manera que sempre n’hi ha uns quants visibles per sobre nostre. Detectant els senyals de, com a mínim tres satèl·lits i fent una aplicació sofisticada de les regles de trigonometria que ens ensenyaven a classe de geometria, podem calcular la posició exacta on ens trobem.

Potser tot plegat només és un negoci, però que voleu! En una època en que la idea d’Europa està en hores baixes, em fa il·lusió veure com els del vell continent encara podem posar en marxa alguna cosa per competir amb les grans potències. Dec ser dels pocs europeistes romàntics que queden!

6 comentaris

 • Daniel Closa

  24/10/2011 7:38

  Carquinyol. Doncs en principi si que està previst que siguin compatibles, però al final ja veurem. Amb els anys un es torna malfiat.

  Joana. Si, si. La trigonometria és el punt de partida, però sense relativitzar no funcionaria. Quan va sortir la notícia dels neutrins super-lumínics, una de les hipòtesis per explicar l’error era justament incerteses en la correcció relativista de les dades dels GPS.

  Santi. Realment hi ha un problema de saturació allà dalt. (Tot i que ocasionalment van caient). I algunes òrbites en concret encara van més plenes. I, com dius, hi ha molts satèl·lits militars amb localitzacions desconegudes.

  Joan. Home, el GPS hi és, però el galileu encara no hi era quan va sortir el llibre :-D

  Brian. Això de racionalitzar esforços, compartir procediments i optimitzar recursos es una cosa que els humans parlem molt, però practiquem més aviat poc.

 • Brian

  21/10/2011 23:40

  Efectivament, és un dels 101 invents que han canviat el món. Sembla, però, un malbaratament de recursos que no es pugui arribar a establir un protocol per compartir un únic i fiable sistema per a tot el món.

 • Joan Codina

  21/10/2011 22:33

  M’ha semblat que llegia el llibre dels 100 invents :D

  I com diu la Joana, si haguéssim deixat fer als enginyers la utilitat dels GPS hauria estat, només, d’unes poques hores després de llençar-lo.

 • Santi Cosmos

  21/10/2011 14:46

  Amb tants satèlits voltant per allà dalt, i a pocs mesos de que comencin els enlairaments al espai de l’empresa d’en Richard Branson, ¿com s’ho faran per no xocar amb cap satèlit? Encara que comparteixin dades els goberns per evitar aquests problemes (si es que ho fan) segur que n’hi ha algun voltant per allà dalt que només coneixen les cordenades el servei secret del pais que la llençat, no? No el faran pas públic.

 • Joana

  21/10/2011 12:39

  No només cal una trigonometria, sinó que a més, sense les correccions de la Relativitat General els GPS serien totalment inútils! Crec que és una de les aplicacions més importants d’aquesta teoria tant fantàstica a la vida quotidiana…

 • Carquinyol

  21/10/2011 8:20

  Espero que el sistema funcioni prou bé i que els aparells d’empreses ‘made in USA’ el permetin utilitzar.

  Realment això d’Europa fa pena…