Els (diferents) preus dels enganys

energipower.jpg Sembla que les coses es compliquen pels que viuen de prendre el pèl al personal. Fa uns dies era notícia la denúncia de la organització de consumidors a les empreses que comercialitzen uns fantàstics i totpoderosos “collarets quàntics”. I ara sembla que els que fabricaven les “Power balance” hauran d’indemnitzar als consumidors dels Estats Units amb 57 milions de dòlars per publicitat enganyosa. Un fet que els ha dut a declararse en fallida.

Només un parell de reflexions al voltant del tema. Sembla que als humans ens agradi que ens aixequin la camisa. Ara n’hi ha prou amb parlar d’energies vitals, magnetisme cel·lular o vibracions quàntiques perquè un bon grapat de gent s’empassi que allò té propietats saludables. I, a sobre n’hi ha molts que asseguraven que es notaven millor, més àgils i més espavilats. L’efecte placebo o la simple capacitat d’autoengany és fabulosa.

Tan se val. Segur que en un parell d’anys tindrem de nou algun producte miraculós que aprofitant unes energies poc conegudes restablirà els equilibris de uns camps magnètics amb noms estranys i que… vaja! que faran que ens trobem fantàsticament bé, siguem més guapos i ens tornem més llestos. I segur que hi haurà una bona quantitat de personal que s’ho empassarà de nou. Tampoc és estrany si aquells que  se suposa que haurien d’estar millor informats també les llueixen.

L’altra reflexió és sobre la manera com es prenen les coses als diferents països. Representa que si hi ha unes autoritats encarregades del comerç i de la salut és perquè controlin una mica això i impedeixin que es prengui el pèl al personal. En el cas de la Power Balance dóna que pensar el comparar les multes que han imposat en diferents indrets per vendre la mateixa estafa.

Espanya: 15.000 euros. Itàlia: 350.000 euros; Estats Units: 42 milions d’euros.

Sembla evident que en alguns indrets surt a compte mentir i enganyar als consumidors.

7 comentaris

 • Daniel Pérez

  23/11/2011 20:18

  No coneixia l’anècdota de la Leire Pajín, això és inaudit! Per altra banda, molt il·lustratives també les diferents dades de multes imposades a aquesta empresa.

 • Iliona

  23/11/2011 18:50

  És ben curiós que els polítics ens prenguin tant el pèl i que no se’ls multi per estafa. No ho puc entendre!

 • EC CNS

  23/11/2011 17:49

  El pitjor es quant aquets aparells els venien a les farmàcies, com les polseres RAYMA als anys 80, on també, per un mòdic preu, les recarregaven. A la pregunta a un farmacèutic de si anaven bé hem va respondre: “ A mi molt, guanyo 1000 ptas (6 €) per cada una que en venc”. Es verídic.

 • OCA

  23/11/2011 17:41

  Carai, en canvi als catalans per fer bé els deures cada segons ens multen amb 500€ que marxen cap a Madrid i no tornen. Ja ho deia aquell que ara torna a treure el cap: Espanya va bien.

 • Brian

  23/11/2011 13:46

  El tema de les multes de import inferior al prejudici causat o diners estafats és escandalós (per no parlar de quan ja han posat els diners fora de circulació i quan arriba la denuncia es declaren insolvents).
  Però queda un altre qüestió un pel més subtil: ¿durant quantes hores, i a quants milions de persones va arribar el missatge de les polseres màgiques, i quants minuts, i quanta poca gent, rebrà la noticia de que tot era una estafa?

 • Clidice

  23/11/2011 9:50

  En el país de la pandereta, on encara s’admira els trilers, què esperaves? Aquí, el més ruc fa rellotges :(

 • Carquinyol

  23/11/2011 9:12

  Noi, això de les multes és ben normal. Si a l’Estat Espanyol es multés seriosament a tot aquell que menteix al públic en general, la despesa pública s’hagués disparat.

  Per cert, mentre això passa per certa televisió en van mostrant una senyora que parla amb els morts (cobrant)… i no és la protagonista de ‘Ghost Whisperer’ !