Un virus com l’Ébola per Europa

evola.jpg Els europeus fa anys que estem acostumats a mirar des de la distancia les malalties que afecten als països del tercer món. Ocasionalment alguna epidèmia agafa més volada que d’habitual i surt a les notícies. Aleshores ens esgarrifem, ignorant que a diari tenen lloc drames similars arreu del planeta. I durant una estona donem gràcies a la sort que hem tingut de viure en un indret lliure d’aquests flagells.

No sempre han anat així les coses. Les pitjors epidèmies (pesta negra, grip espanyola,…) van colpejar fort el vell continent. I podem donar gràcies als nostres avantpassats per haver pres mesures per prevenir aquestes malalties. Ara sembla broma, però no fa tants anys el paludisme era endèmic als deltes del Llobregat i de l’Ebre.

Però de tan en tan apareixen algunes dades que ens recorden que la guerra amb les epidèmies no acaba mai i que les victòries només són temporals. La SIDA va ser un bon recordatori, però també tenim la grip aviar, la grip porcina, el SARS,… Aquestes eren malalties que ja no associem amb el tercer món, però això no vol dir que alguna de típicament africana no pugui treure el nas al lloc més inesperat.

I per tornar a recordar-nos això, fa poc es va descriure un virus nou, del que encara no sabem que causi malalties als humans, però que està emparentat amb un malson que imaginem que només passa a terres llunyanes. El nou virus, batejat provisionalment com cuevavirus pertany a la família dels virus Marburg i Ébola.  I el descobriment l’han fet no gaire lluny. A Una cova d’Astúries.

L’estudi es va fer arrel d’una epidèmia que va causar una estranya mortalitat entre els rat-penats. Les necròpsies van mostrar la presència d’un virus en aquell moment sense identificar, però que les anàlisis genètiques situen a la família dels filovirus, que incloïa els causants de les febres hemorràgiques (el nom de filovirus s’entén si mires una foto del virus. Sembla talment un fil). No es estrany que el rat-penat sigui el portador ja que a l’Àfrica son aquests animals els que fan de reservoris del virus sense que els afecti. Ocasionalment el virus salta als simis o als humans on si que desencadena la malaltia.

Per una banda no deixa de ser inquietant saber que per aquí també poden haver virus com l’Ébola, potser esperant a un bon dia patir una mutació que els permeti infectar-nos a nosaltres. Però des del punt de vista purament intel·lectual també ha resultat ser una dada interessant.

 Els gens del virus estan incorporats dins el DNA dels rat-penats, i pel que sabem estan allà des de fa molt milions d’anys. Això no deixa de ser una mica estrany ja que podríem esperar que hi hagués una pressió selectiva per fer desaparèixer aquests gens vírics presents al genoma dels mamífers. Però el cas es que segueixen allà, de manera que sembla que ens falta alguna peça del trencaclosques. Com si aquests gens, a més de formar part del virus també tinguessin alguna funció en el metabolisme dels mamífers.

De moment encara no ho sabem, per tant caldrà seguir investigant. I també vigilant els rat-penats de les coves on s’ha trobat aquest cuevavirus. I es que hi ha coses que és millor tenir ben controlades.

8 comentaris

 • Daniel Closa

  22/11/2011 8:32

  Roger. Quan comences a pensar en tots els virus latents que portem a sobre ets pots paranoiar una mica. Però com que tampoc ens els podem treure, dons millor prendre-ho amb calma.

  Pere. Fas estudis amb rat-penats? Quina sort! A part de la mala fama que tenen (i dels virus que portin alguns) son unes bestioles fascinants!

 • Pere Cortinas

  21/11/2011 22:03

  Ostras i jo que faig estudis amb Ratpenats, aveure si un día tot mirant caixes de repòs agafo un gusanillo de estos, quin rollo.

 • Roger Verdaguer

  21/11/2011 18:16

  Descendents de supervivents, potser? Qui sap si el mateix inserit és defectuós però confereix resistència si conté conservada una part determinada de la seqüència. Sí, tens raó Dani, fa por.

 • Daniel Closa

  21/11/2011 13:58

  Xavi Gil. Pobres rat-penats, sempre se la careguen. Ells que viuen tan tranquils menjant mosquits.

  OCA:. Hi ha setmanes que començen fortes eh! :-D

  David. Que noooo. Que Kimura era un gran paio. Però tretze milions d’anys mantenint un gen sense deriva suggereig una presióselectiva positiva, no?

  Roger. Si, si. El DNA brossa conté grapats de’antics retrovirus insertats. El que fa por es que alguns siguin de virus de la família de l’ébola.

 • Roger Verdaguer

  21/11/2011 12:52

  Això de genomes vírics integrats als de mamífers, no és nou i que sàpiga els humans no n’estem lliures. Potser ara la memòria em traeix, però recordo que hi havia anàlisi que apuntaven en aquest sentit. Els elements transposables es trobaven dins el “DNA escombraries”. Això de la genètica i la regulació és una obra de lampisteria i “xapussa” que funciona força, haha. Aviat la informàtica ho atrapi…

 • David

  21/11/2011 12:30

  Ja estem marginant a Kimura una vegada més Dani! Ja ja ja

 • OCA

  21/11/2011 12:06

  Dani, entre el PP, el virus i que tot just som dilluns, uff com comença la setmana.

 • Xavi gil

  21/11/2011 9:41

  Oooops!
  Ratpenats “immunes”, que transmeten malalties als humans…. malalties hemorràgiques, que et deixen pàl·lid, anèmic, genives vermelles i sagnants, fotosensibilitat…. vaja, sona a vampirisme…